Sunt multe persoane care inca mai cred ca problema infertilitatii este “strict feminina”. Totusi, in aproximativ 40% din aceste cazuri este implicat si partenerul de sex masculin, ponderea fiind tot mai mare in societatile moderne, cu un grad ridicat de stres si de poluare. Atunci cand se realizeaza teste de fertilitate, atat femeile, cat si barbatii trebuie sa fie supusi atentiei. Este singurul mod corect si eficient prin care putem accesa solutii pentru infertilitate masculina care sa duca la o sarcina.
Chiar daca barbatul evita sa treaca prin investigatii de diagnosticare a infertilitatii, simtindu-se oarecum jenat, el trebuie sa faca pentru a scuti partenera de un lung sir de investigatii complexe si costisitoare ce pot sa infirme o eventuala problema feminina. Medicina moderna ne pune in fata unei liste luni de solutii pentru infertilitate masculina, iar programele de decontare a procedurilor de fertilizare in vitro au mult mai putine criterii de eligibilitate ce vizeaza barbatii.
Testarea infertilitatii masculine
Un prim pas pentru a afla care este cauza intarzierii aparitiei unei sarcini pe cale naturala este prezentarea la medicul ginecolog, in cuplu. Daca barbatul refuza, el poate fi indrumat catre un urolog. Dupa examenul clinic, medicul recomanda cel mai probabil o spermograma (analiza a spermei), ce va arata calitatea si cantitatea spermatozoizilor din sperma.
Produsul bilogic va fi recoltat intr-o incapere aflata in apropierea cabinetului, pentru ca este important ca analiza sa fie facuta rapid imediat dupa recoltare. Despre costuri, in Oferte investigatii ginecologie.
Daca prima spermograma se afla in parametrii normali, urologul poate cere o a doua, doar cu scopul de a confirma rezultatele primei analize. Aceste doua rezultate pot arata ca barbatul nu are probleme cu fertilitatea. Prin urmare, daca nu ati vizitat un medic urolog, ar fi cazul sa va programati la un cabinet sau sa va insotiti partenera la medicul ginecolog. De regula, in clinicile specializate in probleme de fertilitate, exista optiunea de a realiza si spermograma partenerului.
Rezultatele spermogramei
Exista o serie de afectiuni ce pot reiesi in urma spermogramei:
- azoospermia: lipsa spermatozoizilor;
- oligospermia: numar de spermatozoizi mult mai mic decat numarul normal;
- astenospermia: probleme care apar din cauza mobilitatii (capacitatea de deplasare) a spermatozoizilor;
- teratospermia: probleme care apar din cauza morfologiei si a structurii spermatozoizilor.
Lor li se adauga diferite combinatii de afectiuni, care indica multiple probleme.
Posibile cauze ale infertilitatii masculine
Barbatii sunt supusi unor cauze interne si externe. Dintre cele interne, reamintim:
- boli cu transmitere sexuala: infectiile genitale cum ar fi Chlamydia si Gonoreea pot reprezenta cauze ale infertilitatii masculine;
- ejacularea retrograda: spermatozoizii nu sunt ejaculati in afara penisului, ci ajung in vezica urinara;
- boli genetice: desi sunt rare, boli asemeni fribrozei chistice sau anomaliilor cromozomiale, pot cauza infertilitatea;
- afectiuni autoimune: sistemul imunitar poate ataca spermatozoizii, considerandu-i virusuri;
- dereglari hormonale: apar anumite tulburari la nivelul tiroidei si hipofizei ce pot determina infertilitatea;
- varicocelul: reprezinta dilatatia varicoasa a venelor ce se dezvolta in interiorul scrotului si impiedica fluxul sangvin normal;
Exista si alti factori ce pot cauza infertilitatea la barbati, cum ar fi:
- stresul;
- obezitatea;
- consumul de alcool,droguri si tutun;
- efortul fizic excesiv.
Solutii pentru infertilitate masculina
Tratamentul infertilitatii masculine se elibereaza de catre medic, in functie de cauza ei. Daca numarul spermatozoizilor este scazut, atunci se recomanda o rarire a contactelor sexuale, cu scopul de a creste procentul de spermatozoizi in sperma. Alaturi de acest tratament, trebuie luate anumite vitamine. Studiile au aratat ca, prin administrarea unui combinatii intre acid folic si zinc, are loc o crestere a numarului de spermatozoizi, si totodata o calitate a spermei superioara.
In cazul in care barbatul sufera o infertilitate usoara, se poate aplica o inseminare artificiala sau alte tehnici de reproducere umana asistata. In aceasta etapa, intervine discutia despre fertilizare in vitro si costuri.
Solutii pentru infertilitate masculina decontate de stat
Programele de decontare FIV au putine criterii pentru barbati, in ceea ce priveste conditiile medicale. Asigurarea de sanatate este obligatorie, iar analize simple de spermograma pot conduce cuplul la decontarea procedurii, asa cum puteti citi si in Fertilizare in vitro cu ajutor de la stat in 2022. Pentru barbati, nu exista nici limita de varsta. Totusi, la fel ca pana acum, procedurile cu sperma donata nu sunt decontate de Ministerul Sanatatii. Chiar si cu ultimele modificari aparute in program, costurile pentru analizele si investigatiile premergatoare procedurii sunt suportate de cuplul care isi doreste sa aplice. Dispuneti de reduceri in Oferte investigatii ginecologie.
Suntem aici pentru a te indruma sa realizezi dosarul necesar! Programari la 0766 536 553