Sarcina este cunoscuta drept o perioada cu risc crescut in ceea ce priveste coagularea sangelui. Mai mult decat atat, este cunoscut faptul ca problemele de trombofilie in sarcina sunt o cauza majora a opririi din evolutie a embrionilor.
Termenul de trombofilie este folosit pentru a descrie o tulburare de coagulare a sangelui si include o serie de afectiuni cu risc crescut de formare a cheagurilor de sange in vase.
Pentru a identifica pacientele care prezinta un risc crescut de trombofilie in sarcina avem nevoie de istoricul familial individual in care a existat aceasta afectiune si de istoricul medical. Trebuie sa stim si daca pacienta a suferit interventii chirurgicale inainte de a ramane insarcinata. Daca in familie au mai fost cazuri de trombofilie este recomandat ca testele sa fie facute inainte de sarcina.
Trombofilie in sarcina, preeclampsie si oprirea din evolutie
Vascularizatia placentara necorespunzatoare sau anormala duce la complicatii care pot avea consecinte potential grave asupra mamei si a fatului.
S-a dovedit ca preeclampsia severa, probleme de crestere intrauterina sau nasterea unui copil mort sunt asociate cu trombofilie in sarcina. Aproximativ 2% dintre femeile aflate la varsta reproductiva sufera avort recurent, definit ca fiind doua sau mai multe pierderi consecutive de sarcina.
Masuri de prevenire pentru trombofilie in sarcina
De cele mai multe ori, trombofilia este o afectiune mostenita, in acest context prevenirea este aproape imposibila. Tot ce se poate face pe perioada sarcinii este monitorizarea atenta a gravidei pentru a preveni situatii ce pot pune in pericol atat viata viitoarei mame, cat si viata fatului.
Pentru pacientele cu trombofilie fumatul este strict interzis. De asemenea, se recomanda exercitiile fizice usoare pentru a evita luarea in greutate.
Simptome si diagnosticare
Trombofilia este o afectiune care nu prezinta simptome sau semne sugestive. Istoricul familial si medical sunt factorii care trebuie urmariti. E greu sa spunem care sunt simptomele trombofiliei. O problema de trombofilie in sarcina este adesea indendificata dupa ce pacienta a avut una sau mai multe sarcini oprite din evolutie.
Trombofilia este fie ereditara, fie dobandita, dar cea mai frecventa forma este cea ereditara. In acest caz, istoricul familial ne ajuta sa punem un diagnostic corect si intr-un timp mai scurt.
Urmareste video! Dr. Chadi Muheidli iti ofera detalii valoroase despre aceasta boala genetica care afecteaza cel putin 10% din populatie, conform studiilor de specialitate.
Pentru diagnosticarea trombofiliei se folosesc teste specifice de laborator. Testele consta in analize de sange pentru determinarea profilului trombofilic.
Riscuri pentru mama si fat
In general, femeile cu trombofilie nu au mai multe sarcini cu complicatii. Cel mai mare risc in cazul unei probleme de trombofilie in sarcina este oprirea din evolutie in primul sau al doilea trimestru.
In urma unui diagnostic de trombofilie, femeile pot dezvolta embolie cerebrala sau pulmonara din cauza cheagurilor de sange care migreaza sau hipertensiune arteriala si tromboze.
Trombofilia in sarcina se poate traduce prin probleme de crestere intrauterine sau desprinderea placentei inainte de nastere. In cazuri de trombofilie severe se ajunge pana la moartea ante-partum a fatului, intre saptamanile 12-20 de sarcina.
Avand in vedere complicatiile care pot sa apara in timpul sarcinii, cooperarea intre obstetricieni si hematologi este esentiala pentru rezultate bune. De aceea, la Dacia Medical Center regasesti ambele specializari medicale si iti oferim suport atat in realizarea tuturor investigatiilor necesare, cat si in obtinerea unui tratament eficient de sustinere a sarcinii. Contacteaza-ne la 0766 53 65 53 pentru a stabili o programare.
[…] Trombofilia […]
Buna ziua! Dupa cate saptamani de la ultimul ciclu menstrual as putea face testul sa descopar mai repede sarcina? Am trombofilie, o sarcina oprita din evolutie si o sarcina fara embrion.
Buna ziua. Un test de sarcina se poate pozitiva cu 2-3 zile inainte de data urmatoarei menstruatii. Puteti face insa un test de sange pentru un rezultat concludent.
Mulțumesc pentru răspuns! Și în cazul unui rezultat pozitiv trebuie sa merg prima data la un hematolog pentru tratament și abia după aceea la ginecolog?
Dupa pozitivarea testului de sarcina va recomandam sa mergeti la medicul ginecolog pentru a o confirma si ecografic si pentru a va asigura ca totul este in regula. Medicul ginecolog o sa va indrume catre urmatorul pas.