Dupa nastere, odata cu bucuria adusa de venirea pe lume a copilului, incepe si perioada de adaptare si recuperare pentru mama. Controlul medical dupa nastere are rolul de a verifica cum decurge recuperarea dupa travaliu si nastere. Sunt femei care se confrunta cu complicatii care le pun viata in pericol in zilele si saptamanile de dupa nastere. De aceea, chiar daca te simti bine, este important sa mergi la toate controalele postpartum. Acest lucru permite medicului sa identifice si sa trateze orice semn al unei probleme de sanatate, care poate cauza complicatii pe termen lung. Pentru prevenirea acestora, iata cand ar trebui sa aiba loc primul control ginecologic dupa ce ai nascut. De asemenea, afla din continuarea acestui articol care sunt transformarile prin care trece corpul tau dupa ce ai nascut.
Controlul medical dupa nastere este esential in ingrijirea sanatatii mamei, pentru monitorizarea starii fizice si psihice. Cu ajutorul lui, poti preveni complicatiile si poti primi sprijinul necesar pentru o recuperare completa.
In plus, daca ai suferit un avort spontan, ai nascut un fat mort sau copilul a murit imediat dupa nastere, un consult postpartum este crucial. Controlul ajuta medicul curant sa afle de ce s-a intamplat astfel si sa vada daca ai putea fi expusa riscului aceleiasi afectiuni, intr-o sarcina viitoare. Medicul curant te poate indruma catre un consilier genetic. El este specialistul care studiaza gene, malformatii congenitale si alte afectiuni, care apar in familii si care pot afecta sanatatea bebelusului.
Despre posibilele cauze ale avortului spontan, vorbeste, in videoul de mai jos, dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist în probleme de fertilitate.
Controlul medical dupa nastere: cand trebuie sa aiba loc
In general, se recomanda sa mergi la primul control postnatal la 6 saptamani dupa nastere. Poti insa merge si mai devreme. Consultul ginecologic dupa nastere, la 6 saptamani, este o verificare completa. El are rolul a evalua modul in care corpul tau s-a recuperat dupa sarcina.
De asemenea, controlul este o ocazie buna de a-ti verifica starea generala de sanatate. Ia in calcul ca sanatatea ta fizica si emotionala sunt la fel de importante, pentru a te putea ocupa de cresterea bebelusului tau. Evita complicatiile, despre care poti afla mai multe din articolul Complicatii dupa sarcina: de la dureri de sani, la AVC si boli de inima.
Tot in cadrul controlului de 6 saptamani, medicul va verifica sau va face recomandarile necesare pentru investigatii care sa arate daca vreo afectiune legata de sarcina, precum hipertensiunea arteriala sau diabetul gestational, a disparut. Despre ultima dintre afectiuni, poti afla mai multe din articolul Diabetul gestational, boala ascunsa care iti poate afecta sarcina.
Motive pentru care este necesar controlul dupa nastere
Pentru multe femei, controlul postnatal de 6 saptamani este prima data cand au ocazia sa vorbeasca despre modul in care:
- au nascut;
- si-au revenit dupa nastere
- cum se adapteaza la ingrijirea nou-nascutului.
Primele luni de viata pot fi deosebit de provocatoare, iar realitatea ingrijirii unui copil poate fi foarte diferita de ceea ce te-ai putea astepta.
Se recomanda ca consultul dupa nastere sa aiba loc la medicul curant, respectiv cel care te-a monitorizat pe parcursul sarcinii. Daca acest lucru nu este posibil, adreseaza-te medicului de familie sau cauta un alt specialist la care sa mergi la control. Apeleaza cu incredere la echipa noastra, pe care o poti vedea aici. Indiferent de problema cu care te confrunti, daca esti in cautarea unui medic cu experienta, dar empatic, programeaza-te chiar acum sunand la 0766536553.
Ce se intampla in timpul controlului dupa nastere
De obicei, medicul te va intreba cum te simti. Veti purta o discutie legata de starea generala de sanatate, fizica si psihica. De asemenea, iti va pune intrebari legate de scurgerile vaginale si sangerare.
Daca ai avut probleme in timpul sarcinii sau imediat dupa nastere cu hipertensiunea arteriala, in cadrul consultului, iti va fi verificata tensiunea. Despre problemele generate de aceasta afectiune, poti afla mai multe din articolul Hipertensiune in sarcina, riscuri pentru mama si fat: de la nastere prematura, la AVC si deces.
In cadrul aceluiasi consult, medicul va examina vindecarea cusaturilor, daca ai avut o epiziotomie sau o operatie cezariana.
Contraceptia dupa nastere
Tot in cadrul primului control dupa nastere, vei discuta cu medicul despre contraceptie. Afla din articolul Viata sexuala fara griji, cu o contraceptie potrivita dupa nastere, cand iti poti relua viata intima si ce varianta de contraceptie poti folosi in aeasta perioada.
Totodata, daca alaptezi, medicul ti-ar putea recomanda utilizarea suplimentelor de vitamina D. Suplimentul te va ajuta atat pe tine, cat si pe copil. In cazul in care te confrunti cu probleme ale sanilor, cere medicului un consult. Afla mai multe despre acestea din articolul Probleme ale sanilor in alaptare: de la modificari inofensive, la semne ale cancerului mamar
In cazul in care te confrunti cu un exces de greutate, respetiv cu un indice de masa corporala de 30 sau mai mult, medicul ar trebui sa iti ofere sfaturi pentru pierderea in greutate si indrumari privind alimentatia si activitatea fizica.
Transformari ale corpului dupa sarcina
In cele 9 luni de sarcina, dar si travaliul si nasterea, aduc numeroase schimbari in corpul tau. Iata cateva recomandari de la specialistii Dacia Medical Center, care sa te ajute sa te simti mai confortabil cu tine, dupa ce nasti.
Controlul dupa nastere si probleme fizice dupa sarcina
Dupa nasterea unui copil, pot aparea probleme fizice. Ele pot fi legate de sarcina, de nastere sau de lucrurile pe care le faci in timp ce ai grija de nou nascut, cum ar fi ridicarea si aplecarea. De exemplu, poate aparea incontinenta urinara sau o senzatie de disconfort intre vagin si anus. Pentru eliminarea ei, poate fi necesar sa iti intaresti muschii din jurul vezicii urinare, facand exercitii pentru podeaua pelvina.
Daca ai dureri de spate, poate fi necesar sa inveti cum sa iti ingrijesti spatele si sa faci cateva exercitii. Daca o problema fizica iti creaza un disconfort major, adreseaza-te medicului.
Muschii stomacului deplasati
Este un lucru normal ca cei doi muschi aflati pe mijlocul stomacului tau sa se desparta in timpul sarcinii. Aceasta se numeste diastaza abdominala. Gradul de separare poate varia. Ea apare deoarece uterul in crestere impinge muschii, facandu-i mai lungi si mai slabi. De obicei, distanta dintre muschii stomacului revine la normal pana la 8 saptamani dupa nastere.
In caz contrar, ai putea fi expusa riscului de probleme cu spatele. Unele femei au si dureri abdominale sau disconfort. Si asta din cauza faptului ca muschii nu revin la pozitia lor initiala. Medicul te poate indruma catre un kinetoterapeut. El iti va arata exercitiile fizice pe care sa le faci pentru ca muschii stomacului sa revina la pozitia initiala.
Exercitiile regulate ale podelei pelvine si ale muschilor stomacului te contribui la reducerea dimensiunii distantei dintre muschii. De asemenea, exercitiile pentru muschii podelei pelvine intaresc muschii din jurul vezicii urinare, vaginului si fundului. Acest lucru te poate ajuta la:
- rezolvarea incontinentei urinare;
- imbunatatirea prolapsului;
- imbunatatirea activitatii sexuale.
surse: pregnancybirthbaby.org.au; nhs.uk; marchofdimes.org