In Romania, anual, in jur de 4.000 de femei afla ca au cancer de col uterin. Tot anual, aproape 2.000 de femei pierd lupta cu boala. Aceste cifre arata ca Romania se afla pe primul loc din tarile Uniunii Europene in ceea priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Tot cifrele arata ca aproximativ 15% dintre femeile din tara noastra nu au auzit de cancer de col uterin. Tu ce stii despre cancerul de col uterin?
1. Semne ale cancerului de col uterin
Adesea, in prima faza, cancerul de col uterin nu are simptome. In lipsa durerii sau altor semne evidente, screening-ul devine esential pentru a identifica eventuale modificari precanceroase care, in lipsa tratamentului, pot degenera in cancer de col uterin. Cancerul de col uterin poate fi prevenit in proportie de 80% prin testare regulata.
Cu acest scop, este recomandata anual efectuarea testului Babes-Papanicolau.
Testul Babes-Papanicolau este esential pentru o diagnosticare corecta a cancerului de col uterin si in cazul in care apar semnele de avertizare. Si anume:
- sangerarile vaginale in afara perioadei de menstruatie, de obicei dupa un contact sexual;
- secretie vaginala cu miros neplacut;
- durere in timpul urinarii.
Tinand cont ca aceste semne ale cancerului de col uterin pot fi insa simptome si pentru alte afectiuni, controlul ginecologic reprezinta singura metoda prin care poate fi diagnosticat corect.
2. HPV, principala cauza a cancerului de col
Aproximativ 99% din cancerele de col uterin sunt cauzate de papilomavirusul uman (HPV).
In Romania, statisticile arata 68% dintre romance nu au auzit de infectia cu virusul HPV, iar jumatate dintre femeile care au auzit de virusul HPV nu stiu sau nu cred ca atat femeile, cat si barbatii pot fi purtatori ai virusului. Ba mai mult, una din zece femei considera falsa informatia potrivit careia cancerul de col uterin este provocat de aceasta infectie, conform datelor Institutului National de Sanatate Publica.
Despre prevenirea HPV, puteti citi detalii in articolul Human Papilloma Virus: riscuri, diagnostic si tratament.
3. Cancer de col, tratament in functie de stadiu
Depistarea precoce este esentiala pentru cancer de col uterin si tratament, la fel ca in cazul oricarei afectiuni. La femeile la care cancerul de col este depistat in faza incipienta, sansele de supravietuire sunt de 90%, la 5 ani. Pentru cancerele de col uterin diagnosticate intr-un stadiu avansat, acestea sunt de 35%.
In plus, depistat in faza incipienta, cancerul de col uterin poate fi tratat in totalitate. Tratamentul cancerului de col uterin poate fi unic sau poate reprezenta o combinatie a mai multor metode:
- chirurgie;
- radioterapie;
- chimioterapie.
Prevenirea ramane insa cel mai bun tratament!
La Dacia Medical Center, ai in aceasta perioada oferte pentru investigatiile ginecologice de rutina pentru evaluarea starii de sanatate. Pentru programari, ne poti contacta la 0766536553.
[…] – afecteaza adesea fertilitatea feminina. Poti afla mai multe informatii din articolul 3 lucruri esentiale pe care orice femeie trebuie sa le stie despre cancerul de col uterin .Atat radiatiile, cat si chimioterapia pot afecta […]
[…] Nu este clar ce cauzeaza cancerul de col uterin, dar este cert ca HPV joaca un rol. Cu toate acestea, infectia cu HPV este una foarte frecventa, dar majoritatea celor ce contracteaza virusul nu dezvolta niciodata cancer. Asta inseamna ca alti factori, cum ar fi mediul sau stilul de viata, influenteaza aparitia cancerului de col uterin. Afla mai multe informatii din articolul 3 lucruri esentiale pe care orice femeie trebuie sa le stie despre cancerul de col uterin. […]
[…] patologie oncologica despre care poti afla mai multe din 3 lucruri esentiale pe care orice femeie trebuie sa le stie despre cancerul de col uterin. […]