Steriletul, metoda contraceptiva pe termen lung, reversibila oricand: cum se introduce in corp

montare sterilet

Daca esti in cautarea unei metode sigure de contraceptie, care sa iti ofere confort pe termen lung, poti apela la sterilet. O montare sterilet este o procedura medicala simpla si eficienta, realizata de medicul ginecolog. Afla din continuarea articolului in ce consta procedura si cum sa te pregatesti pentru ea.

Steriletul, cunoscut si sub denumirea de dispozitiv intrauterin (DIU), este un obiect mic, in forma de T. Fabricat din plastic sau metal, el se introduce in uter, pentru a preveni sarcina. Aceasta metoda contraceptiva este apreciata pentru siguranta si eficacitatea sa, fiind potrivit pentru femeile care doresc o solutie contraceptiva care nu necesita interventii zilnice sau lunare. Datele arata ca protectia oferita de sterilet impotriva sarcinii este de peste 99%.

Apelarea la sterilet elimina, practic, incidentele precum cele legate de prezervative sau anticonceptionale neadministrate la timp. De asemenea, dispozitivul schimba modul in care spermatozoizii se misca, astfel incat sa nu poata ajunge la ovul, impiedicand astfel aparitia sarcinii.

cum se monteaza steriletul

Tipuri de sterilet

Steriletul este produs dintr-un material solid si poate fi de doua tipuri. Impreuna cu medicul, tu alegi tipul de sterilet care ti se potriveste, in functie de particularitati. Astfel, exista:

  • sterilet pe baza de hormoni: elibereaza progestin, o forma a hormonului natural progesteron. Acest tip de dispozitiv poate preveni sarcina pe o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani, in functie de marca aleasa de catre pacienta. Steriletul hormonal opreste implantarea ovulului fecundat in uter;
  • steriletul pe baza de cupru, argint sau aur: are rolul de a mari reactia inflamatorie a organismului la un corp strain. Aceasta inflamatie actioneaza impotriva materialului seminal. Astfel, spermatozoizii nu se mai pot prinde de ovul. De asemenea, ovulul fecundat nu se mai fixeaza de peretele uterului.

Daca si tu iei in calcul sa apelezi la sterilet pentru contraceptie, probabil ca te intrebi cum se face o montare sterilet, respectiv cum anume este introdus dispozitivul in corpul tau. Afla despre ea, din continuarea articolului.

Montare sterilet, o procedura de cateva minute

Este firesc sa ai emotii si sa te simti nelinistita inainte de montarea unui sterilet. Cu ajutorul unui medic empatic, in care sa ai incredere, vei trece mult mai usor peste emotii. Poti apela la echipa Dacia Medical Center, pe are o poti vede aici, iar o programare poti face sunand la 0766536553.

Cel mai probabil, intreaga programare la medic va dura maximum 30 de minute. Procesul efectiv de inserare ar trebui sa dureze doar aproximativ un minut sau doua. La final, vei plecat acasa cu o protectie contraceptiva eficienta pentru trei, cinci sau zece ani, in functie de steriletul montat. Poti face o comparatie cu anticonceptionalele orale, parcurgand articolul Cele mai bune anticonceptionale: Ce trebuie sa faci inainte sa le iei.

cel mai bun sterilet

Inainte de procedura, medicul iti va face un consult, iti va pune cateva intrebari legate de statusul tau de sanatate si iti va oferi toate informatiile de care ai nevoie. Acest lucru te va ajuta sa te simti mai relaxata si va face procedura mai usoara. Totodata, medicul se va asigura ca iti monteaza steriletul potrivit tie.

In unele cazuri, exista contraindicatii pentru montarea unui sterilet hormonal. In aceasta situatie, medicul iti va recomanda unul de metal.

Inainte de a merge mai departe, vei semna un formular de consimtamant. De asemenea, ti se pot oferi medicamente orale pentru durere. Ele au rolul de a te ajuta cu reducerea durerii si a crampelor.

Test de sarcina inainte de montare sterilet

De asemenea, este posibil ca medicul sa iti recomande sa efectuezi un test de sarcina inainte de montarea steriletului. Despre precizia testului, afla mai multe din articolul Crezi ca vine barza? Testul de sarcina de urina, de la farmacie sau magazin, primul pas pentru a afla

Daca esti insarcinata fara sa stii si ti se monteaza steriletul, se poate produce un avort spontan. Acest risc dispare daca utilizezi o alta forma de contraceptie sau insertia steriletului are loc la inceputul menstruatiei.

Exista medici care opteaza pentru montarea steriletului in timpul menstruatiei, deoarece in aceasta perioada, colul uterin este usor dilatat.

Tot inainte de montarea steriletului, medicul va face controlul ginecologic, pentru a confirma orientarea uterului tau, care poate fi:

  • antevers: ceea ce inseamna ca se inclina spre vezica sau linia mediana;
  • retrovers: ceea ce inseamna ca se inclina in partea opusa vezicii. Afla mai multe despre aceasta situatie din articolul Uter retrovers. Recomandari.

Examenul fizic stabileste, de asemenea, dimensiunea, consistenta si mobilitatea uterului tau, verificand totodata existenta oricarei dureri. Durerea ar putea fi semnul unei infectii.

In urma consultului, medicul va folosi speculumul. Acesta este un instrument medical din metal. Medicul il introduce in vagin, pentru a ajuta la deschiderea canalului si a-i permite sa vada colul uterin. Odata introdus, vaginul este curatat apoi cu o solutie antiseptica, pentru a reduce riscul de infectie.

Dupa dezinfectare, medicul poate aplica un anestezic local, cum ar fi lidocaina. Ea are rolul de a-ti reduce la minimum orice disconfort pe care l-ai putea simti.

Ulterior, va stabiliza colul uterin pentru procedura, utilizand un instrument subtire, cu maner lung, numit tenaculum. Desi steriletul are o singura dimensiune, medicul trebuie sa iti masoare lungimea canalului cervical si a uterului.

Introducerea corecta a steriletului

El face acest lucru pentru a se asigura ca uterul tau are o adancime de cel putin 6 pana la 9 centimetri si pentru a se asigura ca nu introduce dispozitivul prea adanc sau intr-un unghi gresit. Daca DIU este introdus incorect, este posibil sa fie la fel de eficient sau, mai rau, ar putea perfora uterul.

pret montare sterilet

Steriletul, in forma de T, este introdus inchis, iar bratele se vor deschide cand dispozitivul ajunge in uter. Firul de la capatul steriletului va ramane in colul uterin, insa nu ajunge in exteriorul vaginului. Unele femei pot simti crampe si dureri atat in timpul procedurii de inserare, cat si dupa fixarea steriletului.

Daca este montat potrivit, la locul sau, steriletul va avea fire care atarna prin col uterin, in canalul vaginal. Medicul le va scurta. Ele ii vor permite medicului sa verifice daca steriletul este inca la locul lui. S-ar putea sa simti cele doua corzi daca introduci degetul in canalul vaginal.

Pentru a verifica daca steriletul este pozitionat corect sau daca suspecteaza ca a fost introdus prea mult, medicul poate efectua o ecografie transvaginala sau abdominala pentru a verifica pozitia acestuia. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor, nu este nevoie de ecografie.

Dupa montarea steriletului, medicul iti va scrie toate informatiile necesare, respectiv tipul de sterilet, data introducerii si cand trebuie sa il inlocuiesti.

Eficienta sterilet

Eficienta unui sterilet este de aproximativ 98-99%. Eventualele sarcini care apar se produc pentru ca dispozitivul a fost impins in afara uterului, fara ca femeia sa-si dea seama.

In acelasi timp, trebuie precizat ca desi steriletul impiedica sarcina, nu are efect in privinta bolilor cu transmitere sexuala.

Daca suspetezi ca dispozitivul s-a deplasat in interior, trebuie sa se prezinte la medic. In cazuri foarte rare, in primul an de la introducerea dispozitivului acesta poate fi expulzat, mai ales daca a fost amplasat imediat dupa o nastere sau daca femeia nu a avut nicio nastere.

contraceptie eficienta

De asemenea, atunci cand ai montat un sterilet, pot interveni schimbari in ceea ce priveste abundenta fluxului sanguin in timpul menstruatiei. Inclusiv durerile din aceasta perioada ar putea fi mai pronuntate, insa se amelioreaza dupa un anumit timp. Mai rar, se poate intampla ca femeia sa aiba sangerari vaginale, ceea ce poate fi un motiv pentru scoaterea dispozitivului.

Daca iei in calcul sa apelezi la montarea unui sterilet sau ai deja unul si vrei sa verifici starea acestuia sau sa il inlocuiesti, programeaza chiar acum o consultatie, sunand la 0766536553. Specialistii nostri te vor indruma astfel incat sa beneficiezi de cea mai buna solutie pentru tine.

sursa: www.healthline.com

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] neregulate. Mai multe informatii despre aceasta metoda contraceptiva poti afla din articolul Sterilet, metoda eficienta de contraceptie […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux