Sarcina dupa cancer. Cum se poate obtine

sarcina dupa cancer

Sarcina dupa cancer este posibila. Exista situatii in care se recomanda ca femeia sa astepte cativa ani intre tratament si sarcina. Timpul de asteptare difera in functie de starea de sanatate a pacientei si de localizarea cancerului. Unii medici recomanda ca femeile sa nu ramana insarcinate in primele 6 luni dupa finalizarea chimioterapiei. Alti specialisti considera ca acest interval ar trebui sa fie de pana la cinci ani. Daca recidiveaza, cele mai multe tipuri de cancer o fac in primii cinci ani de la finalizarea tratamentului initial.

Sarcina dupa cancer. Factori de care se tine cont

Decizia de a obtine o sarcina dupa un tratament pentru cancer trebuie luata impreuna cu medicii specialisti, respectiv oncologul si obstetricianul. Exista mai multi factori care sunt luati in considerare in aceasta decizie:

  • tipul de cancer
  • stadiul cancerului
  • riscul de recidiva
  • tipul de tratament aplicat
  • varsta pacientei
  • sansele de recuperare totala

Sarcina dupa cancer. Infertilitatea cauzata de cancer

Atat cancerul in sine, cat si tratamentul oncologic pot cauza infertilitate. Daca boala apare la varsta fertila, este nevoie de o decizie in ceea ce priveste obtinerea unei sarcini viitoare. Astfel, femeile au posibilitatea, in multe cazuri, sa-si conserve ovocitele pentru a le putea folosi ulterior. Ovocitele pot fi inclusiv fertilizate si pastrate ca embrioni congelati o anumita perioada de timp. Cand se stabileste ca organismul femeii poate sustine o sarcina, se poate face fertilizare in vitro cu ovocitele congelate. Aceasta varianta este folosita de femeile care trec printr-un tratament ce ar putea afecta rezerva ovariana. Ideal ar fi ca procesul de conservare de ovocite sa inceapa inainte de aplicarea tratamentului pentru cancer, nu in timpul lui.

Tipuri de tratament care afecteaza sarcina

Unele tratamente pentru cancer afecteaza capacitatea organismului de a duce pana la capat o sarcina. Spre exemplu, in cazul unui cancer uterin tratat prin radioterapie, creste riscul de avort spontan, nastere prematura sau greutate mica la nastere. La cancerul de col uterin, indepartarea unei portiuni de col are aceleasi consecinte.

dr. Tarek Abdou

Tratamentul pentru cancer supune organismul unei traume, astfel ca o sarcina trebuie planificata tinand cont de acest lucru. Exista inclusiv situatii in care sarcina devine imposibila, spre exemplu atunci cand s-a facut o histerectomie pentru indepartarea unei tumori. Oricum, o sarcina obtinuta dupa un tratament oncologic trebuie supravegheata indeaproape, atat pentru binele mamei, cat si pentru al copilului.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Riscuri pentru fat si mama

Multe femei care au suferit de cancer sunt preocupate de riscul de a-l transmite copilului. Studiile efectuate pana acum arata ca riscul ca bebelusul sa dezvolte cancer la un moment dat nu este mai mare decat normal in astfel de situatii. Exista si exceptii, respectiv in cazurile in care acel tip de cancer se transmite pe cale ereditara. In astfel de cazuri, este nevoie de o discutie cu medicul curant si cu specialistul in genetica. De asemenea, conform specialistilor, sarcina nu este o cauza de recidiva a cancerului la mama. In acelasi timp, ar exista o legatura intre anumiti hormoni, care cresc in timpul sarcinii, si inmultirea celulelor canceroase. Din aceasta cauza, medicii recomanda o pauza de cativa ani intre finalizarea tratamentului pentru cancer si obtinerea unei sarcini. Daca e nevoie ca mama sa renunte la anumite medicamente pentru a putea ramane insarcinata, e un lucru care trebuie discutat cu medicul.

sursa foto: cityofhope.org, scind.org, ivi-fertility.com
Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux