Cum te pregatesti pentru nastere: solutiile care diminueaza durerea in timpul travaliului

pregatirea pentru nastere

Pregatirea pentru nastere include inclusiv gestionarea durerii, cea mai temuta parte a momentului aducerii pe lume a unui copil. Cu toate ca majoritatea femeilor se tem de aceasta durere, informatiile despre acest subiect sunt putine. Iar, in lipsa lor, tehnicile de gestionare a durerii sunt necunoscute. In articolul urmator, iti spunem ce solutii ai pentru a atenua durerea din timpul nasterii.

Durerile nasterii sunt experimentate in mod diferit de fiecare femeie. Pentru unele femei, durerile din timpul nasterii nu vor putea fi egalate vreodata, in timp ce alte femei vor resimti disconfortul la o intensitate mai mica.

Pregatire nastere

Studiile arata ca 20% dintre proaspetele mamici au avut la nastere dureri aproape inexistente, 30% au experimentat dureri suportabile si pentru 50% dintre mamici durerile au fost greu de indurat.

Pregatire pentru nastere: cat de intensa este durerea din timpul nasterii

Din punct de vedere al intensitatii, durerea din timpul nasterii are o valoare de aproximativ 57 del (n.r- unitatea de masurare a durerii). Acest lucru inseamna, teoretic, ca durerea resimtita in timpul nasterii este echivalenta cu durerea cauzata de fracturarea a 20 de oase simultan.

In mod normal, corpul uman poate suporta o durere de pana la 45 del.

In timpul travaliului, durerea poate fi acutizata, pe langa componenta fiziologica, si de cea psihologica. Teama este o reactie normala atunci cand cand ne confruntam cu o situatie noua.

Nasterea reprezinta o astfel de situatie. In plus, durerile din timpul nasterii pot fi diferite de la o sarcina la alta. De aceea, pregatirea pentru nastere este bine sa inceapa inca din saptamana 24 de sarcina, pentru ca nasterea sa nu fie perceputa ca o experienta traumatizanta.

Pe langa interpretarea analizelor si investigatiilor medicale specifice perioadei de sarcina, despre care poti citi in articolul Importanta screeningului in sarcina, de la analize la cea mai importanta ecografie, la Dacia Medical Center, poti discuta cu medicii nostri despre orice subiect care te framanta. Inclusiv despre metoda de nastere, dar si tehnicile de gestionare a durerii in timpul travaliului.

Miscarea si dieta, esentiale in pregatirea pentru nastere

In timpul sarcinii, in lipsa unor contraindicatii venite din partea medicului,  este important sa continui sa faci miscare. Exercitiile fizice regulate nu doar ca ajuta la controlul tensiunii arteriale, dar imbunatatesc si oxigenarea tesuturilor dintre mama si fat.

In acelasi timp, ajuta la coordonarea efortului fizic cu respiratia, lucru important in perioada travaliului si a nasterii.

Tehnicile de respiratie si de relaxare pot fi deprinse in cadrul cursurilor de de pregatire pentru nastere.

De asemenea, o alta recomandare venita din partea medicilor se refera la dieta. Alimentatia echilibrata si administrarea vitaminelor prenatale permit o dezvoltare corespunzatoare a fatului si ofera mamei un nivel de ridicat de energie, necesar in timpul nasterii.

Pregatire nastere

In timpul travaliului, tehnicile la care recurg viitoarele mamici pentru ameliorarea durerii reprezinta o alegere personala. Poti incerca orice combinatie a urmatoarelor metode:

  • tehnici de relaxare si exercitii de respiratie;
  • imersia in apa, care este eficienta in primul stadiu al travaliului;
  • masaj. Studiile arata ca masajul efectuat pentru 15 minute in fiecare ora este benefic atat pentru diminuarea durerilor, cat si pentru scurtarea travaliului.
  • muzica, eficienta pentru scaderea nivelului de stres si al tensiunii arteriale;
  • miscarea. Fie ca vorbim despre mers, cateva miscari de dans alaturi de partener, inlatura disconfortul. Experimentarea diferitelor pozitii, inclusiv statul pe scaun, statul in picioare sau ghemuirea, poate fi eficienta pentru reducerea durerii.
  • aromoterapia poate fi de ajutor in cazul in care ai stari de greata sau de anxietate. Recomandate sunt uleiurile de menta, lavanda, de citrice.
Pregatire nastere

Pe masura ce travaliul progreseaza, iar contractiile devin mai puternice si mai frecvente, femeile au la dispozitie si alte optiuni, cum ar fi anestezia epidurala, despre care poti citi in articolul Durere in travaliu. Cum se poate rezolva.

Cum alegi metoda de gestionare a durerii in timpul nasterii

Fiecare metoda de gestionare a durerii in timpul nasterii are avantaje si dezavantaje. Inainte de orice alegere privind metoda de gestionare a durerii aleasa, este bine sa-ti raspunzi la o serie de intrebari:

  • Ce presupune exact metoda?
  • In ce mod ma va afecta? Voi putea merge imediat?
  • Bebelusul va fi afectat?
  • Care sunt posibilele efecte secundare?
  • Cat de repede va functiona? Cat va durea efectul?
  • O pot combina cu alte metode de ameliorare a durerii ?
  • In ce perioada a travaliului poate fi folosita?
  • Ce se intampla daca nu functioneaza?
  • Imi voi aminti nasterea?
  • Va creste durata travaliului?
  • Voi putea sa-mi alaptez copilul imediat dupa nastere?

La aceste intrebari, raspunsurile corecte ti le poate oferi doar medicul. Specialistii nostri iti stau oricand la dispozitie. Ne poti contacta la 0766 536 553.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux