Orice femeie care si-a inceput viata sexuala trebuie sa faca anual o consultatie ginecologica obligatorie. In cazul in care nu sunt probleme, vizita de rutina la ginecolog se face o data pe an, insa se poate merge mai des, daca apar simptome.
Ce presupune o consultatie ginecologica obligatorie
Prima vizita la un ginecolog presupune o discutie despre starea de sanatate a pacientei si despre eventualele afectiuni de care sufera. Medicul face anamneza tocmai pentru a avea un tablou complet al situatiei si a actiona in consecinta. Urmeaza apoi examenul vaginal, care se realizeaza cu valve sau specul, pentru a indeparta peretii vaginali si a vizualiza vaginul si colul uterin.
In timpul examenului vaginal se pot preleva probe pentru testul Babes-Papanicolau, culturi din col, secretii vaginale. Apoi se poate face tuseu vaginal, respectiv ecografie transvaginala. Aceasta presupune introducerea in vagin a unei sonde prin care medicul vede organele interne, respectiv uter, trompe uterine, ovare, pe ecranul ecografului. Sonda va fi acoperita cu un prezervativ si cu un gel special care ajuta in lubrifierea vaginului si transmiterea imaginilor. Ecografia nu este dureroasa, poate doar sa creeze o senzatie de disconfort.
Simptome care impun vizita la ginecolog
In general, prima vizita la ginecolog ar trebui sa aiba loc undeva intre varsta de 16 ani si cea de 18 ani, daca viata sexuala nu e deja activa.
Pe langa o consultatie ginecologica obligatorie in fiecare an, vizita la cabinet ar mai trebui facuta ori de cate ori apar anumite simptome.
Este vorba despre:
- scurgeri vaginale anormale, care provoaca mancarimi, senzatii de arsura sau au un miros urat
- sangerari vaginale aparute intre menstre sau dupa un act sexual
- durere in timpul unui act sexual
- crampe puternice in perioada menstruala
- alte dureri si simptome in zona aparatului reproducator
De asemenea, la ginecolog ar trebui sa mearga si femeile care doresc sa aleaga metoda de contraceptie potrivita pentru ele. O eventuala sarcina se poate confirma cu certitudine tot in cabinetul de obstetrica-ginecologie, in urma unei ecografii. Pentru un diagnostic de infertilitate este nevoie de consult la un medic ginecolog care are si aceasta competenta. Infertilitatea nu poate fi diagnosticata in urma unor analize de rutina.
Femeile nu trebuie sa astepte aparitia unor probleme ca sa se prezinte la ginecolog. Examenul anual ar trebui sa fie rutina. Este de preferat ca inainte de consultatie sa se evite contactul sexual sau folosirea unor produse de igiena intima de tipul unor geluri. Sunt de evitat atunci si spalaturile vaginale sau folosirea unor ovule sau creme. Cea mai buna perioada pentru consultul de rutina este in zilele de dupa terminarea ciclului menstrual.
dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
Afectiuni care pot fi diagnosticate la ginecolog
Poate cel mai important test care se face intr-un cabinet de obstetrica-ginecologie este testul Babes-Papanicolau. Testul arata riscul pe care il are femeia in ceea ce priveste cancerul de col uterin. Daca rezultatele unui test Babes-Papanicolau sunt anormale, medicul va recomanda noi investigatii. Astfel, se poate face o colposcopie, in timpul careia se ia biopsie, daca e necesar.
Rezultatele biopsiei vor arata cu certitudine daca este vorba de cancer sau nu. De asemenea, analizele mai pot arata infectii urinare, vaginite, candidoze, boli cu transmitere sexuala sau infectii cu HPV. Ecografia poate sa arate si existenta unor tumori, fie ele benigne sau maligne, pe uter sau ovare. Tot cu medicul ginecolog se discuta si intreruperile de sarcina sau situatiile in care s-a petrecut un avort spontan.
La ultima consultație la care am fost, doamna doctor mi-a spus ca nu se mai face examen vaginal ca asta se practica mai demult, acum este depășită acesta operatiune, daca vreau ecografie….Citind, imi dau seama ca era doar o gaselnita a doamnei, deci procedura se practica in continuare, nu e vorba ca unii medici sunt mai “updatati” si altii mai de moda veche…
Buna ziua. In practica noastra uzuala consultul inseamna control ginecologic si ecografie. La acestea se adauga diverse investigatii, in functie de fiecare caz in parte.
Multumesc pt răspuns.