Insarcinata, dupa un Diagnostic de Endometrioza: Optiuni si Sanse

endometrioza si sarcina

In ciuda frecventei crescute a endometriozei, afectiunea ramane una dintre cele mai putin cunoscute tulburari, in ceea ce priveste efectele ei asupra sarcinii. Endometrioza afecteaza atat conceptia naturala, cat si pe cea asistata medical. Mai mult, legatura dintre endometrioza si sarcina pare sa mearga si mai departe, cu efecte postpartum. Pana atunci insa, cele mai multe dintre paciente se intreaba daca pot ramane insarcinate, daca au endometrioza. Afla raspunsul din continuarea acestui articol.

Endometrioza si sarcina: sanse mai mici de a ramane gravida

Endometrioza este o tulburare in care tesut similar cu ceea ce captuseste in mod normal uterul, numit endometru, creste in afara cavitatii uterine. Tesutul poate adera la exteriorul uterului, la ovare si la trompele uterine. Cand oricare dintre aceste organe este deteriorat, blocat sau iritat de acest tesut asemanator endometrului, poate deveni mai dificil sa ramai insarcinata. In acelasi timp, te vei confrunta cu:

  • dureri severe;
  • inflamatie;
  • dificultati legate de fertilitate.

Dincolo de endometrioza, sansele de a ramane gravida si de a duce sarcina la termen sunt influentate si de varsta, starea de sanatate si severitatea endometriozei. Un studiu realizat in 2014 a aratat ca, desi 15 pana la 20% dintre cuplurile fertile care incearca sa conceapa, in fiecare luna, reusesc, acest numar scade la 2 pana la 10% pentru cuplurile in care femeia este afectata de endometrioza.

Concret, daca suferi de endometrioza, poti intampina dificultati in a ramane insarcinata. Cu toate acestea, sunt sanse sa obtii sarcina fie pe cale naturala, fie cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana asistata medical.

Despre obtinerea sarcinii atunci cand suferi de endometrioza, poti afla mai multe din videoul urmator. Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate, explica despre aceasta afectiune.

Mai multe informatii despre diferite afectiuni medicale si probleme cu care ai putea sa te confrunti chiar tu, poti afla abonandu-te la canalul nostru de Youtube. Acceseaza-l aici si afla ce solutii exista.

Endometrioza si sarcina: probleme de fertilitate

Problemele de fertilitate cauzate de endometrioza provin dintr-o foliculogeneza afectata. Aceasta provoaca:

  • disfunctie foliculara;
  • calitate scazuta a ovocitelor;
  • probleme de faza luteala;
  • fertilizare redusa;
  • embriogeneza anormala.

Pentru a ramane insarcinata, un ovocit trebuie sa fie eliberat dintr-unul dintre ovare. Ovocitul trebuie apoi sa treaca prin trompele uterine. Majoritatea ovulelor sunt fertilizate de spermatozoizi intr-una dintre trompele uterine. Ovulul fertilizat trebuie apoi sa se prinda de mucoasa uterului.

Endometrioza poate impiedica aparitia sarcinii deoarece tesutul suplimentar poate:

  • sa impiedice eliberarea ovocitului de catre ovar;
  • sa blocheze trompele uterine;
  • sa impiedice implantarea ovului in uter.
infertilitate cauzata de endometrioza

Afectiunea poate produce, de asemenea, substante chimice care interfereaza cu hormonii care sunt necesari pentru a ramane gravida.

Endometrioza in sarcina: ameliorare sau agravare

Interactiunea dintre endometrioza si sarcina este complexa. Pe de o parte, sarcina poate aduce o ameliorare temporara a simptomelor, deoarece ciclurile menstruale se opresc. Acest lucru reduce inflamatia.

Pe de alta parte, pentru unele femei, gestionarea endometriozei in timpul sarcinii poate necesita supraveghere medicala atenta, deoarece complicatiile pot varia. Astfel, sprijinul unui medic specialist este esential pentru a asigura o sarcina sanatoasa si pentru a gestiona impactul endometriozei asupra mamei si a fatului. Un medic cu experienta, atat in probleme de fertilitate cauzate de endometrioza, cat si in supravegherea sarcinii cu endometrioza, poti gasi in echipa Dacia Medical Center. Echipa noastra o poti vedea aici, iar o consultatie o poti programa la 0766536553.

Complicatii in timpul sarcinii cauzate de endometrioza

Pe masura ce mai multe femei cu antecedente medicale de endometrioza raman insarcinate, se fac cunoscute si complicatiile cu care te poti confrunta atunci cand ai endometrioza in sarcina, precum:

  • crestere mai mica decat varsta gestationala;
  • avort spontan;
  • hemoragie;
  • placenta previa;
  • nastere prematura;
  • necesitatea de a naste prin cezariana.

Alte complicatii care pot aparea in timpul sarcinii cu endometrioza ar putea fi:

  • endometriom ovarian rupt;
  • apendicita;
  • perforatia intestinala;
  • hemoperitoneul.

Dintre toate acestea, riscul de avort spontan si nastere prematura sunt printre cele mai des intalnite.

Riscuri sarcina cu endometrioza: avort spontan

Mai multe studii au aratat ca ratele de avort spontan sunt mai mari la femeile cu endometrioza decat la gravidele fara aceasta afectiune. Acest lucru este valabil chiar si pentru femeile cu endometrioza usoara.

O analiza realizata in 2017 a aratat ca femeile cu endometrioza au un risc de 35,8% de avort spontan, comparativ cu 22% la femeile fara aceasta tulburare.

complicatii sarcina

Din pacate, nu poti face nimic pentru a impiedica producerea unui avort spontan, dar este important sa recunosti semnele, astfel incat sa soliciti ajutor medical si sprijin emotional. Daca esti insarcinata in mai putin de 12 saptamani, simptomele de avort spontan seamana cu cele ale unei perioade menstruale, respectiv:

  • sangerare;
  • crampe;
  • dureri de spate.

Despre semnele avortului spontan, poti afla mai multe din articolul Cand un inceput de viata se opreste prea repede: de ce apare avortul spontan.

Risc de nasterea prematura

Studiile arata ca gravidele cu endometrioza au un risc de 1,5 ori mai mare decat gravidele fara aceasta afectiune sa nasca inainte de 37 de saptamani de sarcina. Un copil este considerat prematur daca se naste inainte de 37 de saptamani de sarcina. Despre acest risc, poti afla mai multe din articolul Nastere prematura, ce inseamna pentru mine si pentru copilul meu. Bebelusii nascuti prematur tind sa aiba o greutate mica la nastere si au mai multe riscuri sa se confrunte cu probleme de sanatate si de dezvoltare. Simptomele travaliului precoce includ:

  • contractii regulate;
  • modificarea secretiilor vaginale;
  • presiune in pelvis.

Riscuri sarcina cu endometrioza: placenta previa

Placenta furnizeaza oxigen si hrana fatului in crestere, prin sange. Majoritatea placentelor se prind de peretii uterini, departe de colul uterin. Cu toate acestea, in unele cazuri, placenta poate fi situata in aproapierea sau direct pe deschiderea colului uterin. Acest lucru este cunoscut sub numele de placenta previa.

Placenta previa poate creste riscul de sangerare semnificativa si de desprindere a placentei – o separare prematura si periculoasa a placentei de uter. Femeile cu endometrioza pot avea un risc crescut pentru aceasta afectiune care pune viata in pericol. Principalul simptom este sangerarea vaginala de culoare rosu aprins.

Daca sangerarea este minima, poti fi sfatuita sa iti limitezi activitatile. Daca sangerarea este abundenta, este posibil sa aveti nevoie de o transfuzie de sange si de o cezariana de urgenta.

In contextul acestor riscuri, sarcina cu endometrioza necesita o monitorizare atenta, din partea unui specialist cu experienta. Programeaza-te chiar acum, sunand la 0766536553.

Evolutia simptomelor endometriozei in timpul sarcinii

Sarcina poate opri temporar perioadele dureroase si sangerarile menstruale abundente, care sunt caracteristice endometriozei. De asemenea, unele gravide beneficiaza de cresterea nivelului de progesteron in timpul sarcinii. Se crede ca acest hormon suprima si poate chiar micsoreaza cresterile endometriale. De fapt, progesteronul este adesea folosit ca tratament in endometrioza.

complicatii endometrioza si sarcina

Exista insa si paciente care nu vor resimti nicio imbunatatire. Este posibil chiar sa vezi ca simptomele tale se agraveaza in timpul sarcinii. Si asta pentru ca, pe masura ce uterul se extinde pentru a gazdui fatul in crestere, acesta poate trage si intinde tesutul gresit. Acest lucru poate provoca disconfort.

In acelasi timp, cresterea estrogenului poate alimenta si cresterile endometriale. Experienta ta din timpul sarcinii poate fi diferita de cea a altor gravide cu endometrioza. Severitatea starii tale, productia de hormoni a corpului tau si modul in care organismul raspunde la sarcina, toate vor afecta modul in care te simti.

Chiar daca simptomele se imbunatatesc in timpul sarcinii, ele pot reveni dupa nasterea copilului. Alaptarea poate intarzia reaparitia simptomelor, dar odata ce iti revine menstruatia, simptomele vor reveni.

Tratament endometrioza in sarcina

Chirurgia si terapia hormonala, tratamentele standard pentru endometrioza, nu sunt recomandate in timpul sarcinii.

In aceasta perioada, la reducerea disconfortului cauzat de endometrioza te pot ajuta calmantele eliberate fara prescriptie medicala. Este important sa colaborezi cu medicul tau pentru a determina care dintre ele pot fi utilizate in siguranta si pentru cat timp. Nu luati niciodata vreun medicament fara a consulta mai intai medicul. De asemenea, mai multe informatii poti afla din articolul Medicamente in sarcina: ce Nu ai voie sub nicio forma atunci cand esti gravida.

Pentru reducerea simptomelor, mai poti apela si la:

  • bai calde;
  • consum de alimente bogate in fibre, pentru a ajuta la reducerea riscului de constipatie;
  • mersul pe jos
  • exercitii de yoga special concepute pentru gravide, pentru a-ti intinde spatele si pentru a-ti calma durerile cauzate de endometrioza.

Daca si tu suferi de endometrioza, nu reusesti sa ramai insarcinata sau ai obtinut sarcina, dar vrei sa previi complicatiile, programeaza-te la unul dintre specialistii nostri, sunand la 0766 536 553.

surse: www.healthline.com; pregnancybirthbaby.org.au

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux