Greutatea mamei in sarcina

greutate sarcina

Un rol esential in dezvoltarea fatului in uter il are, pe langa altele, si greutatea mamei in sarcina. Indiferent ca vorbim de o greutate prea mare sau una prea mica, starea de sanatate a mamei o influenteaza decisiv pe cea a copilului. Atunci cand greutatea mamei este prea mare sau prea mica, sarcina poate suferi complicatii, cateodata cu efecte grave asupra fatului.

Greutatea mamei in sarcina – riscuri

Femeile care au, inainte de sarcina, un indice de masa corporala intre 18,5 si 24,9 se incadreaza la greutate normala. Peste 25 indice de masa corporala si pana la 29,9 inseamna supraponderal, iar peste 30 ICM vorbim de obezitate. Greutatea prea mare a mamei poate duce la complicatii in sarcina, cum ar fi diabetul gestational si hipertensiunea arteriala. Gravida trebuie sa tina cont si de faptul ca oricum va lua cateva kilograme in plus pe parcursul sarcinii. Drept urmare, este de preferat ca dieta sa fie echilibrata. Greutatea prea mare a gravidei poate cauza probleme de sanatate pentru copil la nastere. De asemenea, bebelusul risca sa sufere el insusi de obezitate de la o varsta frageda.

Subponderabilitate inainte de sarcina

O greutate prea mica poate cauza inclusiv probleme de fertilitate. Din cauza greutatii prea mici, ciclul menstrual devine neregulat si astfel se deregleaza si ovulatia. In astfel de cazuri, ovulatia e greu de identificat, astfel ca e mai greu de obtinut o sarcina. De asemenea, aceste dereglari pot duce la subtierea mucoasei uterului, deci la imposibilitatea de a mentine o sarcina. In multe cazuri, desi femeia ramane insarcinata, exista risc de avort spontan in primele saptamani de dupa conceptie. Pentru a putea ramane implantat, ovulul fecundat are nevoie de o mucoasa uterina de o anumita grosime. O greutate mai mica decat ceea ce este ponderal normal poate arata deficiente de diversi nutrienti de care ar avea nevoie si fatul. Sarcina poate fi excesiv de extenuanta pentru un organism deja slabit. In acelasi timp, fatul nu primeste toti nutrientii de care are nevoie si risca sa fie subnutrit.

Greutatea potrivita inainte de sarcina

Starea de sanatate este, in mod clar, influentata si de greutatea corporala. De aceea, este esential ca fiecare persoana sa aiba o dieta echilibrata, care sa permita organismului sa evolueze armonios. Indicele de masa corporala se calculeaza ca raport intre greutate si inaltime. Un ICM sub 18,49 inseamna subponderal, intre 18,50 si 24,99 este greutate normala, un ICM intre 25 si 29,99 inseamna persoana supraponderala, peste 30 este obezitate. Obezitatea are mai multe grade, astfel ca ce trece de ICM 40 se incadreaza la obezitate morbida.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Important este echilibrul, atunci cand vorbim despre greutatea gravidei. Nu exista un indice de masa corporala perfect, insa trebuie sa tinem cont de cateva lucruri. Surplusul ponderal poate duce la aparitia riscului de nastere prematura, astfel ca are de suferit bebelusul. Pe de alta parte, cand femeia este subponderala, organismul nu vede fertilitatea ca o prioritate, deci resursele se indreapta spre alte organe.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Specialistii recomanda mentinerea unei greutati normale, pentru ca sarcina sa evolueze asa cum ar trebui. In functie de fiecare organism in parte, dieta in sarcina se poate modifica, astfel incat atat mama, cat si fatul sa beneficieze de nutrientii necesari.

sursa foto: first1000days.ie, romper.com
Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Cresterea in greutate in timpul sarcinii este normala, dar prea multe kilograme adunate intr-un timp foarte scurt (ca urmare a poftelor alimentare) poate creste riscul de diabet gestational. Poti citi mai multe in Greutatea mamei in sarcina. […]

[…] Greturile matinale se diminueaza de obicei la sfarsitul primului trimestru. Dupa aceea, pofta de mancare ar trebui sa revina si probabil va creste. Fii insa atenta la alimentatie si cantitatile pe care le consumi. In sarcina, ai nevoie doar de aproximativ 300 pana la 500 de calorii in plus pe zi, in sarcina. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Greutatea mamei in sarcina. […]

2
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux