Histeroscopia permite medicului sa priveasca in interiorul uterului pentru a diagnostica si trata de la sangerari anormale, pana la polipi si fibroame. Procedura este de asemenea folosita pentru a confirma rezultatele altor teste. Cand primiti indicatia pentru aceasta procedura si in ce consta ea, va spunem in acest articol.
Histeroscopia de diagnostic
Medicul poate recomanda programarea histeroscopiei in prima saptamana dupa menstruatie. Acest moment va oferi cea mai buna vizibilitate a interiorului uterului.
Histeroscopia se face folosind un histeroscop, adica un tub subtire, luminat, care este introdus in vagin pentru a examina colul uterin si interiorul uterului. Procedura este utilizata pentru a diagnostica problemele uterului si pentru a confirma rezultatele altor teste, cum ar fi histerosalpingografia (HSG). Ce este histerosalpingografia, aflati din articolul Histerosonografie sau histerosalpingografie?
Histeroscopia poate fi utilizata cu alte proceduri, cum ar fi laparoscopia, sau inainte de proceduri precum chiuretajul. In laparoscopie, medicul va introduce un endoscop in abdomen pentru a vedea exteriorul uterului, ovarelor si trompelor uterine. Endoscopul este introdus printr-o incizie facuta prin sau sub buric.
Histeroscopia operativa
Histeroscopia operativa este utilizata pentru a corecta o afectiune. Daca problema a fost detectata in timpul histeroscopiei diagnostice, se poate efectua o interventie in acelasi timp, evitand necesitatea unei a doua proceduri. In timpul histeroscopiei, sunt folosite instrumentele mici care sunt introduse prin histeroscop.
Aceste interventii sunt efectuate pentru a corecta urmatoarele afectiuni uterine:
- polipi;
- fibroame;
- aderente (sunt benzi de tesut cicatricial care se pot forma in uter si pot duce la modificari ale fluxului menstrual, precum si la infertilitate);
- sept uterin;
- sangerari anormale (de exemplu, sangerarile care apar dupa menopauza);
- ablatia endometriala (este o procedura in care histeroscopul, impreuna cu alte instrumente, este utilizat pentru a distruge mucoasa uterului in vederea tratarii sangerarilor abundente).
Avantajele si contraindicatiile histeroscopiei
In comparatie cu alte interventii, durata histeroscopiei poate varia intre 5 minute si putin peste o ora. Procedura este efectuata doar cu anestezie locala si recuperarea este rapida. Histeroscopia necesita o minima medicatie analgezica (postoperator) si poate fi efectuata in ambulator.
Ca orice interventie, histeroscopia are si ea contraindicatiile ei si nu este recomandata in urmatoarele cazuri:
- herpes in faza activa;
- sarcina extrauterina;
- sarcina intrauterina;
- boala inflamatorie pelvina
- cancer de col;
- stenoza cervicala severa.
[…] Alte teste care pot fi efectuate pentru diagnostic includ ecografii, chirurgia laparoscopica exploratorie sau histeroscopia. Histeroscopia este procedura ginecologica in care o camera subtire este plasata prin colul uterin pentru a se putea vedea uterul. Puteti afla mai multe despre aceasta procedura medicala in articolul Histeroscopia, cand si de ce este recomandata. […]
[…] histeroscopie: pentru a realiza aceasta investigatie, medicul foloseste un instrument subtire, numit histeroscop. Cu ajutorul lui, examineaza colul uterin si interiorul uterului. Se pot depista astfel anomalii in cavitatea endometriala. De asemenea, se poate efectua o biopsie dirijata in oricare zona suspecta. Poti afla mai multe despre acest tip de investigatie din articolul Histeroscopia, cand si de ce este recomandata. […]