Daca te afli in perioada de sarcina cuprinsa intre saptamana 35 si 37, medicul iti va prescrie testarea pentru streptococ B in sarcina. El se refera la o infectie cu bacteria Streptococcus agalactiae, care poate aparea in tractul genital al femeii insarcinate. Aceasta bacterie poate fi transmisa la copil, in timpul nasterii, si poate cauza complicatii serioase, cum ar fi sepsis sau meningita. Despre tratamentul infectiei, dar si simptomele streptococului B la nou-nascut, poti afla mai multe din continuarea acestui articol.
Streptococul B nu se transmite de la o persoana la alta
De obicei, atunci cand exista, bacteria se gaseste in intestin, vagin si zona perineala. Ea apare in mod natural, iar adultii nu o pot transmite de la o persoana la alta. Expertii nu sunt siguri de ce bacteria se raspandeste. Se stie insa ca este daunatoare pentru bebelusi si pentru persoanele cu sistemul imunitar slabit.
Infectarea cu streptococ B in sarcina poate genera probleme atat mamei, cat si nou-nascutului. In mod normal, streptococul B nu produce simptome, iar la femeie se poate manifesta ca o vaginita care dispare daca e tratata. De aceea, testarea are un rol crucial. Testul consta intr-o recoltare de secretii vaginale si anale si este complet nedureros.
Despre conduita corecta in sarcina, poti afla mai multe din videoul urmator, de la dr. Chadi Muheidli, medic in cadrul Dacia Medical Center.
Streptococ B in sarcina, tratat cu antibiotic
Daca testul este pozitiv, medicul curant iti poate recomanda tratamentul cu antibiotice pentru a preveni transmiterea la copilul nou-nascut, in timpul nasterii. Despre administrarea acestora, poti afla mai multe din articolul Medicamente in sarcina: ce Nu ai voie sub nicio forma atunci cand esti gravida.
Este important sa discuti cu medicul tau despre testarea si tratamentul pentru streptococ B in sarcina, astfel incat sa poti lua masurile necesare protejarii sanatatii tale si a copilului. Noi, la Dacia Medical Center, venim in intampinarea gravidelor cu preturi speciale pentru analizele si investigatiile necesare in sarcina. Oferta actuala o poti consulta aici.
In lipsa unui diagnostic si fara tratament, mama poate transmite aceasta infectie copilului in timpul nasterii. Aproximativ 1 din 200 de copii ai caror mame au streptococ B netratat cu antibiotic va dezvolta probleme medicale.
Specialistii recomanda ca toate femeile insarcinate sa fie testate in saptamanile de sarcina 35-37. In cazul unui test pozitiv realizat la nastere, se va administra tratament cu antibiotic imediat dupa ce a inceput travaliul sau dupa ce s-au rupt membranele. Antibioticul ar trebui administrat cu cel putin doua ore inainte de nastere. Daca travaliul se prelungeste, antibioticul se administreaza la fiecare patru ore.
Risc mai mic de transmitere a streptococului la nasterea prin cezariana
In general, riscul de transmitere a streptococului B la copil este mai mic in cazul nasterii prin cezariana decat in cazul nasterii vaginale. Si asta deoarece copilul nu este expus la bacteriile din canalul de nastere. Cu toate acestea, riscul de transmitere nu poate fi eliminat complet prin nasterea prin cezariana. Si asta deoarece bacteriile pot fi prezente si in alte zone ale corpului femeii.
Despre cele doua modalitati de nastere, poti afla mai multe din articolul Nastere naturala sau cezariana: la ce sa te astepti in fiecare caz.
De retinut este faptul ca, desi nasterea prin cezariana poate reduce riscul de transmitere a streptococului B la copil, este important ca femeile insarcinate sa fie testate. De asemenea, in cazul in care testul este unul pozitiv, se recomanda sa urmezi indrumarile medicului curant in ceea ce priveste tratamentul si nasterea.
Atentie, tratamentul facut inainte de travaliu risca sa nu fie eficient. Si asta deoarece este vorba despre o bacterie care traieste si in tractul gastrointestinal, astfel ca poate sa ajunga din nou in vagin imediat dupa ce pacienta a terminat tratamentul. In aceste conditii, este esential ca orice femeie sa fie testata la fiecare noua sarcina.
Streptococ B in sarcina – simptomele infectiei la nou-nascut
In cazul in care infectia s-a transmis de la mama la fat, exista mai multe simptome care trebuie urmarite si tratate, respectiv:
- dificultate in respiratie;
- febra;
- refuzul alimentatiei;
- somnolenta accentuata;
- convulsii;
- iritabilitate;
- moliciune la nivelul extremitatilor;
- contractura musculara accentuata;
- hipotermie.
Tratament in caz de streptococ B la nou-nascut
Bebelusul suspectat de infectie cu streptococ B va fi supus unor investigatii medicale pentru confirmarea diagnosticului. Se poate face radiografie pulmonara pentru a verifica eventuale semne de pneumonie. Se recolteaza si se analizeaza probe biologice de sange si urina.
Daca medicii suspecteaza ca ar putea fi vorba de o meningita infectioasa, se va face o punctie rahidiana. Daca analizele au rezultate bune, copilul poate fi externat dupa doua zile, mai putin cei nascuti prematur. Exista si posibilitatea ca nou-nascutul sa dezvolte infectia mai tarziu, chiar si la o saptamana de la nastere. Aceste situatii sunt insa rare.
Bebelusii care contracteaza o boala cauzata de streptococul B vor fi tratati cu antibiotice, cat mai devreme posibil. In functie de starea de sanatate, se administreaza intravenos si fluide.
Daca esti insarcinata, te confrunti cu o anumita problema legata de sanatatea ta sau a fatului, ai deja un medic curant, dar vrei sa afli si parerea altui specialist, poti apela la medicii Dacia Medical Center. Datorita experientei acestora si a tehnologiei de top folosite, putem oferi diagnostice precise si cele mai bune indicatii de tratament. Te poti programa chiar acum la 0766 536 553.