Daca te confrunti cu o durere surda sau ascutita si brusca, asemanatoare cu crampele menstruale, cu aproximativ 14 zile inainte de urmatoarea menstruatie, ar putea fi vorba despre un simptom al ovulatiei. Desi multe femei se confrunta cu astfel de dureri la ovulatie, ele nu trebuie ignorate, necesitand investigatii. Si asta pentru ca ar putea semnala prezenta unui chist, a unei infectii, endometrioze, aderente sau chiar o sarcina extrauterina. Afla totul despre durerea la ovulatie si ce ai de facut, din continuarea acestui articol.
Dureri la ovulatie
Durerea asociata ovulatiei este durerea abdominala inferioara, unilaterala, care apare la jumatatea ciclului menstrual. In cele mai multe cazuri, nu necesita asistenta medicala. Aceste dureri la ovulatie pot fi ameliorate acasa, cu ajutorul analgezicele fara prescriptie medicala. De obicei, disconfortul dureaza de la cateva minute pana la cateva ore, dar poate continua pana la o zi sau doua si o poti resimti fiind:
- pe o parte a abdomenului inferior;
- surda si dureroasa, asemanatoare cu crampele menstruale;
- ascutita si brusca;
- insotita de sangerare vaginala usoara sau scurgeri maronii;
- severa, in cazul rare.
Dureri la ovulatie: cauze
Durerea apare pe partea ovarului care elibereaza un ovul. Astfel, in luna urmatoare sau peste cateva luni, poti simti aceeasi durere in partea opusa, in functie de ovarul – stang sau drept- care ovuleaza. Simti durere atunci cand foliculul se rupe si isi elibereaza ovulul. Unele femei trec prin acest proces in fiecare luna, in timp ce altele doar ocazional.
Cauza exacta ramane una necunoscuta, insa exista mai multe posibile motive. Astfel, chiar inainte ca un ovul sa fie eliberat, cresterea foliculilor intinde suprafata ovarului, provocand durere. Sangele sau lichidul eliberat din foliculul rupt irita mucoasa abdomenului (peritoneul), provocand durere.
Atentie insa ca durerea manifestata in orice alt moment al ciclului menstrual nu este cauzata de ovulatie. Poate fi vorba despre crampe menstruale normale (dismenoree) daca apare in timpul menstruatiei sau poate fi din cauza altor probleme abdominale sau pelvine. De aceea, daca te confrunti cu dureri severe, programeaza-te la medic pentru consult. Ar putea fi vorba de o afectiune care, lasata netratata, ti-ar putea pune viata in pericol.
Dureri la ovulatie: de ce nu trebuie sa le ignori
Desi durerea poate fi doar un simptom al ovulatiei, exista afectiuni cum ar fi chisturile sau endometrioza, care pot provoca dureri in timpul ovulatiei si pot necesita ingrijiri medicale.
In cele mai multe cazuri, disconfortul produs de ovulatie este scurt si inofensiv. Este posibil sa resimti durere unilaterala pentru cateva minute sau chiar cateva ore in ziua in care ai ovulatie.
Ovulatia implica o umflare a chistului folicular si apoi ruperea pentru a elibera ovulul dupa ce o crestere a hormonului luteinizant (LH) trece prin corpul tau. Dupa ce ovulul este eliberat, trompele uterine se contracta, pentru a-l ajuta sa se deplaseze in asteptarea spermatozoizilor, pentru fertilizare. Sangele si alte lichide din foliculul rupt pot patrunde, de asemenea, in cavitatea abdominala si pelvis in timpul acestui proces si pot provoca iritatii.
Senzatia poate varia de la o durere surda pana la furnicaturi ascutite. Poate fi insotita de spotting sau alte scurgeri. Daca durerea devine severa, anunta-ti medicul.
Alte cauze ale durerii
Exista mai multe alte motive pentru care te-ai putea confrunta cu durere in timpul ciclului. Incearca sa urmaresti cand si unde simti disconfortul, cat dureaza acesta si orice alte simptome asociate. Pastrarea unei evidente te poate ajuta, pe tine si pe medicul tau, sa afli cauza de baza.
Daca durerea resimtita in preajma mijlocului ciclului menstrual persista, medicul iti poate recomanda efectuarea mai multor investigatii, pentru a identifica sursa durerii si pentru a-ti prescrie tratament. Pentru o diagnosticare rapida si un tratament personalizat, te poti programa la unul dintre specialistii Dacia Medical Center. Echipa noastra o poti vedea aici, iar o programare poti face sunand la 0766536553.
Cauza a durerii: chisturi
Un chist ovarian poate provoca o serie de simptome, de la crampe si greata, pana la balonare. Exista insa si cazuri in care chisturile nu provoaca simptome.
Chisturile dermoide, chistadenoamele si endometrioamele sunt alte tipuri mai putin frecvente de chisturi care ar putea provoca durere.
O alta afectiune numita sindromul ovarului polichistic (PCOS) se manifesta prin prezenta a mai multe chisturi mici pe ovare. Netratat, sindromul poate provoca infertilitate. Afla mai multe despre aceasta problema medicala din articolul Ovarele polichistice, risc de infertilitate si afectiuni cardiace.
In acest caz, medicul iti poate comanda o scanare CT, RMN sau ecografie pentru a vedea daca exista astfel de chisturi si ce tip este. Multe chisturi ovariene dispar de la sine, fara interventie medicala. In schimb, daca cresc sau sunt anormale, pot duce la complicatii si ar putea fi necesar sa fie indepartate.
Cauza a durerii: Endometrioza sau aderente
Endometrioza este o afectiune dureroasa, in care tesut similar mucoasei interioare a uterului creste in afara cavitatii uterine. Zonele afectate devin iritate atunci cand tesutul reactioneaza la hormoni in timpul ciclului, provocand sangerare si inflamatie in afara uterului.
Poti dezvolta tesut cicatricial sau aderente de endometrioza care sunt deosebit de dureroase in timpul menstruatiei. Afla mai multe despre aceasta afectiune din articolul Tratament pentru endometrioza, boala care produce dureri si infertilitate.
De asemenea, poti dezvolta aderente intrauterine, cunoscute si sub numele de sindrom Asherman, daca ai avut o interventie chirurgicala anterioara, precum chiuretaj sau nastere prin cezariana. In acelasi timp, o infectie anterioara a uterului poate provoca astfel de aderente.
Deoarece medicul nu pot vedea aceste conditii in timpul unei ecografii de rutina, el iti poate prescrie o histeroscopie sau o laparoscopie. Acestea sunt proceduri chirurgicale care permite medicului sa vada direct in interiorul uterului sau pelvisului. Daca ai nevoie de astfel de investigatii, medicii nostri iti vin in ajutor cu tarife speciale, pe care le poti vedea aici.
Infectie sau infectii cu transmitere sexuala
Daca durerea ta este insotita de scurgeri neobisnuite sau urat mirositoare, ai febra sau simti arsuri cand urinezi, te-ai putea confrunta cu o infectie bacteriana sau o infectii cu transmitere sexuala. Aceasta necesita ingrijiri medicale urgente.
Infectiile cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia, gonoreea si virusul Papiloma uman (HPV) sunt contractate in urma actului sexului fara prezervativ.
Cauza a durerii: Sarcina extrauterina
Durerea pelvina unilaterala ar putea fi un semn al unei sarcini ectopice, despre care poti afla mai multe din articolul Sarcina extrauterina, incompatibila cu o sarcina viabila | Solutii de tratament.
Sarcina extrauterina apare atunci cand un embrion se implanteaza in trompele uterine sau in alta loc in afara uterului. O sarcina ectopica poate pune viata in pericol, si este, de obicei, depistata pana in a opta saptamana. Daca ai o sarcina extrauterina, vei avea nevoie de tratament imediat, cu medicamente sau interventii chirurgicale, pentru a preveni ruperea trompelor uterine.
Daca crezi ca ai putea fi gravida sau ai deja un test pozitiv de sarcina, mergi la medic pentru confirmarea sarcinii. Venim in intampinarea ta cu o oferta speciala, pe care o poti vedea aici.
Despre importanta confirmarii sarcinii, afla mai multe de la dr. Chadi Muheidli, medic ginecolog si specialist in probleme de fertilitate, din videoul de mai jos:
Mai multe informatii legate de afectiuni ginecologice, diagnosticare, tratament, dar si probleme de fertilitate si sarcina, poti afla de pe canalul nostru de Youtube, pe care il poti accesa aici.
Dureri la ovulatie: cum le ameliorezi
Daca ai fost la medic si ai exclus orice problema, probabil ca te confrunti cu un disconfort normal la ovulatie. Iata cateva lucruri pe care le poti face, pentru a-ti usura disconfortul:
- poti lua analgezice fara prescriptie medicala;
- intreba medicul despre pilule contraceptive, pentru a preveni ovulatia;
- aplica o comprese calda pe zona afectata sau fa o baie fierbinte.
In lipsa unei afectiuni, asigura-te ca ramai sanatoasa si mergi la controalele ginecologice regulate. Programeaza-te chiar acum, sunand la 0766536553.
surse: mayoclinic.org; healthline.com