Atunci cand rezultatele unui test Babes-Papanicolau sunt anormale, medicul ginecolog face o recomandare pentru colposcopie. Investigatia nu este una de rutina si nu se face decat la indicatiile medicului specialist. Procedura presupune examinarea colului uterin, a vaginului si a vulvei pentru a identifica eventuale afectiuni in acea zona.
Cand se da recomandare pentru colposcopie
Pentru aceasta procedura se foloseste un aparat numit colposcop. Exista lentile speciale, care maresc imaginea, si o sursa de lumina cu care medicul vede tesuturile. Cum aceasta investigatie nu este una de rutina, exista cateva motive care pot duce la o asemenea recomandare. Astfel, se face colposcopie in urmatoarele situatii:
- rezultatele unui test Babes-Papanicolau sunt anormale
- la o examinare pelvina, cervixul prezinta suspiciuni
- testul HPV arata ca pacienta are acest virus in organism
- pacienta se plange de sangerari fara o explicatie clara
- alte probleme in zona aparatului genital feminin
- exista suspiciuni de cancer de col uterin, cancer vaginal, cancer vulvar sau negi genitali
De asemenea, colposcopia mai poate fi folosita si in caz de cervicite si vaginite persistente sau recidivante, cand vorbim de implantarea unui sterilet. In acelasi timp, se utilizeaza si in urmarirea cazurilor cu tratament conservator pentru leziuni precanceroase, polipi, endometrioza, traumatisme sau leziuni chimice.
Colposcopia este o investigatie care ne ajuta sa punem un diagnostic clar, atunci cand avem rezultate anormale dupa un test Babes-Papanicolau. Aceste rezultate nu inseamna neaparat ca la colposcopie vom avea un diagnostic grav, ci doar ca trebuie sa investigam cu un pic mai multa atentie.
dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
Etapele si durata procedurii
In functie de fiecare caz in parte, colposcopia poate sa dureze de la 10 minute pana la jumatate de ora. Avantajul este ca rezultatele se vad imediat, astfel ca pacienta nu trebuie sa mai astepte pentru a sti daca exista o problema. Pacienta urca pe masa ginecologica, i se monteaza un specul intravaginal si apoi medicul examineaza colul prin colposcop. Etapele procedurii sunt:
- inspectia colului uterin
- badijonarea cu solutie acid acetic 3-5%
- badijonarea cu solutie Lugol 1%
- testul cu albastru de toluidina
Analize suplimentare in timpul colposcopiei
Atunci cand situatia impune acest lucru, medicul poate sa ia biopsie pentru a confirma sau infirma un diagnostic de cancer. O colposcopie simpla nu este dureroasa, insa daca se ia biopsie, ar putea sa apara anumite efecte secundare. Astfel, femeia poate resimti crampe, disconfort, sangerare usoara sau durere. Oricum, procedura se va face sub anestezie locala. Se poate lua atat biopsie de col uterin, cat si biopsie vaginala. In mod normal, interventia nu ar trebui sa fie dureroasa. De altfel, pacienta nu are nevoie de internare pentru a face colposcopie, putand merge acasa imediat dupa procedura. Isi poate desfasura activitatile obisnuite fara nicio problema. Se poate ca dupa interventie sa apara scurgeri, secretii vaginale maronii sau sangerari usoare, insa nu ar trebui sa ingrijoreze. Daca rezultatul unei colposcopii simple poate fi dat pe loc, pentru cel de la biopsie este nevoie de cateva saptamani.
Contraindicatii la recomandare pentru colposcopie
Procedura este una minim invaziva, astfel ca nu exista prea multe contraindicatii. Se va evita realizarea unei colposcopii daca pacienta este sub tratament cu anticoagulante, pentru ca exista risc de sangerare mai serioasa. Pe de alta parte, nu exista contraindicatii pentru efectuarea unei colposcopii daca pacienta este insarcinata. Se va evita totusi luarea unei biopsii pe perioada sarcinii, pentru ca exista risc de sangerare mai abundenta. In timpul sarcinii, cervixul este mai vascularizat decat in mod normal. Colposcopia nu este un tratament pentru infertilitate si nici nu influenteaza in vreun fel capacitatea pacientei de a ramane insarcinata.
sursa foto: volusonclub.net
[…] Babes Papanicolau. Un rezultat anormal la un test Babes-Papanicolau ar duce la o indicatie de colposcopie. In functie de tipul leziunii, se recomanda colposcopie simpla sau colposcopie cu […]