“Boala” care apare inainte de menstruatie. Pana la 60% dintre femei, afectate

sani durerosi in mastoza fibrochistica

Te confrunti uneori cu sani durerosi? Ai perioade cand simti la palpare noduli de diferite dimensiuni, care apar si dispar? Ar putea fi vorba de mastoza fibrochistica. Aceasta este cea mai frecventa patologie benigna a sanului, iar medicul spune ca nu reprezinta altceva decat modificari fibrochistice ale sanilor. Afla din continuarea acestui articol care sunt cauzele care duc la aparitia acestora, dar si ce poti face ca sa le previi. Cum fiecare femeie este unica, pentru mai multa siguranta si pentru un diagnostic corect, iti recomandam sa mergi la medic ori de cate ori apar modificari care te ingrijoreaza si sa faci controalele periodice.

Ce este mastoza fibrochistica

Mastoza fibrochistica reprezinta cea mai frecventa patologie benigna a sanului. Ea defineste o inflamatie a glandei mamare, cu modificari care apar de obicei la ambii sani. Ele se produc ca urmare a unui raspuns exagerat al glandei mamare la nivelurile ciclice ale hormonilor ovarieni: estrogen si progesteron. Chisturile apar ca urmare a acestui raspuns exagerat al structurilor sanului, modificarile ducand in timp si la aparitia tesutului fibros. De aici provine si denumirea de mastoza fibrochistica.

De precizat inca de la inceput ca desi creeaza disconfort, aceasta modificare a sanilor nu este daunatoare si nu prezinta riscuri. In plus, modificarile fibrochistice ale sanilor sunt frecvent intalnite. Ele afecteaza aproximativ 30% pana la 60% dintre femeile cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani.

noduli la sani in mastoza fibrochistica

In acelasi timp, desi mastoza fibrochistica nu este asociata cu un risc de cancer de san, poate face mai dificila identificarea nodulilor maligni, respectiv cancerosi.

Simptome mastoza fibrochistica

Modificarile ciclice ale hormonilor duc la aparitia durerii la nivelul sanilor, respectiv mastodinii. Aceasta durere reprezinta, de cele mai multe ori, cauza pentru care femeia se adreseaza medicului. Simptomele dispar odata cu intrarea in menopauza, dar pot persista daca femeia urmeaza tratament de substitutie hormonala.

Simptomatologia este variabila, de la forme fara niciun semn pana la situatii in care femeia se plange de durere si sensibilitate la atingere. Aceste simptome se accentueaza in faza premenstruala a ciclului. Atunci, chisturile au tendinta de a creste in dimensiuni. De asemenea, femeia remarca o consistenta densa, crescuta, nodulara a tesutului glandular mamar.

Pe langa durere si sensibilitate, in caz de mastoza fibrochistica, te-ai mai putea cofrunta si cu:

  • o ingrosare a tesutului;
  • umflaturi in unul sau ambii sani.

Pe parcursul unei luni, nodulii din sanii fibrochistici tind sa fluctueze in marime si sunt de obicei mobili. Uneori, daca exista mai mult tesut fibros, chisturile pot fi fixate intr-un singur loc. Despre aceste formatiuni, poti afla mai multe din articolul Cei mai multi noduli mamari sunt necancerosi. Cand e cazul sa te ingrijorezi.

Controlul de rutina, crucial pentru sanatatea ta

De asemenea, este posibil sa te confrunti si cu dureri la subrat. In acelasi timp, unele femei au o scurgere de culoare verde sau maro inchis din mameloane. In schimb, consulta imediat medicul daca din mamelon iese lichid limpede, rosu sau cu sange, deoarece acesta poate fi un semn al cancerului de san. Despre toate acestea, afla mai multe din articolul Sani bolnavi: ce afectiuni pot ascunde simptomele. Controlul de rutina, crucial pentru sanatatea femeii.

Despre importanta controlului gineologic de rutina, vorbeste in videoul de mai jos si dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate. La dr. Chadi poti programa si tu o consultatie, sunand la 0766 536 553.

Pentru mai multe informatii si raspunsuri la intrebari pe care poate ca ti le-ai pus chiar tu, legate de sanatatea intima, urmareste-ne pe canalul nostru de Youtube. Acceseaza-l aici si aboneaza-te pentru a afla ultimele noutati.

Cauze

Tesutul tau mamar se modifica ca raspuns la hormonii produsi de ovare. Daca ai sani fibrochistici, este posibil sa te confrunti cu modificari mai pronuntate, ca raspuns al actiunii hormonilor. Acest lucru poate duce la umflare si noduli sensibili sau durerosi ai sanilor.

Diagnosticare mastoza fibrochistica

Medicul poate diagnostica modificarile fibrochistice ale sanilor dupa ce a analizat simptomele, a facut anamneza si a efectuat un examen fizic. Medicul te va intreba daca simptomele tale se schimba pe parcursul lunii, deoarece unele persoane constata ca simptomele devin mai severe chiar inainte de menstruatie. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Durere de sani – durere premenstruala sau semn de sarcina, cand ne alarmam.

In timpul consultului fizic, medicul va palpa fiecare san pentru a verifica daca exista noduli sau zone anormale. De obicei, modificarile fibrochistice implica noduli care nu sunt prinsi de tesutul din jur. Nodulii sunt de obicei mobili la palpare.

cum sa iti palpezi sanii

Uneori, un nodul se poate simti mai ferm decat de obicei, caz in care medicul poate recomanda investigatii suplimentare. Si asta pentru a exclude o alta afectiune, cum ar fi cancerul. Rezultatul unei mamografii sau ale unei ecografii mamare il poate ajuta sa puna diagnosticul corect. Aceste investigatii imagistice arata mai multe detalii despre tesutul mamar.

Daca medicul are suspiciuni, poate recomanda efectuarea unei biopsii, pentru a exclude prezenta cancerului de san.

Specialistii Dacia Medical Center recomanda tuturor femeilor sa practice autopalparea, o data pe luna. Cel mai potrivit moment pentru a face autopalparea este dupa terminarea menstruatiei, dupa dus, atunci cand musculatura sanului este mai relaxata. Inclusiv examinarea in cabinetul medicului trebuie sa se faca postmenstrual. Spre deosebire de formatiunile maligne, modificarile fibrochistice sunt sensibile la atingere.

Tratament mastoza fibrochistica

Majoritatea femeilor care au mastoza fibrochistica nu necesita tratament invaziv. Tratamentul la domiciliu este de obicei suficient pentru a calma durerea si disconfortul asociat.

Calmantele eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi ibuprofenu si acetaminofenul pot ameliora durerea si disconfortul. Poti incerca, de asemenea, sa porti un sutien bine adaptat, de sustinere, pentru a reduce durerea si sensibilitatea sanilor.

De asemenea, poti apela la aplicarea de comprese calde sau reci pentru ameliorarea simptomelor. Incerca sa aplici pe sani o comprese calda sau gheata invelita intr-o material textil, pentru a vedea care functioneaza cel mai bine pentru tine.

Modificari alimentare

In acelasi timp, poti incerca o schimbare in dieta ta. Unele persoane au descoperit ca limitarea consumului de cofeina, o dieta cu continut scazut de grasimi sau luarea de suplimente de acizi grasi esentiali le reduce simptomele. Cu toate acestea, nu exista studii care sa arate ca orice modificari ale dietei sunt eficiente in ameliorarea simptomelor.

chist dureros la san

Alte masuri de ordin general care pot fi luate in cazul in care te confrunti cu mastoza fibrochistica pot fi si:

  • folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene pentru combaterea durerii si a inflamatiei;
  • folosirea contraceptivelor orale (recomandare controversata);
  • mentinerea unei vieti sexuale regulate (potentatoare a secretiei hormonale);
  • reducerea aportului de sare
  • vitaminoterapie cu vitamina E, B6 etc.

Pentru simptome grave se pot prescrie contraceptive orale, care regleaza artificial nivelurile estrogen si progesteron. Tratamentul chirurgical este conservator si consta in excizie locala cu examen histopatologic indicat in cazul unor chisturi mari, simptomatice.

Daca si tu te confrunti cu simptome precum cele enumerate in acest articol sau ai descoperit un nodul la san neobisnuit, iti recomandam sa mergi cat mai repede la medic. Poti apela cu incredere la specialistii nostri cu experienta, pentru o diagnosticare corecta si un tratament personalizat. Suna chiar acum la 0766536553 si programeaza-te.

surse: www.healthline.com; www.medicalnewstoday.com.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] chisturile sau sanii fibrochistici […]

Bună! Mi a fost de folos ce am citit aici și sunt mai liniștită decât eram la întoarcerea acasă de la un control la md.ginecolog pt un consult și un ecograf.Multumesc pt felul în care prezentați și vă prezentați,dle.dr.Ciprian Pop-Began

Buna ziua! Ne bucuram ca am putut sa va fim de folos!

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux