Infertilitatea de cauza masculina este o problema din ce in ce mai mare la nivel mondial. Daca acum 50 de ani, procentul reprezenta sub 10% din cauzele totale de infertilitate, in momentul de fata acesta este estimat la 34 – 40%. Ingrijorator este faptul ca cercetarile arata ca, la nivel mondial, calitatea spermei este in scadere. Intrebarea fireasca este: de ce? Vorbim in continuarea acestui articol despre cauze de infertilitate masculina, ce arata ultimele studii din domeniu si care sunt solutiile de tratament pentru obtinerea sarcinii.
Cauzele reducerii calitatii spermei
Fertilitatea masculina este in declin. Ea a scazut semnificativ in ultimii 20-30 de ani. Din acest motiv, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a modificat de mai multe ori normele de citire a unei spermograme. Acest lucru a fost determinat de reducerea calitatii spermei. Cauzele sunt multiple: de la stres, care este unul din principalii factori care au dus la aceasta scadere, la poluare si mediu de lucru al barbatilor.
De exemplu, exista anumite meserii cu risc. Printre ele se numara cele practicate in mediu toxic, cu radiatii sau soferii profesionisti. Si barbatii care practica anumite sporturi, printre care si ciclismul, se confrunta cu probleme de fertilitate.
Probleme de fertilitate pot avea si barbatii care:
- Au suferit de anumite interventii chirurgicale.
- S-au confruntat cu testicule care au coborat mai tarziu in scrot.
- Au avut boli ale copilariei precum varicela sau oreion. Astfel de infectii vindecate fara probleme la vremea respectiva lasa urmari dupa aceea. Se estimeaza ca 5 pana la 10% din baietii care fac aceste boli in copilarie vor avea, ulterior, probleme de fertilitate.
Ele sunt depistate la maturitate, cand se face spermograma si spermocultura. Aceste analize sunt primul pas in cautarea cauzei de infertilitate. Despre cele doua investigatii poti afla mai multe din articolul Spermograma si spermocultura, analize esentiale atunci cand nu vine bebe. Rezultat va arata o concentratie minima de spermatozoizi pe mililitru, ca de exemplu peste 15 milioane pe mililitru.
Cauze de infertilitate masculina: conditii ale spermei pentru a avea loc sarcina
Pentru a se obtine o sarcina, materialul genetic trebuie sa indeplineasca cateva conditii, respectiv:
- volumul de sperma ejaculat sa fie peste un mililitru, un mililitru si jumatate;
- sa existe o mobilitate progresiva, care sa depaseasca macar 40%;
- sa existe o morfologie minima. Ea trebuie sa depaseasca 4% din numarul de spermatozoizi. Daca exista un 4-5%, fertilitatea respectivului barbat se incadreaza in limita normala.
De obicei, infertilitatea apare cand sunt afectati toti trei parametrii enumerati mai sus. Practic, exista o scadere a numarului de spermatozoizi, insotita de o scadere a mobilitatii si a morfologiei normale. Acest lucru inseamna ca sperma respectiva nu are parametrii necesari ca sa se obtina o sarcina pe cale naturala sau sansele sunt intr-un procent extrem de mic.
Cauze de infertilitate masculina: sansele de obtinere a sarcinii la ovulatie
Daca in mod normal, la un contact sexual la ovulatie, sansele de sarcina sunt intre 6 si 8%, cu o spermograma proasta, procentul este de sub 1% per contact sexual. Asta inseamna ca la un cuplu cu o spermograma buna si cu toti parametrii feminini in ordine, intr-un an de zile, sansele de obtinere a sarcinii sunt cuprinse intre 50 si 70%.
Despre toate acestea, explica pe larg, in videoul urmator, Dr. Chadi Muheidli, specialist in probleme de fertilitate in cadrul Dacia Medical Center.
La o spermograma afectata, unde per contact sexual exista 1% sau sub 1% sanse de obtinere a sarcinii pe cale naturala, probabilitatea este de 7-8% intr-un an. Asta inseamna ca se lungeste foarte mult perioada in care se poate obtine o sarcina. In acest context, dupa ani de incercari, cuplul ajunge la specialistul in infertilitate, ca sa vada care sunt solutiile.
Cauze de infertilitate masculina: tratament, in functie de rezultatul spermogramei
In functie de rezultatul spermogramei, se aplica solutii de tratament. Pentru o spermograma usor modificata, este nevoie doar de un tratament adjuvant, cu antioxidanti, vitamine si zinc.
Daca spermograma este serios modificata, se fac analize suplimentare. Si asta pentru a vedea, de exemplu, daca echilibrul hormonal este afectat. Daca acest lucru se confirma, medicul poate recomanda un tratament hormonal. Rolul este de stimulare a spermatogenezei la barbat. Tratamentul este injectabil. Dupa urmarea lui, spermograma se repeta peste trei luni.
In cazul in care rezultatul spermogramei este unul foarte prost, atunci singura solutie pentru obtinerea sarcinii este o procedura de fertilizare in vitro (FIV) cu ICSI. In cadrul ei, embriologul e cel care alege spermatozoizii mobili si cu morfologie normala si injecteaza direct ovocitele cu acei spermatozoizi. Despre FIV cu ICSI poti afla mai multe din articolul Infertilitate masculina: ce nu trebuie sa faci daca vrei copii I Despre FIV cu ICSI. Aceasta este solutia pentru patologia masculina severa.
Cauze de infertilitate masculina: investigatii suplimentare, in caz de azoospermie
Un pacient se poate confrunta cu patologia masculina si mai severa, respectiv azoospermie. In cadrul acesteia, nu exista spermatozoizi in ejaculat. In acest caz, se impun investigatii suplimentare, respectiv:
- analize hormonale;
- ecografie testiculara;
- cariotipul din sange periferic;
- microdeletiile cromozomului Y.
Noi, la Dacia Medical Center, venim in intampinarea pacientilor cu pachete de investigatii special concepute pentru cuplurile infertile. Oferta actuala o poti consulta aici.
Daca analizele enumerate mai sus au rezultate bune, se recomanda o punctie biopsie testiculara. Cu ajutorul ei, medicul cauta spermatozoizi direct in testicul. Sansele de a gasi spermatozoizi in punctie biopsie testiculara sunt de aproximativ 20%. Daca vor fi gasiti spermatozoizi, ei poti fi congelati. Si asta pentru a-i folosi ulterior, in cadrul unei proceduri de FIV cu ICSI. Daca nu se gasesc deloc spermatozoizi nici in ejaculat, nici in urma punctiei biopsiei testiculare, atunci recomandarea este de procedura FIV cu sperma donata.
Despre aceasta solutie de a deveni tata si cat costa ea, vorbeste, pe larg, dr. Chadi Muheidli, in videoul de mai jos. Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi daca vrei sa apelezi la sperma donata.
Pentru mai multe informatii si raspunsuri pe care ai putea sa le cauti chiar tu in lupta cu infertilitatea, aboneaza-te la canalul de Youtube al Dacia Medical Center. Il poti accesa aici.
Infertilitatea masculina, o problema tot mai des intalnita
Infertilitatea masculina este o problema tot mai des intalnita. Studii recente arata ca numarul de spermatozoizi se afla intr-o scadere semnificativa, peste tot in lume. Mai mult, semnalul tras de cercetatori este ingrijorator: fenomenul are implicatii largi pentru supravietuirea speciei umane. Concluzia apartine unui studiu international. El a fost publicat la sfarsitul anului trecut si dat publicitatii de The Hebrew University of Jerusalem.
Cercetarea a fost una complexa. Datele au fost colectate din 53 de tari care au fost cuprinse in studiu. Ea a aratat ca barbatii din regiunile respective se confrunta atat cu scaderea semnificativa a numarului total de spermatozoizi, cat si a concentratiei de spermatozoizi. Cu toate acestea, concluziile studiului nu sunt o noutate majora. Si asta pentru ca tendinta fusese observata anterior in America de Nord, Europa si Australia. Semnalul de alarma tras in cercetarea Universitatii din Ierusalim este faptul ca scaderea celor doua caracteristici produsa dupa anul 2000 este una accelerata la nivel global.
Meta-analiza a fost realizata de catre o echipa internationala condusa de un profesor al Scolii de Sanatate Publica din Ierusalim. El a lucrat impreuna cu cercetatori din Danemarca, Brazilia, Spania, Israel si SUA. Initial, cercetarea semnala scaderea numarului de spermatozoizi in randul barbatilor din America de Sud si Centrala, Asia si Africa.
Numarul de spermatozoizi, indicator al sanatatii barbatilor
Aceeasi cercetare mai arata ca scaderea numarului de spermatozoizi in randul barbatilor din America de Nord, Europa si Australia, raportata de aceasta echipa in 2017, a continuat si chiar s-a accelerat in secolul XXI.
Ultima cercetare, publicata la sfarsitul lui 2022, a cuprins date colectate timp de 7 ani. Perioada a fost cuprinsa intre 2011 si 2018. Ea se concentreaza pe tendintele numarului de spermatozoizi in randul barbatilor din regiuni nestudiate anterior, in special America de Sud, Asia si Africa.
De retinut este faptul ca numarul de spermatozoizi nu este doar un indicator al fertilitatii umane, ci si un indicator al sanatatii barbatilor. Specialistii atentioneaza ca barbatii cu niveluri scazute de spermatozoizi sunt expusi unui risc crescut de a dezvolta:
- cancer testicular;
- boli cronice;
- o durata scazuta de viata.
Cauze de infertilitate masculina si supravietuirea speciei umane
Dincolo de incapacitatea de a deveni parinti, problemele globale de fertilitate au implicatii largi pentru supravietuirea speciei umane. In acest sens, coordonatorul studiului a atentionat ca asistam la o scadere semnificativa la nivel mondial a numarului de spermatozoizi, de peste 50% in ultimii 46 de ani. Ingrijorator este faptul ca s-a accelerat in ultimii ani.
Studiul actual nu a cercetat si cauzele scaderii numarului de spermatozoizi, dar coordonatorul analizei a subliniat un lucru mai putin cunoscut. El a spus ca pe langa factorii cunoscuti care produc infertilitate masculina, exista cercetari recente ce indica faptul ca tulburarile in dezvoltarea tractului reproducator in timpul vietii fetale sunt legate de afectarea fertilitatii pe parcursul vietii si de alti markeri ai disfunctiei reproductive.
Potrivit aceluiasi studiu, scaderea concentratiei de spermatozoizi si ale numarului total de spermatozoizi este de peste 1% in fiecare an.
Daca tu sau partenerul tau va confruntati cu o problema de infertilitate cunoscuta sau necunoscuta, te poti adresa unui specialist al Dacia Medical Center. Un medic dedicat va poate ajuta atat la identificarea cauzei infertilitatii, cat si in tratarea acesteia si obtinerea unei sarcini. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.