Alaptarea este una dintre primele experiente pe care o mama si copilul ei le impartasesc. Chiar daca, de multe ori, este un moment deosebit si intim, sanii in alaptare pot suferi modificari ce ar putea duce la probleme majore. Alaptarea poate deveni astfel un proces complicat fie pentru mama, fie pentru copil sau chiar pentru amandoi. Vorbim, pe larg, in acest articol despre problemele comune, dar si despre cele care ar putea semnala o afectiune grava, precum cancerul, ce pot aparea in randul femeilor care alapteaza.
Mamele care alapteaza se pot confrunta cu diferite probleme ale sanilor. Cele mai multe dintre ele sunt frecvente si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Exista insa si o serie de probleme referitoare la sanii in alaptare, care pot fi semnul unor afectiuni grave. Prin tratarea rapida a afectiunilor aparute poti impiedica complicatiile, dar mai ales poti salva alaptarea.
Sanii in alaptare, asimetrici si neuniformi
Daca alaptezi, ai putea observa ca sanii tai sunt asimetrici sau neuniformi. Astfel, o caracteristica pentru sanii in alaptare este aceea ca unul poate fi putin mai mare decat celalalt. Acest lucru nu provoaca nicio ingrijorare, fiind normal atunci cand iti hranesti bebelusul in mod natural. Cauza este faptul ca sanul cu care vei incepe urmatoarea alaptare va fi mai plin si mai mare decat sanul pe care l-ai folosit pentru a incepe ultima alaptare.
De asemenea, este posibil ca unul dintre sani sa produca mai mult lapte. Uneori, o femeie dezvolta mai mult tesut de producere a laptelui intr-un san in comparatie cu celalalt.
In acelasi timp, cand un bebelus sau mama care alapteaza prefera un san fata de celalalt, productia de lapte matern poate incetini pe partea pe care copilul nu o doreste sa suga si poate face ca sanul sa para mai mic.
Potrivit consultantilor in alaptare, iti poti hrani suficient copilul chiar si dintr-un singur san. Cu o monitorizare a greutatii bebelusului, nu exista niciun motiv sa nu continui alaptarea.
Sanii in alaptare: nodulii
O alta problema a sanilor in alaptare sunt si nodulii. Ei se simt mai ales cand sanii sunt foarte plini. Vestea buna este ca majoritatea nodulilor pe care ii simti cand alaptezi nu sunt deloc periculosi.
Totodata, trebuie sa stii insa ca exista trei categorii generale in care se pot incadra nodulii la sani:
- Boala benigna a sanilor – cu noduli care nu sunt periculosi. Daca ai un nodul benign la san, este posibil sa simti umflaturi si sensibilitate, dar si dureri efective ale sanilor.
- Cancer de san: doar un procent mic dintre nodulii depistati la sanii femeilor care alapteaza se dovedesc a fi maligni. Atentie! Cancerul de san tinde sa apara ca un nodul nedureros, pe o singura parte. De obicei este dur si dens. Marginile formatiunii sunt, de obicei, neregulate si dificil de deplasat deoarece este atasata de tesutul mamar din jur. Afla mai multe despre incidenta acestei maladii din articolul ANALIZĂ: CREŞTE NUMĂRUL CANCERELOR DE SÂN ŞI DE COL UTERIN LA TINERE – Dacia Medical Center.
- Fibroadenom: un fibroadenom este o tumora in tesutul mamar care nu este canceroasa. Se poate simti ca o singura formatiune nedureroasa, dar solida, ferma si elastica la atingere. Ea se poate misca si poate fi rotunda, ovala sau alcatuita din mai multi lobi. Are de obicei intre unu si trei centimetri in dimensiune.
Sanii in alaptare: alte probleme comune
Abcesul mamar, angorjarea sanilor, galactocelul, mastita, albirea mameloanelor si infundarea canalelor sunt alte probleme intalnite la sanii in alaptare. Vorbim pe larg, despre fiecare, in continuarea articolului.
Abcesul mamar
Un abces mamar este o complicatie rara a unei infectii la san. Afectiunea se manifesta ca un buzunar de lichid care se acumuleaza intr-o zona a sanului. Cu toate acestea, au existat cazuri in care femeile care alaptau s-au confruntat si cu cate doua abcese in acelasi san.
Daca si tu te confrunti cu aceasta afectiune, este posibil sa ai nevoie de interventie chirurgicala. De asemenea, medicul ar putea fi nevoit sa indeparteze lichidul cu ajutorul unui ac.
Sanii in alaptare: angorjarea sanilor
Angorjarea sanilor sau ingurgitarea sanilor este una dintre cele mai frecvente probleme aparute in alaptare. Este cauzata de o crestere a cantitatii de lichid in sani, inclusiv laptele matern, sange si limfa. Afectiunea poate ingreuna prinderea de san a copilului si hranirea acestuia. Solutia la aceasta problema este alaptarea mai deasa sau folosirea unei pompe pentru san, pentru a elibera presiunea excesiva din sani. Daca te confrunti cu aceasta problema, poti apela la aplicarea de comprese reci si administrarea de analgezice usoare, ce nu necesita prescriptie medicala.
Galactocelul
Un galactocel este un chist plin cu lapte care este adesea rezultatul unui canal de lapte blocat. Un medic poate drena galactocelul prin indepartarea lichidului cu ajutorul unui ac.
Mastita
Mastita este inflamatia tesutului mamar. Afectiunea provoaca durere, umflare si roseata in zona afectata de pe san. De asemenea, poate provoca simptome asemanatoare gripei. De cele mai multe ori, este posibil sa fie nevoie sa iei un antibiotic pentru tratarea ei. Poti afla mai multe informatii pe aceasta tema din articolul Simptomele mastitei: Una din 10 femei care alapteaza sufera de aceasta afectiune.
Albirea mameloanelor
Albirea mameloanelor este cauzata de intreruperea brusca a fluxului de sange catre mamelon. Sfarcurile devin albe si poti simti o senzatie de arsura. Apoi, pe masura ce fluxul de sange revine, mameloanele isi recapata, treptat, culoarea lor originala. Albirea mameloanelor poate fi foarte dureroasa. Pentru a evita aparitia afectiunii, asigura-te ca bebelusul se prinde bine de san atunci cand il hranesti. Incearca sa tratezi sfarcurile dureroase, crapate si deteriorate pentru a nu ajunge la complicatii.
Canale infundate
Canalele de lapte infundate blocheaza fluxul de lapte matern. De obicei, ele se pot desfunda rapid, prin alaptarea frecventa sau pompare, pentru a elimina laptele matern din sani.
Daca alaptezi si observi oricare dintre aceste modificari ale sanilor, programeaza-te de urgenta la medic. Detectarea precoce a unei potentiale probleme are sanse mai mari sa conduca la un tratament de succes si posibilitatea de a continua alaptarea.
Pe de alta parte, exista o serie de afectiuni ale sanului care pot ridica serioase probleme de sanatate pentru o femeie.
Schimbarea directiei mamelonului
Daca mamelonul arata ca si cum ar fi tras intr-o alta directie, ar putea fi un semn de cancer de san.
Gropita in san
O gropita larga si putin adanca in san este un semn de retragere a pielii. Adancitura poate fi cauzata de scurtarea ligamentelor, care poate fi un semn de inflamatie sau cancer de san.
Retractia mamelonului
Majoritatea retractiilor sunt inofensive, dar ocazional, afectiunea poate fi asociata cu cancerul de san. Daca ai fost la medic si ai primit acest diagnostic, fii sigura ca mameloanele retractate nu sunt confundate cu mameloanele inversate. Ar fi bine sa vezi si un alt medic pentru o a doua opinie. Poti apela la un specialist cu experienta al Dacia Medical Center, facand o programare la 0766 536 553.
Sanii in alaptare: model venos proeminent
Este normal ca femeile care alapteaza sa aiba vene evidente pe sani, mai ales cand sanii sunt prea plini. Cu toate acestea, daca venele ies doar pe o parte, poate indica anumite tipuri de tumori mamare.
Secretii anormale ale mameloanelor
Cand alaptezi, poti observa scurgeri anomale din mameloane, precum sange sau secretii purulente.
Sfarcurile crapate si sangerande sunt probleme ale alaptarii care nu sunt periculoase. Pe de alta parte, exista cazuri cand ar putea fi si un semnal de alarma. Si asta din cauza excrescentelor non-canceroase numite papiloame intraductale ce pot provoca o scurgere apoasa, cu sange. Unele tipuri de cancer de san, cum ar fi carcinomul ductal, pot provoca, de asemenea, scurgeri sangeroase ale mameloanelor.
Sanii in alaptare: secretie purulenta
Un lichid gros, decolorat, care se scurge din mamelon ar putea fi un semn al unei infectii.
Afectiuni ale pielii
Atunci cand alaptezi, te-ai putea confrunta si cu probleme la nivelul pielii sanilor. Astfel, te-ai putea confrunta cu eczema, dermatita si chiar psoriazis.
Aceste afectiuni ale pielii provoaca pete rosii, in relief, care pot fi iritante sau chiar dureroase.
Desi pentru tine ar putea fi un disconfort, aceste probleme nu sunt daunatoare pentru copilul tau, astfel ca poti continua alaptarea.
Herpesul
Atunci cand alaptezi, te-ai putea confrunta si cu aparitia herpesului pe san. Virusul se poate manifesta sub forma unei mici umflaturi rosii sau sub forma veziculelor pline cu lichid sau chiar rani.
Daca te confrunti cu aceasta afectiune, este indicat sa intrerupi alaptarea. Si asta pentru ca herpesul este extrem de periculos pentru sugari. Odata ce leziunile se usuca si dispar, poti relua alaptarea.
Daca alaptezi si ai observat ceva neobisnuit cu sanii tai, adreseaza-te cat mai repede unui medic. Poti face o programare la Dacia Medical Center, la 0766 536 553, iar unul dintre medicii cu experienta ai clinicii se vor ocupa in detaliu de problema ta medicala, precum si de rezolvarea ei in cel mai scurt timp.
sursa: verywellfamily.com
[…] Afla mai multe informatii despre alte problemele care pot aparea in timpul alaptarii in articolul Sanii in alaptare. Probleme si solutii. […]
[…] Femeile care alapteaza sau care au oprit recent alaptatul se pot confrunta cu mastita. Afectiunea este o infectie a sanului, cauzata de bacterii. In cazuri grave, se pot forma abcese, care, daca nu se retrag in urma unui tratament medicamentos, trebuie indepartate chirurgical. Despre posibilele probleme cu care se pot confrunta mamele care alapteaza, poti afla mai multe din articolul Probleme ale sanilor in alaptare: de la modificari inofensive, la semne ale cancerului mamar […]
[…] pe masura ce se pregatesc sa hraneasca bebelusul, despre care poti afla mai multe din articolul Probleme ale sanilor in alaptare: de la modificari inofensive, la semne ale cancerului mamar. Apeleaza la un sutien cu o marime mai mare sau la unul de sustienere, pentru a te simti mai […]