Depresia perinatala la barbati

depresia perinatala

Depresia perinatala la barbati este inca un subiect sensibil, despre care se vorbeste prea putin, iar in unele medii este chiar un subiect tabu. Ceea ce nu inseamna ca nu exista ori ca nu este un subiect extrem de serios. Afla mai multe despre ce presupune aceasta si cum o putem aborda pentru a trece peste acest moment.

Ce este depresia perinatala

Pe langa depresia postnatala, care apare exclusiv in prima perioada dupa nastere, exista si depresia perinatala. Aceasta continua luni bune dupa aparitia noului membru al familiei.

Atat pentru femei, cat si pentru barbati, momentul in care devin parinti este considerat a fi una dintre cele mai frumoase experiente din viata. Totusi, aceasta asteptare vine si din presiunea societatii si a mediului cultural in care traieste cuplul. Asa se face ca, de multe ori, parintii care se lupta cu depresia evita sa vorbeasca despre asta, cu precadere in tarile aflate in curs de dezvoltare si cu un istoric recent de abordare a problematicilor de acest tip.

Care sunt cifrele

Potrivit statisticilor, cu aceasta afectiune se confrunta pana la 20% dintre femei si 10% dintre barbati. Ceea ce este mai putin cunoscut este ca si in randul tatilor exista un risc crescut de depresie atunci cand se naste copilul.

despresie

Potrivit unui studiu recent efectuat in Canada, 80% dintre barbati au simtit in primul an de viata al copilului ca sunt depasiti de situatie. 75% dintre proaspetii tatici au avut anxietate si in al doilea an. Doi tati din zece au trecut printr-o depresie severa in primul an. In cazul lor, este vorba despre o situatie complexa, mult mai greu de tratat decat o perioada de anxietate. Aceasta poate avea consecinte devastatoare atat pentru copil, cat si pentru cei doi parinti.

Incidenta depresiei perinatale in randul tatilor este in crestere in zilele noastre. Cercetatorii pun accent pe cat de importanta este interventia rapida si monitorizarea constanta a cuplurilor care se afla la inceput de drum in meseria de a fi parinte.

Din fericire, in ultimii ani, gradul de constientizare cu privire la aceasta problema a crescut semnificativ. Asa se face ca parintii apeleaza din ce in ce mai mult la ajutor specializat, despre care puteti afla mai multe pe psiholog-mariailie.ro. Acesta este un lucru extrem de bun atat pentru ei, cat si pentru dezvoltarea ulterioara a copilului.

De ce apare depresia perinatala la barbati

Statisticile in ceea ce priveste depresia perinatala la barbati ii pot surprinde pe multi. Chiar daca ei nu se confrunta cu problemele prin care trec femeile, a deveni tata are efect in plan biologic. Nivelul de testosteron scade si apar anumite schimbari cerebrale. Totusi, cei mai multi factori care duc la aparitia depresiei in randul tatilor sunt de natura psihologica si sociala.

Pentru multi tati, un factor declansator al depresiei perinatale este reprezentat de asteptarile din partea societatii. In multe medii, exista preconceptia ca mama trebuie sa aiba grija de bebelus. Asta in timp ce tatal trebuie sa fie puternic si sa ofere sprijin financiar pentru intreaga familie. Astfel, atunci cand se confrunta cu emotii puternice, unii barbati nu le pot gestiona corect. Potrivit sociologilor, paradoxal este ca insusi barbatii sunt in general vinovati pentru ca mentin aceasta cutuma sau mentalitate.

depresie perinatala

Pe scurt, dincolo de momentele speciale pe care toata lumea isi inchipuie ca le va trai alaturi de copil, sa devii tata este o perioada in care au loc extrem de multe schimbari si in care te vei confrunta cu foarte multe provocari. Cercetatorii spun ca tranzitia de la perioada de dinaintea nasterii copilului la cea in care bebelusul apare in viata unui barbat poate fi traumatizanta, pentru ca apar intrebari despre cine erau inainte de a deveni parinti si cine sunt acum sau cum va fi viata lor in viitor.

Cum iti dai seama ca suferi de depresie perinatala

Primul semn ca un barbat sufera de anxietate sau despresie perinatala este faptul ca se simte singur. O echipa de cercetatori din Canada a ajuns la concluzia ca istoricul familial de probleme psihice sau de boli mintale este un factor declansator al despresiei.

depresia perinatala

Lipsa sprijinului din partea celor apropiati si problemele de sanatate contribuie si ele. Aici se adauga si eventualele probleme in relatia cu mama copilului. Astfel, tatal poate ajunge sa aiba o dificultate in a crea o legatura emotionala sanatoasa cu cel mic.

Daca esti proaspat tatic si te confrunti cu astfel de sentimente si indoieli despre ce va urma sau daca esti femeie si tocmai ai nascut, iar sotul tau si-a modificat comportamentul si starea psihica, apeleaza cu incredere la un specialist. Pentru o programare la psihologul nostru, Maria Ilie, ne gasesti la numarul de telefon 0766 536 553.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux