Impactul COVID-19 asupra ratei de succes a fertilizarii in vitro este o ingrijorare des intalnita a cuplurilor infertile. Pentru multe dintre acestea, metodele de reproducere umana asistat medical (RUAM) reprezinta singura sansa de a-si indeplini visul de a deveni parinti. Mai ales daca vorbim despre situatii in care varsta nu este doar o cifra. Reprezinta chiar un factor de care depinde reusita procedurii intr-o proportie considerabila.
Vorbim despre proceduri realizate cu finantare de la stat. In cadrul Subprogramului National de Fertilizare in Vitro, de exemplu, varsta femeii nu trebuie sa depaseasca 40 de ani. In cazul in care vorbim despre fertilizare in vitro cu ovocite donate, de anul acesta, statul elen a modificat legislatia.
Motivul acestei schimbari este reprezentat tocmai de intarzierea procedurilor de fertilizare in vitro ca urmare a situatiei cauzate de COVID-19. In prezent, varsta femeilor care pot apela la fertilizare in vitro cu ovocite donate in Grecia este de 52 de ani, fata de 50 de ani, cel putin temporar.
COVID-19 si fertilizarea in vitro
In conditiile in care ne confruntam cu un virus nou, raspunsurile privind impactul COVID-19 asupra ratei de succes a fertilizarii in vitro vin din partea oamenilor de stiinta, pe datele existente. Mai exact, de la cercetatori spanioli. Conform acestora, rezerva ovariana a femeilor infectate anterior cu virusul SARS-CoV-2 nu este afectata de noul coronavirus. Sansele de succes ale tratamentelor de fertilizare in vitro raman intacte dupa infectia cu COVID-19. Aceasta este concluzia unui studiu prezentat in cadrul celei de-a 37-a intalniri anuale a Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie (ESHRE) din aceasta vara.
Mai multe detalii despre rezerva ovariana, puteti citi in articolul despre valoarea AMH.
Vaccinarea anti-COVID-19 si fertilitatea
Nu doar impactul COVID-19 asupra procedurilor de reproducere umana asistata starneste controverse. Sunt dese intrebarile si despre impactul vaccinariii anti-COVID-19 si fertilitate. Informatii contradictorii au inceput sa apara dupa ce a fost lansata teoria nefondata, conform careia proteina spike a virusului SARS-CoV-2 era similara ca aspect cu o proteina cunoscuta sub numele de sincitina-1 (care este esentiala pentru dezvoltarea si funcționarea placentei). Conform autorilor, anticorpii anti-spike ar putea distruge sincitina-1 din placenta.
Teoria a fost demontata cand analizele cercetatorilor au demonstrat ca nu exista asemanari ale celor doua proteine.
Proteina spike este formata din 1.273 aminoacizi. Protetina sincitina-1 are doar 538 aminoacizi. In afara de diferentele de marime evidente, s-a efectuat secventierea celor doua proteine. A fost identificata o singura secventa de 5 aminoacizi asemanatori, dar nu identici.
Acest lucru demonteaza teoria potrivit careia vaccinul poate produce anticorpi care ar recunoaste aceasta proteina si ar putea inhiba cresterea si dezvoltarea placentei.
Recomandari privind vaccinarea
Agentia de Medicina Europeana (EMA) a declarat inca din februarie 2021 preocuparea pentru dezvoltarea si autorizarea vaccinurilor si tratamentelor impotriva COVID-19 care sa poate fi folosite in siguranta de femeile insarcinate si cele care alapteaza. Conform EMA, informatiile privind eficacitatea si siguranta folosirii acestora in cazul femeilor insarcinate si al celor care alapteaza nu este cunoscuta, fiind necesare o abordare internationala si studii sistematice pentru aceasta categorie a populatiei.
Pe de alta parte, in luna august 2021, membrii Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC) au anuntat ca vaccinarea COVID-19 este recomandata tuturor persoanelor cu varsta de 12 ani si peste. Inclusiv persoanelor gravide, care alapteaza, care incearca sa ramana insarcinate acum sau care ar putea ramane insarcinate in viitorul apropiat.
”Dovezile despre siguranta si eficacitatea vaccinarii COVID-19 in timpul sarcinii au crescut. Aceste date sugereaza ca beneficiile vaccinarii impotriva COVID-19 depasesc orice riscuri cunoscute sau potentiale de vaccinare in timpul sarcinii. In prezent, nu exista dovezi ca vreun vaccin, inclusiv vaccinurile COVID-19, provoaca probleme de fertilitate in cazul femeilor sau al barbatilor. Persoanele insarcinate sunt mai predispuse sa se imbolnaveasca grav de COVID-19 in comparatie cu persoanele care nu sunt insarcinate. Vaccinarea COVID-19 va poate proteja de complicatiile severe ale COVID-19”, conform CDC.
Mai multe detalii despre vaccinarea anti-COVID-19 puteti citi in studiul realizat de Dacia Medical Center si publicat de Adevarul.
Despre Dacia Medical Center
In ceea ce priveste detalii despre efectuarea procedurilor de reproducere umana asistata in siguranta, specialistii nostri va stau la dispozitie. Echipa medicala are peste 13 ani de experienta in reproducere umana asistata. Rata de succes este similara celei din Uniunea Europeana. Vorbim atat despre FIV cu ovocite proprii, cat si pentru FIV cu ovocite/embrioni donate/donati.
De asemenea, clinica Dacia Medicala Center faciliteaza accesarea fondurilor de stat: atat in cadrul Subprogramului National de Fertilizare in Vitro, cat si al Programul FIV – O sansa pentru cuplurile infertile, atunci cand acesta va fi reluat.