Viata sexuala fara griji, cu o contraceptie potrivita dupa nastere

contraceptie dupa nastere

O femeie isi poate reincepe viata sexuala la cateva saptamani dupa ce a dat nastere unui copil. Pentru a te bucura din plin de o viata sexuala implinita, va trebui ca impreuna cu partenerul tau sa alegeti o metoda de contraceptie dupa nastere. Iti prezentam in acest articol cum te poti proteja de aparitia unei sarcini nedorite, dar si care sunt cele mai sigure metode contraceptive. Tine insa cont ca niciuna dintre ele nu este eficienta in proportie de 100%.

In cazul in care ai nascut natural, se recomanda ca perioada de asteptare pana la intretinerea primului contact sexual sa fie de aproximativ 6 saptamani. In acest timp, organismul isi revine dupa perioada de sarcina si dupa nasterea propriu-zisa. Daca ai nascut prin operatie de cezariana, exista probabilitatea ca perioada de asteptare sa se prelungeasca si dupa 6 saptamani, in functie de cum se vindeca locul interventiei chirurgicale.

De obicei, o astfel de decizie este luata in urma controlului de sase saptamani dupa nastere. De obicei, acesta este primul control dupa ce ai ajuns cu bebelusul acasa. In cadrul acestuia, medicul va efectua examinarea ginecologica. De asemenea, tot acum iti poate recomanda un plan de contraceptie dupa nastere.

Reluarea vietii intime dupa perioada de recuperare

Sigur ca dupa nastere, iti vei dori sa revii la viata la obisnuita cat mai repede, dar lucrurile nu sunt chiar atat de simple. “Normalul” implica si reluarea vietii intime.

Dupa nastere si dupa perioada de recuperare, in cazul in care nu se doreste o noua sarcina, trebuie sa adopti o metoda contraceptiva. Discuta cu partenerul tau si decideti impreuna care vi se potriveste cel mai bine. Ulterior, impreuna cu medicul ginecolog, luati o decizie cat mai curand posibil.

Te-ai putea gandi ca lipsa menstruatiei ar putea fi o protectie fata de aparitia unei noi sarcini. Iti spunem insa ca nu este relevant daca aceasta a revenit sau nu. Si asta deoarece procesul de ovulatie se petrece cu doua saptamani inainte de menstruatie, astfel ca exista posibilitatea unei noi sarcini chiar inainte de prima menstruatie de dupa nastere. Afla mai multe despre aceasta tema din articolul Menstruatia dupa nastere, cand revine si cand e un semnal de alarma.

metode contraceptive dupa nastere

De asemenea, ai putea crede ca daca alaptezi, nu poate aparea o noua sarcina. Si asta deoarece, teoretic, in perioada alaptarii nu se produce ovulatia si nu exista riscul ca ovulul sa fie fertilizat de catre spermatozoid. Chiar si asa, alaptarea nu este recomandata ca metoda de contraceptie dupa nastere pentru ca lucrurile nu sunt totdeauna exacte. Sunt situatii in care femeile au ramas insarcinate in timp ce alaptau.

In acest context, pentru a fi sigura ca nu vei ramane insarcinata fara sa iti doresti in perioada de inceput de maternitate, adopta o metoda de contraceptie dupa nastere. Discuta cu medicul tau, alege-o pe care care ti se potriveste si bucura-te de o viata intima implinita. Iti prezentam in continuare cele mai sigure metode de contraceptie la care poti apela si tu dupa ce ai nascut.

Contraceptie dupa nastere: pilulele

Pilulele anticonceptionale inhiba ovulatia si au o eficienta de aproape 100%, in cazul in care sunt administrate corect.

anticonceptionale in alaptare

Pot fi folosite dupa nastere, insa doar cu recomandarea medicului. Si asta pentru a le putea alege pe cele pe baza de progesteron, care sa nu afecteze productia si calitatea laptelui, in cazul in care iti hranesti copilul la san.

Contraceptie dupa nastere: diafragma

Diafragma poate fi folosita chiar daca femeia alapteaza, pentru ca nu contine hormoni si nu afecteaza in niciun fel calitatea laptelui. Este o metoda contraceptiva de bariera. Totusi, in cazul proaspetelor mamici, ar fi bine de evitat aceasta metoda. Si asta deoarece forma colului uterin se schimba dupa sarcina, iar diafragma se poate dovedi ineficienta.

Contraceptie dupa nastere: prezervativul

Prezervativul ramane una dintre cele mai utilizate metode de contraceptie dupa nastere. Eficienta lui este de 98%. Este preferat si utilizat de multe dintre proaspetele mamici care nu vor sa ia pastile sau alte variante contraceptive care contin hormoni.

Contraceptie dupa nastere: inelul vaginal

Prin cantitatea de hormoni pe care o elibereaza, inelul contraceptiv impiedica ovulatia. Se introduce in vagin o data pe luna. Este scos dupa 3 saptamani, iar dupa menstruatie se pune unul nou.

cele mai sigure metode contraceptive dupa nastere

Inelul vaginal este mai putin recomandat femeilor care alapteaza pentru ca are estrogen in componenta.

Contraceptie dupa nastere: injectia contraceptiva

O alta metoda de prevenire a unei sarcini nedorite este apelarea la injectia contraceptiva. O metoda mai putin populara in randul femeilor, desi are o eficienta de 99%. Injectia contraceptiva se face o data la 3 luni si contine o doza de progesteron. Ea are acelasi efect ca pastilele anticonceptionale. Principalul avantaj este ca femeia nu trebuie sa-si faca griji ca a uitat sa ia pastila intr-o zi.

Ligatura tubara

Ligatura tubara sau legarea trompelor uterine este o metoda contraceptiva permanenta. De obicei, gravidele o iau in calcul inainte de a naste. In cazul in care nasc prin operatie de cezariana, ligatura tubara se va face imediat dupa nastere, in timpul interventiei aceleiasi interventii chirurgicale. Poti apela la ea si ulterior. De retinut este faptul ca ligatura tubara este o metoda contraceptiva ireversibila.

O metoda contraceptiva este si legarea trompelor, insa aici e vorba despre o situatie permanenta. Afla mai multe despre aceasta procedura din articolul Legarea trompelor: cat de sigura este metoda contraceptiva si care sunt riscurile procedurii.

Daca ai nevoie de mai multe informatii legate de adoptarea unei metode contraceptive, le poti obtine de la un medic al Dacia Medical Center. Programeaza-te chiar acum la 0766536553 .

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Pentru o femeie care tocmai a devenit mama si care deocamdata nu mai vrea o sarcina, o metoda eficienta este STERILETUL. Acesta nu reduce productia de lapte, in cazul in care femeia inca alapteaza, asa cum o fac metodele anticonceptionale bazate pe estrogen. Despre contraceptia dupa nastere poti citi mai multe AICI. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux