Circulara de cordon ombilical este situatia in care acest cordon este infasurat o data sau de mai multe ori fie la nivelul gatului fatului, fie in alte parti ale corpului. Aceasta situatie poate fi periculoasa daca este vorba despre o nastere nesupravegheata de medici specialisti. Circulara de cordon ombilical este destul de des intalnita, in special in jurul gatului. Aproximativ 25% din cazuri se confrunta cu aceasta problema.
Circulara de cordon ombilical. Cauze
Cauzele aparitiei circularei de cordon ombilical nu se stiu cu exactitate, insa s-au identificat cativa factori care favorizeaza aceasta situatie. Acesti sunt:
- sarcina gemelara
- fatul este asezat cu umarul spre canalul de nastere, in pozitie transversala
- picioarele fatului sunt spre canalul nasterii in perioada perinatala
- lichid amniotic in exces
- cordon ombilical prea mic
- fatul este mai mare decat in mod obisnuit
Studiile arata ca riscul de aparitie a circularei de cordon este de aproximativ 12% in a 24-a saptamana de sarcina si ajunge pana la 37% dupa inca doua saptamani.
Circulara de cordon ombilical – consecinte asupra fatului
Cordonul ombilicat are drept principal rol cel de a asigura nutritia fatului in uter si de a asigura excretia substantelor nefolositoare. Practic, structura de forma tubulara asigura legatura dintre fat si placenta. In general, se formeaza intre saptamana a cincea si saptamana 28, lungimea medie fiind de 50-58 de centimetri.
Circulara de cordon se refera la infasurarea acestuia in jurul gatului fatului, o data sau de mai multe ori, si in jurul mainilor sau picioarelor. Daca strangulatia este grava, se poate ajunge la hipoxie. Nou-nascutii care au trecut prin circulara de cordon pot prezenta tonus muscular scazut si dificultati la alaptare. Se mai pot observa simptome de paloare sau cianoza. Desi cele mai multe dintre probleme sunt temporare, exista posibilitatea sa aiba repercusiuni pe termen lung. Esential este sa fie verificate functiile neurologice ale copilului pentru a vedea cat de severe sunt pe termen lung.
Circulara de condon ombilical se rezolva de la sine de cele mai multe ori, deci nu exista probleme la o nastere naturala. Oricum, chiar daca inca exista aceasta situatie, se poate manevra cordonul chiar in timpul nasterii, fara ca fatul sa aiba de suferit. Daca totusi suspectam ca ar putea fi o nastere cu probleme, atunci decidem pentru o cezariana, astfel incat mama si copilul sa fie bine.
dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
Diagnostic si conduita
Diagnosticul de circulara de cordon se poate pune ecografic, inainte de nastere, insa nu se poate spune cat de strans este infasurat cordonul. Anumite semne impun monitorizarea atenta a fatului, cum ar fi miscarile diminuate, volumul mic al lichidului amniotic. La fel, apar probleme cand exista un deficit de crestere in uter sau sarcina se prelungeste dupa 40-42 de saptamani.
De cele mai multe ori, situatia se rezolva de la sine inainte de nastere. La nasterea naturala, se va incerca trecerea cordonului pe deasupra capului sau peste umerii copilului. De asemenea, se poate apela la manevra Somersault, care presupune rasucirea copilului pentru a nu fi afectat de stransura cordonului.
Daca exista risc de suferinta fetala, medicul poate clampa sau taia direct cordonul pentru a permite nasterea vaginala. In cazuri rare, se impune nasterea prin operatie de cezariana, pentru a evita orice complicatii.
sursa foto: reventionconversation.org