Bufeuri la menopauza: cum le poti gestiona

calduri la menopauza

Peste trei sferturi din femeile care intra la menopauza sunt afectate de bufeuri. Acestea sunt senzatii extrem de neplacute. Se manifesta brusc, ca valuri de caldura care pot cuprinde corpul, impreuna cu senzatii de anxietate. Daca si tu te afli in aceasta perioada si te confrunti cu bufeuri la menopauza, iata ce poti face astfel incat sa nu iti afecteze viata.

Bufeuri la menopauza: cat dureaza

Majoritatea femeilor se confrunta cu aceste simptome timp de peste un an, dar pana la jumatate dintre ele sunt nevoite sa le suporte peste cinci ani. Sunt si cazuri in care femeile care nu se confrunta cu bufeuri la menopauza, dar ele aproape ca sunt exceptii.

Menopauza este un fenomen biologic natural, care are loc in viata fiecarei femei. Este perioada care pune punct menstruatiei si vietii reproductive. De obicei, este asociata cu simptome neplacute, dar si cu multe schimbari fizice si emotionale. Din aceasta cauza, multe femei se gandesc cu teama si retinere la acest moment al vietii, despre care poti afla mai multe din articolul Menopauza, perioada care pune punct vietii fertile | Schimbari si nevoi

sarcina la menopauza

In general, inainte de a intra la menopauza, o femeie trece prin perioada numita premenopauza. In acest timp, menstruatia este una neregulata. Ciclul menstrual poate veni o data la cateva luni. Se considera ca ai intrat la menopauza atunci cand menstruatia a incetat definitiv, timp de un an intreg. Din punct de vedere biologic, acest lucru inseamna incetarea definitiva a functionarii ciclice a ovarelor.

Sarcina la menopauza

Fie ca vrei sa scapi de grija contraceptiei, fie ca iti doresti o sarcina, poate te intrebi daca in toata aceasta perioada, mai este posibila aparitia sarcinii. In acest sens, trebuie sa stii faptul ca pe masura ce femeile se apropie de menopauza, din ce in ce mai putine cicluri au ca rezultat eliberarea unui ovul. In cele din urma, eliberarea ovocitelor inceteaza.

Daca pana recent, sarcina nu mai era posibila odata ce ai intrat la menopauza, datorita tehnicilor de reproducere umana asistata medical, poti deveni mama si in aceasta perioada. Afla cum, din articolul Sarcina la menopauza | Stiinta, inainte de toate.

Dr. Chadi Muheidli, medic specialist in probleme de fertilitate, explica in videoul de mai jos ca, daca o pacienta aflata la menopauza este mai tanara de 54 ani, poate sa opteze pentru procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate in Grecia, astfel incat sa obtina sarcina.

Pentru mai multe informatii medicale si raspunsuri la probleme cu care te poti confrunta chiar tu, urmareste Dacia Medical Center si pe canalul de Youtube, pe care il poti accesa aici.

Varsta la care apare menopauza

De obicei, varsta de instalare a menopauzei este 51-52 de ani. Ea poate aparea insa si la femei mult mai tinere si poarta numele de menopauza precoce. Afla mai multe despre ea din articolul Menopauza precoce, un risc in crestere – ce poti sa faci daca nu ai devenit inca mama.

De asemenea, mai exista si menopauza artificiala sau indusa. Poate aparea din cauza unui tratament medical ce determina reducerea sau blocarea productiei hormonale la nivel ovarian. De exemplu, ablatia chirurgicala a ovarelor, reducerea chirurgicala neintentionata a aportului sanguin ovarian si chimioterapia sau radioterapia pelviana care cuprinde si ovarele provoaca instalarea menopauzei artificiala.

Semnele menopauzei

Inca din timpul premenopauzei, apar fluctuatii ale nivelurilor de estrogen si ale altor hormoni, care incep sa scada, iar menstrele devin neregulate. De asemenea, sangerarile fie sunt mai abundente, fie mai putin abundente, ori lipsesc mai multe luni.

Bufeurile isi pot face simtita prezenta inca din perimenopauza si pot dura pana in postmenopauza. Pe langa faptul ca sunt destul de deranjante, bufeurile pot veni la pachet si cu transpiratii nocturne si abundente.

Scaderea nivelurilor de estrogen poate duce la subtierea tesuturilor vaginale si la reducerea lubrifierii, ceea ce poate provoca uscaciune vaginala si disconfort in timpul actului sexual.

Femeile la menopauza au schimbari ale dispozitiei, inclusiv anxietate, iritabilitate, depresie si modificari ale somnului. Pot avea palpitatii, din cauza cresterii ritmului cardiac cu aproximativ 7-15 batai pe minut.

bufeuri la menopauza

De asemenea, in aceasta perioada, femeile se pot confrunta cu roseata si uscaciunea pielii, scaderea libidoului si schimbari ale greutatii corporale.

Daca si tu te confrunti cu astfel de simptome, mergi la doctor. Cu un tratament personalizat, poti trece mai usor peste aceasta perioada dificila. Programeaza-te chiar acum la consultatie, sunand la 0766 536 553.

Bufeuri la menopauza: valuri de caldura aparute brusc

Bufeurile sunt senzatii bruste si intense de caldura. Ele pot dura de la cateva secunde pana la cateva minute sau chiar ore. Si asta atat in timpul zilei, cat si noaptea. Sunt valuri de caldura care pot cuprinde fata, gatul si pieptul si uneori chiar tot corpul. Pot fi insotite de transpiratii abundente, frisoane dupa terminarea bufeului, din cauza pierderii excesive de caldura corporala. Uneori, pot fi insotite de senzatii de anxietate. Intensitatea bufeurilor poate varia, de la usoare la intense.

Daca te-ai confruntat deja cu aceste manifestari, ai putut observa ca te iau prin surprindere, pot reveni de mai multe ori intr-o zi si pot fi extrem de neplacute. Din cauza lor te poti trezi in toiul noptii cu parul, hainele si cearsafurile ude.

Bufeuri la menopauza: 75% dintre femei, afectate

Nu toate femeile aflate la menopauza experimenteaza bufeuri. Statisticile arata ca aproximativ 75% din femeile aflate in perimenopauza si menopauza experimenteaza bufeuri. Se pare ca predispozitia genetica, nivelurile hormonale individuale si stilul de viata pot influenta aparitia acestora. Aproximativ 85% dintre femeile aflate la menopauza se plang de bufeuri si aproximativ 55% dintre femei le experimenteaza pe masura ce intra in faza de tranzitie catre menopauza.

simptome menopauza

Daca intensitatea, frecventa si severitatea bufeurilor iti afecteaza viata, este necesar sa mergi la medicul ginecolog.

Alte cauze ale aparitiei bufeurilor

Daca ai bufeuri, nu inseamna ca esti neaparat in perimenopauza sau menopauza. Exista mai multe tipuri de bufeuri care pot avea alte cauze la mijloc, de aceea e bine sa stii sa faci diferenta.

Astfel, bufeurile pot fi cauzate de anumite medicamente, cum ar fi cele care afecteaza sistemul hormonal sau cele care trateaza cancerul sau bolile tiroidiene.

Sunt si boli care dau bufeuri. Printre acestea se numara:

  • hipertiroidismul;
  • diabetul;
  • tuberculoza;
  • endocardita;
  • osteomielita;
  • disreflexia autonoma;
  • neuropatia autonoma;
  • accidentul vascular cerebral.

De asemenea, bufeuri pot da si tulburarile de dispozitie, apneea obstructiva in somn sau boala de reflux gastroesofagian. Sunt si simptome precum febra, stresul si anxietatea care pot provoca bufeuri.

O alta perioada in care o femeie se poate confrunta cu bufeuri este si sarcina. In special, primul trimestru poate aduce bufeuri. Ele apar din cauza schimbarilor hormonale asociate sarcinii. Studiile au aratat ca aproximativ 35% dintre gravide au spus ca au avut bufeuri la un moment dat in timpul sarcinii.

Tratament pentru bufeuri la menopauza

Dacă te afli in perioada de perimenopauza, pentru ca tranzitia sa fie una cat mai usoara, cere ajutorul unui medic. Exista multe modalitati de gestionare a simptomatologiei neprietenoase a menopauzei. Unele tin de schimbarea stilului de viata, altele de medicatie.

Astfel, te poate ajuta la ameliorarea bufeurilor o alimentatie fara condimente picante, reducerea sau evitarea consumului de cafea si alcoolul, precum si purtarea hainelor lejere, din materiale subtiri si racoroase. Asigura-te ca temperatura din camera in care dormi este una ceva mai scazuta.

bufeuri si frisoane la menopauza

La fel, si practicarea exercitiilor fizice, a tehnicilor de relaxare si gestionare a stresului, precum si mentinerea unei greutati corporale sanatoase pot avea, in timp, efecte asupra valurilor de caldura.

Vestea buna este ca bufeurile pot disparea in cele din urma fara niciun tratament, dar, uneori, este nevoie de medicatie pentru acestea. Terapia hormonala poate ajuta la reduce bufeurilor si a altor simptome asociate menopauzei.

Mai sunt si alte medicamente non-hormonale care pot ajuta. Printre acestea se regasesc antidepresivele selective pentru recaptarea serotoninei (SSRI) sau antidepresivele triciclice. Aceste medicamente pot ajuta la reducerea frecventei si intensitatii bufeurilor. De asemenea, poti apela la tratamente naturiste, cu estrogeni din plante sau din soia. Atentie insa ca toate trebuie luate la indicatia medicului.

Pentru un tratament personalizat si o abordare individualizata, programeaza-te chiar acum la un medic cu experienta. Il poti gasi la Dacia Medical Center, sunand la 0766 536 553.

Surse: webmd.com; ncbi.nlm.nih.gov

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux