Tot mai frecvente la femeile de toate varstele, chisturile ovariene sunt in general inofensive. Totusi, atunci cand unele chisturi ovariene cresc mult in volum, pot veni cu dureri, crestere in greutate, dereglari ale ciclului menstrual si modificari ale pilozitatii corporale. Afla acum cum depistam si cum tratam chisturile ovariene.
Chisturi ovariene: ce sunt
Chistul ovarian arata ca un sac rotund, cu pereti subtiri si este plin cu lichid limpede. Potrivit statisticilor, majoritatea femeilor au cel putin un chist ovarian in timpul vietii. De cele mai multe ori, daca ai chisturi ovariene, acestea sunt de mici dimensiuni si nu pun probleme, ba chiar dispar fara a urma un tratament.
Atunci cand chistul ovarian creste in volum, insa, pot aparea si probleme. Chisturile mai mari vin, de regula, cu dureri pelvine, acesta fiind si motivul pentru care pacientele ajung la cabinetul ginecologic.
Deseori, durerile sunt insotite de urinari frecvente, modificari ale ciclului menstrual, cresteri in greutate sau dureri in timpul actului sexual. De obicei le descoperim in urma unei examinari de rutina si a unei ecografii transvaginale. In cazul in care chistul s-a rasucit ori s-a rupt, pot aparea si simptome severe, precum varsaturi, stare de lesin sau sangerari vaginale.
Exista doua tipuri de chisturi: cele functionale, care apar ca urmare a functionarii normale a ovarului, formandu-se ca parte a ciclului menstrual, si cele patologice, care pot fi benigne sau maligne.
Factori de risc pentru chisturi ovariene
Riscul de a dezvolta un chist ovarian este sporit de:
- Probleme hormonale. Acestea includ administrarea medicatiei specifice pentru fertilitate pentru a va determina sa ovulati.
- Sarcina. Uneori, chistul care se formeaza atunci cand ovulati ramane pe ovar pe tot parcursul sarcinii.
- Endometrioza. Aceasta afectiune determina cresterea celulelor endometriale uterine in afara uterului. Unele tesuturi se pot atasa de ovar si pot forma o crestere.
- O infectie pelviana severa. Daca infectia se raspandeste in ovare, poate provoca chisturi.
- Un chist ovarian anterior. Daca ati avut unul, probabil ca veti dezvolta mai multe.
Chisturi ovariene: complicatii
Unele femei dezvolta tipuri de chisturi mai putin frecvente, pe care medicul le identifica in timpul unui examen pelvian. Masele ovariene chistice care se dezvolta dupa menopauza pot fi canceroase (maligne). De aceea este important sa mergeti des la medic.
Complicatiile rare asociate cu chisturi ovariene includ:
- Torsiunea ovariana. Chisturile care se maresc pot provoca miscarea ovarului, crescand sansa de rasucire dureroasa a ovarului (torsiune ovariana). Simptomele pot include aparitia brusca a durerii pelvine severe, greata si varsaturi. De asemenea, torsiunea ovariana poate scadea sau opri fluxul de sange catre ovare. Mai multe, in Torsiunea ovariana, cum imi afecteaza fertilitatea.
- Ruptura. Un chist care se rupe poate provoca dureri severe si sangerari interne. Cu cat chistul este mai mare, cu atat este mai mare riscul de rupere. Activitatea viguroasa care afecteaza pelvisul, cum ar fi actul sexual vaginal, creste, de asemenea, riscul.
Chisturile ovariene si infertilitatea
Unele chisturi ovariene pot fi asociate cu scaderea fertilitatii. Cu toate acestea, depinde de tipul de chist ovarian pe care il aveti.
Chisturile ovariene care va pot afecta fertilitatea includ:
- Chisturi cauzate de endometrioza, o afectiune in care tesutul care in mod normal care acopera uterul (endometrul) creste in afara uterului. Aceste chisturi ovariene pot fi asociate cu probleme de fertilitate.
- Chisturi ovariene rezultate din sindromul ovarului polichistic. Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afectiune marcata de multe chisturi mici pe ovare, menstruatii neregulate si niveluri ridicate ale anumitor hormoni. SOP este asociat cu ovulatie neregulata, care poate contribui la probleme de fertilitate la unele femei. Citeste despre el in Ovare polichistice. Diagnostic si tratament.
Chisturi ovariene: tratament
Tratamentul depinde de varsta, de tipul si dimensiunea chistului si de simptome. Medicul va poate sugera:
- Supraveghere regulata. In multe cazuri puteti astepta si puteti examina pentru a vedea daca chistul dispare in cateva luni. Aceasta este de obicei o optiune – indiferent de varsta – daca nu aveti simptome si o ecografie arata ca aveti un chist simplu, mic, plin de lichid.
- Medicatie. Medicul poate recomanda contraceptive hormonale, cum ar fi pilulele anticonceptionale, pentru a impiedica recidivarea chisturilor ovariene. Cu toate acestea, pilulele contraceptive nu vor micsora un chist existent.
- Interventie chirurgicala. Medicul va poate sugera indepartarea unui chist de dimensiuni mari, care nu arata ca un chist functional, este in crestere, continua prin doua sau trei cicluri menstruale sau provoaca durere.
Unele chisturi pot fi indepartate fara a elimina ovarul (cistectomia ovariana). In unele cazuri, medicul poate sugera indepartarea ovarului afectat si lasarea intacta a celuilalt (ooforectomie).
Prevenirea aparitiei chisturilor ovariene
Desi nu exista nicio modalitate de a preveni chisturile ovariene, vizitele regulate la medic vor asigura o diagnosticare precoce. Fiti atente la modificarile ciclului lunar, inclusiv la simptomele menstruale neobisnuite, in special la cele care persista mai mult de cateva cicluri.
Discutati cu medicul dumneavoastra despre modificarile care va preocupa. Daca aveti intrebari, lasati-ne un comentariu si specialistii nostri va raspund.
Buna ziua,
Cheagurile de dimensiuni mari in prima si a doua zi de menstruatie sunt semne ale unei probleme legate de chisturi?
Multumesc
Buna ziua. Am dori sa nu facem o astfel de asociere. Chisturile ovariene sunt diagosticate si monitorizate prin ecografie.
Buna ziua ! Am fost depistata cu un chist hematic de 5 cm pe ovarul stâng și un alt chist pe partea dreapta de 1 cm. Am fost internata la spital de urgenta cu dureri foarte mari însă 3 zile m-au ținut doar cu antiinflamatoare și la externare mi-au mai făcut o transvaginala ( transvaginala a fost făcută când sangeram din cauza întreruperii de Duphaston la cererea medicului, iar in urma transvaginalei făcut cum am specificat mi s a pus diagnostic de endometrioza)și mi s-a dat tratament cu anticoncepționale seasonique timp de 3 luni fără întrerupere. Este posibil ? Menționez ca nu am avut niciodată probleme grave ginecologice doar dureri menstruale dureroase in primele 3 zile. Menstruație regulata și nici cineva din familie nu a avut așa ceva. Mulțumesc !
Buna ziua! Din pacate nu putem pune un diagnostic in lipsa unui control medical si a unei ecografii actuale. Daca doriti o a doua opinie, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0766 536 553.
[…] Un chist ovarian este un buzunar umplut cu lichid, care se dezvolta in interiorul ovarului. Exista diferite tipuri de chisturi ovariene. Majoritatea nu cauzeaza probleme, dar unele pot fi canceroase, ceea ce necesita o extirpare a ovarelor, in cele mai multe cazuri. Mai multe despre chisturile ovariene aflati din articolul Chisturi ovariene: cand devin periculoase si ce e de facut […]
Bună ziua ma numesc Andreea am 25 de ani am fost la doctor si ma diagnosticat cu polichist si suspectă de cancer de col uterin.Simptomele sunt dureri in timpului act sexual miros neplăcut o scurgere vaginala intensa galbena spre rosu iar menstruatia ma tine mult si dupa ce imi.ce trece am ceva rozaliu mai ales dupa contactul.sexual.Domn doctor ma trimis acasă cu o.reteta injectabil si pastile. Ce este de facut am si slabit mult
Buna ziua. De urgenta, continuat protocolul de diagnosticare si adresat unui medic oncolog.
Bună ziua! Recent am fost la urgenta crezând ca am apenticita! Na fost asta cauza, în urma ecografiei vaginale mi-a depistat un chist hematic de 6 cm.plin cu sânge închegat, urmeaza să merg la dr.hematolog dar pana atunci mie teama ca se poate rupe
Ce mă sfătuiți?
Mulțumesc frumos!
Bună ziua! Ce ați rezolvat până la urma? Eu am un chist de 5 cm si imi e tare frica! Credeți ca se poate rezolva prin tratament?
Buna ziua. Va recomandam un consult de specialitate pentru a investiga starea dvs de sanatate si a primi o recomandare de tratament adaptata nevoilor dvs reale. Medicii nostri va stau la dispozitie daca puteti ajunge la Dacia Medical Center – bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti – 0766 53 65 53
Buna ziua. Fara un consult in cabinet in cadrul caruia specialistii nostri sa analizeze cu acuratete cazul si istoricul dvs medical, nu putem emite o opinie medicala. Programarile se fac la 0766.53.65.53. Va dorim multa sanatate!
Buna ziua ! Sunt la menopauza-am 62 ani si la un control de rutina la ecograf mi a vazut un chist in loja ovariana stanga de 31 mm,pe care mi l a confirmat si ginecologul prin ecografie vaginala.
La control dupa doua luni a crescut cu 10 mm .Ce ma sfatuiti sa fac? Sa l operez!
Va multumesc mult
Buna ziua. Pentru a va putea ajuta cu o a doua opinie medicala, este necesar un consult in clinica pentru ca specialistii nostri sa poata analiza cazul dvs ecografic tinand cont totodata si de dosarul dvs medical. Va putem ajuta cu o programare daca ne sunati la 0766.53.65.53
[…] exista chisturi ovariene endometriozice. Afla mai multe despre ele din articolul Chisturi ovariene: cand devin periculoase si ce e de facut. […]
Bună seara!
Mi s-a depistat un chist de 2 cm pe ovarul drept. Am făcut ecograf tv, și analize ( HE4 și SCOR ROMA), care au ieșit cu valori foarte ridicate: HE4: 447,30 și ROMA 53,5%). Urmează să arăt medicului rezultatele. Cu siguranță, va urma o operație de extirpare a ovarului. Se face laparoscopic? Sau tradițional ?
Mulțumesc!
Buna ziua. Recomandarea pentru tipul de interventie este cel mai indicat sa o faca medicul curant, in functie de istoricul dvs medical si de rezultatele investigatiilor. Daca aveti nevoie de o a doua opinie medicala pe caz, puteti veni in clinica si apela la specialistii nostri. Va ajutam cu o programare daca sunati la 0766 53 65 53.Multa sanatate!
Sunt la menopauza de opt ani și am un chist de 3,82m . Îl am de când am intrat la menopauză era de doi m dar a crescut.Ce pot face ?
Buna ziua! Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu va putem face recomandari sau stabili un diagnostic, doar pe baza acestui mesaj online. Va recomandam un consult in clinica si o discutie in detaliu cu specialistii nostri. Va stam la dispozitie daca puteti ajunge la noi in clinica: bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53.
Buna dimineața..eu am un chist ovarian mare care depășește mărimea unei portocale,am dureri moderate și nu mereu dar de aproape un an nu mai am ciclu menstrual,, cumva din cauza chistului sa oprit?La ecografie abdominala mi-a spus că este vascularizat!
Buna ziua! Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu putem stabili un diagnostic si nici nu va putem face recomandari medicale. Daca sunteti din Bucuresti sii va doriti o a doua opinie medicala, va asteptam la un consult in clinica si o discutie, in detaliu, cu specialistii nostri. Ne gasiti la adresa – bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53.