Injectie contraceptiva, protectie eficienta pe termen lung: cand nu se recomanda

injectie contraceptiva riscuri

Daca iti doresti sa scapi de grija administrarii zilnice a pilulelor contraceptive sau nu tolerezi metodele clasice de contraceptie, poti lua in calcul sa apelezi la o injectie contraceptiva. Desi mai putin utilizata comparativ cu alte metode, ea este o modalitate eficienta de a evita o sarcina. Cu toate acestea, ca orice alta metoda de contraceptie, pe langa beneficii, are si dezavantaje, care trebuie analizate impreuna cu medicul tau, inainte de a lua o decizie. Afla din continuarea acestui articol cum actioneaza injectia contraceptiva, la cat timp trebuie sa o administrezi, dar si daca este potrivita pentru tine.

Injectie contraceptiva: eficienta

O injectie contraceptiva impiedica aparitia sarcinii cu ajutorul hormonului pe care il contine, respectiv acetat de medroxiprogesteron. Acesta actioneaza asemanator hormonului natural, progesteron. De asemenea, produce ingroasarea mucusului cervical si subtierea mucoasei uterului, numita endometru.

reteta injectie contraceptiva

Dupa injectare, hormonul care impiedica sarcina este eliberat lent in sangele tau, timp de 3 luni. Dupa aceasta perioada, ai nevoie de o noua injectie.

Daca este utilizata corect, injectia contraceptiva este eficienta in proportie de peste 99%. Eficienta sa scade insa daca nu iti vei face la timp urmatoarea injectie. Astfel, daca iti faci injectia mai tarziu, ea este eficienta in proportie de 94%. Acest lucru inseamna ca 6 din 100 de femei care o folosesc vor ramane insarcinate intr-o perioada de un an.

Prima injectie contraceptiva

Daca ti se administreaza prima injectie contraceptiva in primele cinci zile ale ciclului menstrual – ziua 1 este prima zi a menstruatiei -, veti beneficia imediat de protectie impotriva sarcinii.

Daca ti se administreaza prima injectie contraceptiva dupa ziua a cincea a ciclului menstrual, nu vei fi protejata imediat de sarcina. Iti recomandam sa utilizezi o alta forma de contraceptie, cum ar fi prezervativul, timp de sapte zile dupa ce ai primit injectia.

Daca exista riscul sa fii deja insarcinata cand ai primit prima injectie contraceptiva, fa un test de sarcina la trei saptamani dupa ultima data cand ai facut sex neprotejat.

In cazul in care ai nu faci la timp dozele urmatoare, exista riscul de aparitie a sarcinii, daca faci sex neprotejat. Si in acest caz, iti recomandam sa utilizezi prezervativul pana cand vei face injectia si timp de sapte zile dupa aceea. Daca ai facut sex neprotejat, poti apela la contraceptia de urgenta.

Injectie contraceptiva, doar cu recomandarea medicului

Injectia contraceptiva se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. Si asta pentru ca inainte de a fi prescrisa, este nevoie de consult si o discutie cu medicul despre istoricul tau de sanatate. In acest mod, medicul verifica daca injectia contraceptiva este potrivita pentru tine.

Este posibil sa nu o poti folosi daca ai avut sau ai:

de ce nu raman insarcinata

De asemenea, este posibil ca injectia contraceptiva sa nu iti fie recomandata daca:

  • fumezi;
  • ai diabet;
  • ai tensiune arteriala mare;
  • ai colesterolul mare;
  • ai obezitate.

Interactiunea cu alte medicamente

Unele medicamente si remedii pe baza de plante pot opri functionarea corecta a injectiei contraceptive. Cere sfatul medicului inainte de a apela la aceasta metoda contraceptiva si anunta-l daca iei medicamente pentru a trata afectiuni precum:

  • cancer;
  • tuberculoza;
  • epilepsie;
  • HIV;
  • hipertensiune arteriala.

De asemenea, discuta cu medicul inainte de a lua unele medicamente antifungice, antibiotice sau ceaiuri precum cel de sunatoare.

Injectie contraceptiva dupa nastere

Daca starea de sanatate este buna, poti face injectia contraceptiva in orice moment dupa nastere. Daca ti se administreaza in primele trei saptamani (21 de zile) de la nastere, vei beneficia imediat de protectie.

In cazul in care ti se administreaza la mai mult de trei saptamani (21 de zile) dupa nastere, este posibil sa nu fii protejata imediat de sarcina. Discuta despre toate acestea cu medicul tau curant.

De asemenea, studiile arata ca injectia contraceptiva este sigura si in perioada de alaptare. Ea nu iti va afecta copilul sau cantitatea de lapte. Despre aceasta perioada, poti afla mai multe din articolul Probleme ale sanilor in alaptare: de la modificari inofensive, la semne ale cancerului mamar.

cand se face injectia contraceptiva

Injectia contraceptiva dupa avort

In acelasi timp, poti apela la acest tip de contraceptie imediat dupa un avort sau un avort spontan. Vei fi protejata imediat impotriva sarcinii. Despre cauzele avortului spontan, poti afla mai multe din articolul Cand un inceput de viata se opreste prea repede.

Daca ti se face injectia la sase zile sau mai mult dupa un avort spontan sau un avort, este nevoie sa utilizezi un alt tip de contraceptie, cum ar fi prezervativul, timp de sapte zile.

Injectia contraceptiva: avantaje si dezavantaje

Desi este o metoda de contraceptie oarecum comoda, care te scapa de griji pe periaoda celor trei luni, cat isi pastreaza efectul, injectia avand si alte beneficii, ea are, totusi, o serie de dezavantaje. Iti prezentam mai jos atat avantajele, cat si dezavantajele, astfel incat sa iei o decizie informata.

Avantaje:

  • este extrem de eficienta;
  • administrare o data la trei luni;
  • poate fi folosita imediat dupa nastere si daca alaptezi;
  • opreste mesntruatia pe toata durata folosirii. Este utila in special daca ai menstruatii abundente sau dureri menstruale.
eficienta injectie contraceptiva

Dezavantaje si riscuri:

  • Schimba tiparul menstruatiei: acestea poate deveni mai frecvente sau mai durabila, apoi se poate opri complet, dupa ce nu mai folosesti injectia.
  • Poate dura ceva timp pentru a ramane insarcinata cand opresti utilizarea injectiei. Poate dura 18 luni pentru ca fertilitatea sa revina.
  • Este posibil sa ai reactii adverse precum cresterea in greutate, dureri de cap, modificari ale dispozitiei, sensibilitate a sanilor, scaderea apetitului sexual si acnee.
  • Poate provoca scaderea densitatii osoase.
  • Necesita deplasarea la medic la fiecare 3 luni pentru administrare.
  • Nu ta protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala.

Si dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate, atentioneaza asupra tuturor acestor riscuri. El atentioneaza ca asupra reactiilor si efectelor adverse, care nu pot fi combatute timp de trei luni de zile. Din acest motiv, el nu recomanda injectia contraceptiva pacientelor tinere sau care vor sa devina mame, pe termen mediu.

Pe dr. Chadi Muheidli il gasesti la Dacia Medical Center, unde poti face si tu o programare, sunand la 0766536553, indiferent de problema medicala cu care te confrunti.

surse: nhs.uk; healthdirect.gov.au

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux