Scorul APGAR, prima nota a bebelusului tau. Ce arata despre starea nou-nascutului si la ce ajuta

scorul APGAR la nastere

Imediat dupa nastere, bebelusul tau primeste prima nota din viata lui. Este vorba despre scorul APGAR la nastere. Acesta este un chestionar rapid si reprezinta o evaluare facuta la 1 si 5 minute dupa nastere. Scorul APGAR la un minut evalueaza cat de bine a tolerat copilul procesul de nastere. Scorul APGAR facut la 5 minute dupa nastere arata cat de bine se adapteaza copilul la viata extrauterina. De asemenea, evaluarea stabileste daca este necesara sau nu resuscitarea imediat dupa nastere. Iata ce caracteristici masoara si ce indica valorile acestei evaluari.

Scorul APGAR la nastere, bazat pe cinci factori

Scorul la nastere al bebelusului tau se bazeaza pe cinci factori. Medicul care te asista la nastere va acorda copilului tau de la 0 la 2 puncte, in functie de fiecare caracteristica a starii sale, respectiv:

  • aspect;
  • puls;
  • grimase;
  • activitate;
  • respiratie.

Punctele sunt adunate, astfel ca scorul maxim pe care bebelusul il poate obtine este 10.

nota la nastere

Iata care sunt caracteristicile evaluate in cadrul scorului:

Scorul APGAR la nastere: Aspectul (A)

Medicul cu care ai nascut analizeaza nuanta sau culoarea pielii copilului. Imediat dupa nastere, tonul pielii bebelusului este albastrui. Si asta pentru ca sangele bogat in oxigen nu incepe sa circule decat dupa ce copilul respira pentru prima data. Pe masura ce acesta respira, culoarea pielii se schimba in roz. Aceasta depinde si de durata travaliului, despre care poti afla mai multe din articolul Cele mai frecvente complicatii care pot aparea in cazul nasterii naturale si cum poti sa le previi.

Scorul APGAR la nastere: Puls (P)

De asemenea, la nastere, medicul verifica si pulsul bebelusului. Acesta este o masura a ritmului cardiac si a capacitatii bebelusului de a pompa sange. Pentru masurarea ritmului cardiac, medicul foloseste un stetoscop pentru a asculta inima bebelusului.

Scorul APGAR la nastere: Grimasa (G)

Grimasele sunt reactia bebelusului tau la stimulare. Se mai numeste si iritabilitate reflexa. Medicul poate provoca o grimasa prin aspirarea nasului sau a gurii copilului.

ce inseamna scor APGAR la nastere

Scorul APGAR la nastere: Activitate (A)

Activitatea este masurarea tonusului sau a miscarii musculare a copilului. Pentru evaluare, medicul analizeaza cat de mult isi misca bebelusul mainile si picioarele.

Scorul APGAR la nastere: Respiratia (R)

Respiratia este clasificata in functie de efortul pe care bebelusul il face pentru a respira. Nota pentru respiratie este acordata in functie de cat de mult si cat de tare plange nou-nascutul.

Valorile scorului APGAR

Scorul APGAR obtinut de bebelusul tau poate fi cuprins intre 0 la 10. Cu cat este mai mare, cu atat inseamna ca starea bebelusului este mai buna. Majoritatea nou-nascutilor obtin 7, 8 sau 9 la APGAR. Un scor de 7 sau mai mare este considerat unul bun. Foarte putini nou-nascuti obtin nota 10. Si asta deoarece mainile si picioarele lor au nevoie de ceva timp sa se incalzeasca si sa devina roz. Aproximativ 90% dintre sugari au scoruri APGAR de 7 pana la 10.

ce inseamna scorul APGAR la nastere

Scor APGAR scazut: cauze

In cazul in care scorul obtinul este mai mic de 7, este un semn ca nou-nascutul ar putea avea nevoie de ingrijiri medicale. Cu cat scorul este mai mic, cu atat copilul tau are nevoie de mai mult ajutor pentru a se adapta la viata extrauterina. In cele mai multe cazuri, un scor APGAR scazut, poate fi cauzat de:

De teama durerilor pe care le-ar putea resimti in travaliu, tot mai multe femei aleg sa nasca prin cezariana decat natural. Si asta in ciuda avantajelor aduse de o nastere naturala, precum:

  • adaptarea mai rapida a bebelusului la viata extrauterina;
  • vindecarea mai rapida a mamei, dupa cum precizeaza dr. Tarek Abdou. El este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in nasteri. Pe dr. Tarek Abdou il gasesti la Dacia Medical Center, unde poti programa o consulatie sunand la 0766536553.
Poti afla mai multe informatii despre sarcina, nastere si sanatatea femeii, urmarind canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.

Daca copilul tau are un scor APGAR scazut, nu inseamna ca pe termen lung va avea de suferit sau va fi expus riscului de a dezvolta diferite afectiuni. Scorul nu este menit sa prezica starea viitoare de sanatatea a bebelusului tau.

Scor APGAR scazut: necesitati ale copilului dupa nastere

Un scor scazut poate indica faptul ca imediat dupa nastere, copilul poate avea nevoie de:

  • Aspirare: bebelusul poate avea nevoie de ajutor pentru a-si curata caile respiratorii si pentru a-l ajuta sa respire.
  • Oxigen: daca nou-nascutul are nevoie de oxigen, ii va fi administrat prin intermediul unei masti. In situatii mai grave, daca bebelusul nu respira singur in cateva minute, medicul ii poate plasa un tub in trahee.
  • Stimulare fizica: medicul poate stimula copilul pentru a-i face inima sa bata intr-un ritm regulat.
  • Alte interventii: medicul poate opta pentru a administra bebelusului lichide si medicamente printr-un vas de sange din cordonul ombilical, pentru a-i stimulta bataile inimii.

Scorul APGAR si nevoia de terapie intensiva a bebelusului

Cu astfel de tratamente, majoritatea scorurilor APGAR scazute, la un minut, vor fi aproape de normal la testul APGAR de cinci minute. Daca scorul ramane scazut si dupa administrarea de tratamente, bebelusul va fi dus la terapie intensiva, pentru ingrijiri de specialitate.

cand se duce bebelusul la terapie intensiva

Un scor APGAR de la 7 la 10 dupa cinci minute este linistitor. Si asta in timp ce un scor de la 4 la 6 este moderat anormal. Daca dupa 5 minute, scorul APGAR are o valoare cuprinsa intre 0 si 3, acest lucru este ingrijorator. Un astfel de rezultat indica o nevoie de ingrijire speciala, de obicei in ceea ce priveste respiratia.

Daca medicul are vreo ingrijorare cu privire la scorul APGAR al copilului tau, te va anunta ce se intampla si iti va spune ce tratament ii administreaza bebelusului.

Atentie! Scorul APGAR nu poate fi folosit pentru a face estimari cu privire la:

  • dezvoltarea ulterioara;
  • inteligenta;
  • sanatatea viitoare a copilului tau.

Testul avertizeaza personalul medical care asista nasterea daca bebelusului are nevoie de asistenta suplimentara, imediat dupa nastere.

Daca esti insarcinata si cauti un medic cu experienta care sa iti monitorizeze sarcina, dar si sa te asiste la nastere, poti apela la specialistii Dacia Medical Center. Alege unul dintre medicii echipei noastre, pe care o poti vedea aici, si cu care poti naste intr-un spital de stat sau privat. Programeaza-te chiar acum la o consultatie, sunand la 0766536553.

surse: medlineplus.gov; my.clevelandclinic.org; www.healthline.com

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux