Ovarele polichistice, risc de infertilitate si afectiuni cardiace

dureri menstruale ovare polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) reprezinta o problema ce afecteaza aproximativ 10% dintre femeile aflate la varsta reproductiva. Afectiunea apare ca urmare a unui dezechilibru hormonal si poate duce inclusiv la infertilitate. Iata care sunt simptomele si ce complicatii pot aparea in cazul unor ovare polichistice, daca afectiunea este lasata netratata.

Simptome ale unor ovare polichistice

De multe ori, se intampla ca simptomele unor ovare polichistice sa apara fara ca femeia sa sesizeze ca are o problema.

Principalul simptom al unor ovare polichistice sunt perioadele menstruale neregulate sau care dureaza prea mult. De asemenea, dezechilibrul hormonal consta in prezenta a prea mult hormon androgen.

Concret, in cazul ovarelor polichistice, pe marginile exterioare ale ovarului se dezvolta mai multi saculeti cu lichid, acestia fiind chisturile. Ele contin ovocite imature, numite foliculi, care nu reusesc sa elibereze in mod regulat ovule.

Pe langa infertilitate, netratate, ovarele polichistice pot poduce, in timp, la complicatii cum ar fi diabetul de tip 2 si boli de inima.

Semne ale unor ovare polichistice

Simptomele ovarelor polichistice pot varia, iar un diagnostic este pus atunci cand exista cel putin doua dintre acestea:

  • perioade menstruale neregulate;
  • o menstruatie care dureaza mai multe zile sau mai mult decat in mod obisnuit;
  • menstruatie dureroasa;
  • mai putin de noua perioade menstruale pe an. Ele pot aparea la mai mult de 35 de zile una fata de alta;
  • infertilitate;
  • nivel crescut de hormon androgen: acesta se poate manifesta prin exces de par facial si corporal, fenomen denumit hirsutism;
  • acnee severa.
ovare polichistice infertilitate

Semnele si simptomele ovarelor polichistice, sunt, de obicei, mai severe la persoanele cu obezitate.

Cauze ale ovarelor polichistice

Cauza pentru care apar ovare polichistice este una necunoscuta. Exista insa o serie de factori care ar putea juca un rol cheie in dezvoltarea afectiunii. Acestia sunt:

rezistenta la insulina

Insulina este un hormon produs de pancreas. Ea permite celulelor sa foloseasca zaharul, principala sursa de energie a corpului. Daca celulele devin rezistente la actiunea insulinei, atunci nivelul zaharului din sange poate creste. Acest lucru poate determina organismul sa produca mai multa insulina pentru a incerca sa scada nivelul zaharului din sange. Prea multa insulina ar putea determina organismul sa produca prea mult hormon masculin androgen.

Un semn de rezistenta la insulina este aparitia unor pete intunecate si catifelate pe piele, pe partea inferioara a gatului, axilelor sau sub sani. Alte semne mai pot fi un apetit mai mare si cresterea in greutate.

Inflamatie de grad redus

Celulele albe produc substante ca raspuns la infectii sau rani. Acest raspuns se numeste inflamatie de grad redus. Cercetarile arata ca persoanele cu ovare polichistice au un tip de inflamatie pe termen lung, de grad redus, care determina ovarele polichistice sa produca hormoni androgeni. Acest lucru poate duce la probleme cardiace si ale vaselor de sange.

Ereditate

Cercetarile sugereaza ca anumite gene ar putea fi legate de SOP, precum si prezenta afectiunii in familie.

Excesul de androgeni

In SOP, ovarele pot produce niveluri ridicate de androgeni. Acestea interfereaza cu ovulatia. Concret, ovulele nu se dezvolta in mod regulat si nu sunt eliberate din foliculii unde se dezvolta. Excesul de androgeni poate duce, de asemenea, la hirsutism si acnee.

Complicatii ale ovarelor polichistice

Lasat netratat, sindromul ovarelor polichistice poate duce la aparitia complicatiilor precum:

  • infertilitate;
  • diabet gestational sau hipertensiune arteriala indusa de sarcina;
  • avort spontan sau nastere prematura;
  • steatohepatita nonalcoolica: afectiunea este o inflamatie severa a ficatului cauzata de acumularea de grasime in ficat
  • sindromul metabolic: acesta este un grup de afectiuni, inclusiv hipertensiune arteriala, zahar din sange crescut si niveluri nesanatoase de colesterol sau trigliceride, ce cresc semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace si ale vaselor de sange.
  • diabet de tip 2 sau prediabet;
  • apnee de somn;
  • depresie, anxietate si tulburari de alimentatie;
  • cancer al mucoasei uterine (cancer endometrial);
  • obezitate;

Diagnostic si tratament

Tratamentul in cazul unui diagnostic de ovare polichistice difera in functie de gravitatea simptomelor. Exista o predispozitie genetica, astfel ca, daca au mai existat cazuri in familie, un diagnostic se poate pune mai usor. Unul din lucrurile care pot afecta ovarele este rezistenta la insulina, hormonul produs de pancreas. Drept urmare, se vor face investigatii si in acest sens. Analizele de sange pot arata niveluri ridicate de hormoni androgeni, ceea ce poate duce la un diagnostic de ovare polichistice.

complicatii ovare polichistice

Diagnosticul de ovare polichistice se pune dupa ce sunt analizate simptomele si in urma mai multor investigatii medicale, respectiv:

Desi sindromul de ovare polichistice nu poate fi vindecat, prin tratament se pot ameliora simptomele. Astfel, ciclul menstrual poate fi reglat, la fel si acneea, pilozitatea excesiva, recomandarea fiind, de cele mai multe ori, pilula contraceptiva.

Prin medicatie se poate ameliora si rezistenta la insulina. In cazul femeilor care sufera de obezitate, schimbarea stilului de viata este parte a tratamentului. In momentul in care greutatea este sub control, anumite complicatii pot fi evitate, exercitiile fizice si dieta echilibrata avand un rol esential.

Ovare polichistice si infertilitatea

Daca nu este tratat, sindromul ovarelor polichistice poate duce la infertilitate. Afla mai mute din articolul In cautarea cauzei pentru care nu vine bebe sau ce este infertilitatea .

Daca femeia isi doreste un copil, exista mai multe lucruri pe care trebuie sa le faca. Controlul ginecologic periodic este indicat tocmai pentru diagnosticarea eventualelor probleme. La fel, este recomandata si efectuarea unei ecografii transvaginale o data pe an. Daca simptomele nu raspund pozitiv la tratament si nu se obtine o sarcina pe cale naturala, se poate recomanda fertilizarea in vitro.

Daca te confrunti cu simptome de ovare polichistice sau nu reusesti sa ramai insarcinata si suspectezi ca ai putea suferi de aceasta afectiune, programeaza-te cat mai repede la medic. Un specialist al Dacia Medical Center iti va face toate investigatiile necesare si iti va recomanda tratamentul potrivit. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.

sursa: mayoclinic.org

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] ovocitelor. SOP la persoanele care sufera de obezitate poate influenta si rata de succes a tratamentelor de reproducere umana asistata. In plus, creste rata de avort […]

[…] sindromul ovarelor polichistice, care afecteaza una din trei femei si despre care poti afla mai multe aici. […]

[…] Chisturi ovariene rezultate din sindromul ovarului polichistic. Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afectiune marcata de multe chisturi mici pe ovare, menstruatii neregulate si niveluri ridicate ale anumitor hormoni. SOP este asociat cu ovulatie neregulata, care poate contribui la probleme de fertilitate la unele femei. Citeste despre el in Ovare polichistice. Diagnostic si tratament. […]

[…] exceptia cazului in care exista o problema care afecteaza fertilitatea, cum ar fi endometrioza sau sindromul ovarelor polichistice (PCOS), sarcina la 20 de ani apare cu […]

[…] dintre acesti factori este sindromul ovarelor polichistice, despre care puteti citi mai multe in Ovare polichistice. Diagnostic si tratament. Alte cauze posibile includ supraponderalitatea sau subponderalitatea, insuficienta ovariana […]

[…] Despre aceasta afectiune ginecologica, poti afla mai multe din articolul Ovarele polichistice, risc de infertilitate si afectiuni cardiace. […]

[…] Sindromul ovarelor polichistice, despre care am scris mai multe aici […]

7
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux