Controlul medical inainte de sarcina este esential pentru a identifica daca exista o conditie medicala ce poate influenta negativ starea generala de sanatate a ta sau a fatului in curs de dezvoltare. Specialistii recomanda un pachet de investigatii si analize de preconceptie inainte sa ramai insarcinata sau dupa un avort spontan. Despre importanta acestor analize de preconceptie facute atat de femeie, cat si de barbat, dar si ce ar trebui sa contina pachetul, va spunem in acest articol.
Screening medical inainte de sarcina, de ce este important
Screeningul medical inainte de sarcina este fundamental in identificarea unor afectiuni ascunse care, netratate, pot afecta atat starea ta de sanatate, cat si pe cea a copilului tau. Controlul medical de preconceptie te ajuta sa afli daca corpul tau este pregatit sa sustina sarcina si sa o duca la termen.
Infectiile vaginale, precum ureaplasma, sunt un exemplu. In 90% din cazuri nu pot fi tratate in timpul sarcinii si prezinta un risc crescut de avort spontan sau alte complicatii.
Anumite afectiuni medicale, precum hipertensiunea arteriala, diabetul sau depresia iti pot afecta fertilitatea. Si kilogramele in plus pot influenta negativ fertilitatea. Vizita la medicul ginecolog inainte de a ramane insarcinata te ajuta sa gestionezi situatia si sa faci modificarile necesare pentru a putea obtine sarcina.
Pachet analize preconceptie: ce contine
Pentru a te asigura sa starea ta generala de sanatate este buna si ca organismul este pregatit pentru sarcina, sunt necesare o serie de investigatii medicale si analize de preconceptie. Pachetul include de la teste de hematologie, coagulare si biochimie pana la imunologie si microbiologie. Fiecare din analizele medicale incluse in acest pachet are un rol important in asigurarea unei sarcini cat mai lipsita de riscuri.
Mai multe despre analizele si investigatiile necesare inainte de sarcina ne spune Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie.
Fa-ti analizele de preconceptie la noi in clinica si primesti consultatia si ecografia, GRATUIT. Mai multe detalii, AICI.
Hematologie, coagulare si biochimie
- Analize de grupa si RH. Din sfera analizelor de hematologie, analizele de grupa si RH sunt cele mai cunoscute si extrem de importante. Ambii parteneri trebuie sa efectueze analizele de grupa si RH pentru a identifica daca exista o incompatibilitate de RH.
- Incompatibilitatea de RH. Este una din situatiile care pot afecta sarcina si, implicit, viata fatului. Apare atunci cand RH-ul mamei este diferit de cel al copilului, mai exact cand mama are RH negativ, iar copilul are RH pozitiv. Acest lucru se intampla in cazul in care partenerii au RH diferit, iar copilul mosteneste RH-ul tatalui.
Analize preconceptie: imunologie
- Profilul TORCH. Denumirea acestui test vine de la prescurtarea unui grup de boli infectioase ce pot fi transmise fatului. Vorbim aici despre toxoplasmoza (T); alte infectii (O) ex. sifilisul, hepatita B, infectia cu enterovirus, virusul Epstein-Barr, virusul varicelo-zosterian, parvovirusul B19; rubeola (R); citomegaloviroza (C); infectia cu virusul herpes simplex (HSV).
Profilul TORCH este un test esential in preconceptie, iar rezultatul iti spune daca ai sau nu imunitate la aceste infectii care prezinta un risc ridicat de avort spontan, malformatii sau cau chiar de moarte intrauterina.
Infectiile vaginale, cum le descoperim inainte de sarcina
La fel ca analizele de imunologie sau hematologie, si testele de microbiologie sunt esentiale inainte de sarcina. Mai exact, vorbim despre examenul Babes Papanicolau, de secretii de col uterin sau culturi de col. Cu ajutorul lor putem descoperi daca exista o infectie vaginala ce trebuie tratata inainte de sarcina.
In timpul sarcinii, medicatia este limitata, si atunci infectiile sunt greu sau aproape imposibil de tratat.
Analize preconceptie pentru EL
Screeningul prenatal cuprinde analize medicale pentru ambii parteneri, insa, cele mai multe sunt clar adresate femeii, dupa cum ati vazut. Sanatatea barbatului influenteaza si ea dezvoltarea fatului.
Analizele pe care trebuie sa le faca tatal si ingrijirea sa pentru a putea avea un copil sanatos sunt cele de sange – hemoleucograma si serologiile. In cazul in care exista probeleme de conceptie, testul cel mai important il reprezinta cel de fertilitate, care in prima faza este reprezentat de spermograma. Aceasta arata daca problema se poate afla la nivelul sistemului reproducator al barbatului.
Analize si investigatii dupa avort spontan
Statistic, 60% dintre sarcini nu supravietuiesc mai mult de 2-3 luni, ceea ce inseamna ca se produce un avort spontan. Saptamanile 1-8 sunt vitale pentru dezvoltarea embrionului, fatul putand fi foarte usor afectat de un stil de viata nesanatos al mamei sau prin administrarea unor medicamente contraindicate in aceasta perioada. Dupa un astfel de episod, ar fi indicat sa mergeti la medic pentru analize si investigatii de preconceptie.
Pachet analize preconcepție el și ea preț
Buna ziua. Pentru ea 1550 lei, acum incluzand consultatia de specialitate GRATUIT, iar pentru el – 620 lei. Programari la 0766 536 553.
[…] de preconceptie atat pentru femeile cat pentru barbatii care vor sa devina parinti, in articolul Analizele necesare inainte de sarcina, pentru barbat si femeie […]
Sotul meu ia seroxat si olanzapina iar eu am ramas gravida poate sa fie afectat fatul
Buna ziua. Va recomandam sa va adresati medicului curant care a prescris tratamentul sotului si care cunoaste efectele medicamentelor in cauza. Multa sanatate!