Aparatul reproducator feminin: din ce este format

aparatul reproducator feminin, sursa Dacia Medical Center

Aparatul reproducator feminin reprezinta un sistem complex de organe, interne si externe, situat in zona pelvina a trunchiului. Formarea sistemului genital feminin se produce in perioada intrauterina, iar la nastere femeia va avea deja numarul total de ovocite disponibile.

Aparatul reproducator feminin. Organe interne

Organele genitale interne sunt trompele uterine, ovarele, uterul si vaginul.
Ovarele sunt organe pereche, in forma de migdala, cu o lungime de aproximativ 3 centimetri. Au atat un rol ovogenetic, cat si endocrin. Ovarele sunt cele care produc ovule, celule reproducatoare feminine, in interiorul foliculilor ovarieni. La nastere, o femeie are aproximativ 1-2 milioane de foliculi, aproximativ 300 reusind sa ajunga la maturitate si sa-si elibereze ovulul.

Trompele uterine sunt conducte musculo-membranoase care leaga ovarele de uter. Rolul lor este de a asisgura transportul spermei pana la ovul si de a duce apoi ovulul fecundat pana in uter. Trompele sunt formate din trei segmente, respectiv istmul (cel mai apropiat de uter), ampula (mijloc) si infundibulul (de la nivelul ovarelor). Au o lungime de aproximativ 10-12 centimetri si un diametru de circa un centimetru.

sursa foto: Dacia Medical Center

Uterul este un organ singular, in forma de para, de dimensiuni variabile, organ in care se dezvolta fatul in timpul sarcinii. Este alcatuit dintr-o portiune inferioara (cervix sau col uterin) si o portiune superioara, respectiv corpul uterului. Intre ele se afla o portiune ingusta, numite istm.
Vaginul este un canal musculo-conjunctiv care leaga uterul de vulva. Este un organ elastic si se poate dilata cu usurinta. Acest lucru este esential atunci cand vorbim de o nastere naturala, spre exemplu.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Dupa ce o femeie si-a inceput viata sexuala, controlul ginecologic este obligatoriu o data pe an, in lipsa unor simptome care sa ingrijoreze. Investigatiile de specialitate ne ajuta sa mentinem sanatatea aparatului reproducator feminin, iar eventualele simptome nu trebuie ignorate.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
sursa foto: Dacia Medical Center

Organele externe ale aparatului genital feminin

Organele genitale externe sunt muntele pubian, labiile mari si mici, vestibulul vaginal, clitorisul si bulbii vestibulari.
Muntele lui Venus sau muntele pubian este o proeminenta rotunjita care, pana la pubertate, este lipsita de par.

Labiile mari sunt pliuri cutanate, acoperite cu par, care inchid fanta vulvara. Labiile mari acopera labiile mici, care delimiteaza vestibulul vaginal. La nivelul vestibulului vaginal se deschid uretra, vaginul si glandele vestibulare. La femeile care nu si-au inceput viata sexuala, orificiul vaginal este foarte ingust. In aceasta zona exista himenul, o membrana care are un orificiu care permite trecerea sangelui menstrual si a secretiilor. In majoritatea cazurilor, himenul se rupe la inceperea vietii sexuale.

sursa foto: schoolbag.in

Clitorisul este un organ care contine mii de terminatii nervoase si este epicentrul orgasmului feminin. Este alcatuit din gland, corp, doua labii si doi bulbi, fiind atat in interior, cat si in exterior. Se afla deasupra labiilor interne. Bulbii vestibulari reprezinta continuarea interna a clitorisului si asigura comunicarea cu vaginul.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

2.5 2 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux