Greturi matinale apar in cele mai multe cazuri de sarcina. Studiile realizate de specialisti arata ca peste doua treimi dintre femeile insarcinate au astfel de simptome. Greturile pot fi usoare sau severe, in functie de fiecare organism in parte, si se manifesta in special in prima parte a sarcinii.
Greturi matinale in sarcina: posibile cauze
Greturile matinale reprezinta o reactie adversa la concentratia mare de hormoni din primele trei luni de sarcina. Chiar daca se numesc greturi de dimineata, acestea pot sa apara pe tot parcursul zilei. Exista mai multe situatii in care creste riscul de a suferi greturi matinale in sarcina. Sunt mai expuse femeile care au sarcina gemelara sau cu tripleti si cele care au suferit de greturi si in sarcinile anterioare. De asemenea, sunt mai sensibile femeile care aveau senzatii de greata la diverse mirosuri si gusturi si inainte de sarcina. La fel e si in cazul femeilor care au migrene sau au luat pilule anticonceptionale inainte de a ramane insarcinate.
Este de preferat ca gravida sa incerce sa se odihneasca cat mai mult pentru ca inclusiv oboseala afecteaza greturile matinale. Cand se trezeste, sa nu se ridice brusc din pat, iar daca poate dormi ziua, sa faca asta, insa nu imediat dupa masa. Daca se intampla ca suplimentele prenatale sa provoace senzatii de greata, atunci acestea trebuie luate in partea a doua a zilei. Cazurile severe trebuie discutate cu medicul care urmareste sarcina.
dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
Greturi matinale in sarcina: cum pot fi prevenite sau tratate
Senzatia de greata este accentuata de o alimentatie haotica. Recomandarea este ca inca de dimineata femeia sa incerce sa manance putin si des. Spre exemplu, imediat dupa trezire se pot consuma biscuiti sarati sau paine prajita. De asemenea, sunt mai bune in astfel de situatii alimentele bogate in carbohidrati si cele usor de digerat. Gravida trebuie sa se hidrateze corespunzator, sa bea lichide cu inghitituri mici, de folos putand sa fie ceaiul de ghimbir. Sunt de evitat alimentele sau mirosurile care-i provocau o stare de rau femeii si inainte de a ramane insarcinata. Casa trebuie aerisita in mod constant, iar plimbarile in aer curat sunt recomandate zilnic.
Alte metode pentru a combate greturile matinale
Un efect pozitiv ar putea avea sedintele de acupunctura, acestea putand sa reduca intensitatea greturilor. Si aroma de menta poate fi o solutie eficienta pentru a trece de senzatia de greata. Menta poate fi folosita inclusiv printr-o lampa de aromaterapie. De altfel, peste doua treimi dintre femeile care sufera de greturi matinale in sarcina folosesc remedii naturale pentru a rezolva aceasta problema. Doar putine dintre ele au raportat efecte adverse, fie intoleranta la aroma ghimbirului sau usoara iritare in urma acupuncturii.
Disgravidie emetizanta
In cazuri mai rare, greturile din sarcina pot fi insotite de varsaturi severe, afectiune numita disgravidie emetizanta. In astfel de situatii este nevoie ca gravida sa fie internata in spital, unde va primi tratament intravenos. Pe langa greata si varsaturi, aceasta afectiune poate sa provoace si depresie sau anxietate. Este foarte important ca dieta unei paciente care are astfel de simptome sa contina alimente proaspete, in special fructe, legume, sucuri naturale.
sursa foto: fourwaysreview.co.za, hsph.harvard.edu, knkx.org