Hematomul retroplacentar este o desprindere prematura a placentei, determinata de un cheag de sange format intre placenta si uter. Hematomul placentar apare, de obicei, dupa 20 de saptamani de sarcina si se intalneste la 1% dintre femeile insarcinate. Desi este rar intalnit, un hematom retroplacentar poate reprezenta o urgenta obstetricala, in functie de gravitatea desprinderii placentare. Aceasta poate varia de la cativa milimetri pana la detasarea completa.
Factori de risc pentru hematom retroplacentar
In cazul in care aveam de-a face cu o astfel de complicatie a sarcinii, placenta nu-si mai indeplineste rolul, acela de face schimbul de sange si de oxigen intre mama si fat, si de aici riscurile pentru amandoi. Desi cauzele nu se cunosc cu exactitate, este bine sa stim care sunt factorii de risc in caz de hematom retroplacentar, pentru a limita pe cat posibil aparitia desprinderii placentare.
Vorbim despre:
- varsta inaintata a mamei;
- tabagism – consum de tutun;
- consum de droguri (risc de pana la 10%);
- hipertensiune arteriala.
Printre factorii de risc ai hematomului retroplacentar se numara si:
- ischemia placentara (insuficienta placentara), manifestata prin intarzierea cresterii intrauterine;
- infectie intraamniotica;
- vasculita;
- alte tulburari vasculare;
- istoric de hematom retroplacentar;
- traumatism abdominal;
- tulburari trombotice materne mostenite;
- ruptura prematura a membranelor, in special la femeile care au polihidramnios.
Cum se diagnosticheaza un hematom retroplacentar
Semnele clare ale hematomului retroplacentar, care apar dupa primul trimestru de sarcina, sunt:
- durere violenta in abdomen, asemanatoare unei contractii;
- sangerari de culoare inchisa;
- miscari mai rare ale bebelusului.
Aceste semne necesita consultul de specialitate, la fel ca orice sangere sau durere neobisnuita aparuta in timpul sarcinii. La Dacia Medical Center, poti miza pe suportul medicilor nostri, cu multiple certificari in domeniile lor de activitate, despre care poti citi in Echipa noastra – Dacia Medical Center.
Pentru un diagnostic cert de hematom retroplacentar, medicii recomanda examinarea clinica, analize de laborator si ultrasunete.
In functie de gravitatea desprinderii placentare, putem vorbi despre internarea mamei in spital, cu rolul de a asigura o monitorizare constanta, fie despre nasterea de urgenta.
La Dacia Medical Center, medicii nostri au disponibilitea de a te asista la nastere atat in unitati medicale publice, cat si in maternitati private.
Pentru a preveni orice tip de complicatii in timpul sarcinii, este indicat sa ne alegem un medic obstetrician cu experienta si sa nu sarim peste controalele regulate recomandate de acesta. De preferat este ca investigatiile sa fie facute in aceeasi clinica pe tot parcursul sarcinii, pentru ca valorile sa aiba referinte si sa fie produse de tehnologii similare, mai ales pentru analizele de laborator. Care sunt preturile investigatiilor in timpul sarcinii? Poti afla in Preturi servicii medicale.
Pentru programari sau alte informatii, ne poti suna la 0766 536 553.
[…] hematom retroplacentar; […]