Majoritatea femeilor care trec printr-o operatie chirurgicala de extirpare a unui ovar se intreaba daca pot ramane insarcinate dupa interventie. Raspunsul scurt este „da”, insa sarcina pe cale naturala cu un singur ovar este posibila in anumite conditii. Despre acestea discutam in articolul de mai jos.
Pentru a ramane insarcinate, femeile trebuie sa aiba cel putin un ovar functional. In fiecare luna, ovarul elibereaza un singur ovocit in trompele uterine, proces cunoscut sub numele de ovulatie. Odata ce un ovul este fecundat, se deplaseaza prin trompele uterine pana la uter, unde se implanteaza.
Ovarul sanatos preia “activitatea” ovarului pierdut
In cazul a doua ovare sanatoase, ovarele alterneaza, dar nu este o regula standard, in eliberarea unui ovul, procesul nefiind unul previzibil. In cazul in care vorbim despre un singur ovar sanatos, acesta compenseaza activitatea ovarului pierdut. De aici si raspunsul afirmativ al medicilor privind sansele de a obtine o sarcina in situatia in care femeile au un singur ovar. Bineinteles, daca si trompa uterina a ovarului functional este permeabila. Despre permeabilitate tubara puteti citi mai multe in Cauze infertilitate feminina. Tipuri si solutii.
In majoritatea cazurilor, femeile cu un singur ovar au cicluri menstruale normale si nu prezinta simptome cauzate de modificari hormonale. In situatia in care apar simptome, acestea sunt semne specifice menopauzei: bufeuri sau uscaciune vaginala. In cazuri severe, pot aparea: scaderea libidoului, depresie, anxietate, probleme de memorie, osteoporoza.
Literatura de specialitate mentioneaza ca, in cazul extirparii unui ovar, instalarea menopauzei poate aparea cu 2 ani mai devreme.
Situatiile in care este necesara indepartarea ovarului prin interventie chirugicala (ovariectomie unilaterala) sunt:
- abces ovarian
- tumoare benigna a ovarului
- chisturi ovariene mari
- sarcina extrauterina
- endometrioza severa
- cancer ovarian
Mai multe detalii despre ovariectomie, puteti citi in articolul Ovariectomia sau extirparea ovarelor, cand si cum iti salveaza viata.
Sarcina cu un singur ovar: cand apelam la FIV
Daca stiti ca functia ovariana nu a fost afectata de ovariectomie, dar totusi sarcina intarzie sa apara, poate fi luata in considerare o tehnica de reproducere asistata, cum ar fi fertilizarea in vitro.
FIV este indicata in cazul in care:
- trompa uterina este afectata. In acest caz, este necesara efectuarea unui test pentru verificarea permeabilitatii tubare, cum este histerosonografia.
- exista anumite probleme de infertilitate masculina.
- alte probleme de sanatate care determina infertilitatea si care nu au fost identificate in trecut. Lista de preturi actualizata pentru toate investigatiile oferite de clinica noastra o puteti consulta accesand link-ul urmator: Preturi servicii medicale FIV, ICIS, monitorizare sarcina, eco TV (daciamedicalcenter.ro).
- ovocite de saba calitate sau rezerva ovariana diminuata, situatie in care se poate indica fertilizarea in vitro cu ovocite sau embrioni donati, dupa caz.
La Dacia Medical Center, va puteti baza pe experienta vasta a medicilor nostri specialisti in reproducere umana asistata. Rata de succes este similara celei din Uniunea Europeana, atat pentru FIV cu ovocite proprii, cat si pentru FIV cu ovocite/embrioni de la donator.
Buna ziua!Am trompele legate si un ovar extirpat as dori sa stiu daca e posibil sa mai raman insarcinata?
Buna ziua! Exista posibilitatea de a ramane insarcinata, insa acest lucru depinde de foarte multi factori. Va recomandam sa faceti o serie de investigatii. Pentru a apela la unul dintre specialistii nostri, sunati la numarul de telefon 0766536553.
Buna ziua . As avea o intrebare, daca o femeie isi inlatura/extirpeaza ambele ovare, exista o sansa ca acea femeie sa mai poata face copii? poate duce o sarcina la bun sfarsit?Multumesc
Buna ziua. In cazul in care uterul poate sustine sarcina si raspunde bine tratamentului hormonal, se poate apela la FIV cu ovocite donate. Va stam la dispozitie la 0766 536 553.
Buna ziua ,va rog frumos o informație, se poate extirpa un chist dermoid fara înlăturarea ovarului, chiar daca ovarul este bolnav ?adica are sindromul de polichist,? Se poate ramine insarcinata daca se extirpeaza ovarul ?cit la suta sunt sanse ?Mulțumesc!
Buna ziua. De obicei, se poate face chistectomie si sa lasam restul de ovar pe loc. Insa, cateodata, chistul dermoid este foarte mare si inglobeaza tot ovarul. Atunci se extirpa ovarul in totalitate. Atata timp cat mai exista rezerva ovariana proprie, exista sanse pentru a obtine o sarcina. In caz contrar, puteti apela la donate. Specialistii nostri va stau la dispozitie, ne puteti suna la 0766.53.65.53.
Bună ziua .am rămas însărcinată cu un ovar sunt în 8 săptămâni am fost la control și păreau toate bune doar ca mia apărut o durere în partea în care nu am ovarul am fost din nou la control si doctorul mia zis ca nu e de la sarcina la vreo săptămână mia apărut și sângerări foarte mici. ma întreb ar trebui sa ma ingrijorez?
Buna ziua. Orice sangerare si disconfort in timpul sarcinii si in afara perioadei de menstruatie trebuie investigate. Va recomandam un consult la medicul curant pentru reevaluarea situatiei conform simptomelor pe care le acuzati sau puteti apela la ajutorul specialistilor nostri. Daca puteti ajunge la clinica noastra din Bucuresti va oferim tot suportul. Programari la 0766.53.65.53. Numai bine!