Adenomioza este o boala care afecteaza muschiul uterin. Cum se diagnosticheaza aceasta afectiune, care sunt simptomele si cat de mult influenteaza obtinerea unei sarcini, afla mai multe din articolul urmator.
Ce este adenomioza
Adenomioza este o afectiune a tesutului endometrial, care apare atunci cand celulele endometriale cresc in interiorul peretelui uterin. Acesta se ingroasa, iar in timpul menstruatiei exista sangerari masive si dureri de burta.
Potrivit datelor existente, pana la 13% dintre femei sufera de adenomioza. Un sfert dintre ele au varsta cuprinsa intre 36 si 40 de ani. Alte 20% dintre pacientele care au fost diagnosticate cu adenomioza sufera si de endometrioza. Desi aceste doua boli dau simptome similare, ele se manifesta diferit. In cazul endometriozei, tesutul creste in afara uterului si poate ajunge atat pe ovare, cat si in cavitatea abdominala, pe stomac.
Simptomele adenomiozei
Femeile care sufera de aceasta boala au dureri severe in timpul menstruatiei, pentru ca uterul este mult mai sensibil decat in mod normal. In plus, pacientele se pot confrunta cu dureri de burta si intre menstruatii sau pot avea sangerari abundente, atat in timpul perioadei de ciclu menstrual, cat si in afara acesteia.
In cazul in care boala este foarte avansata, femeile pot avea dureri intense in timpul actului sexual. Mai mult decat atat, pot exista senzatii frecvente de balonare sau disconfort in zona stomacului. In alte cazuri, pacientele care au adenomioza simt durere in timpul urinarii.
Netratata, adenomioza poate duce la infertilitate, mai ales daca este insotita de endometrioza. Potrivit celor mai recente studii, pacientele care sufera de adenomioza au cu 30% mai putine sanse de a ramane insarcinate in urma unei proceduri de reproducere umana asistata, inclusiv fertilizarea in vitro.
Cauzele adenomiozei
Deocamdata, nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei acestei boli. In schimb, datele arata ca ea este mai frecventa in cazul femeilor care au un nivel crescut de estrogen.
Exista si alti factori care influenteaza aparitia adenomiozei. Printre acestia se numara varsta de peste 40 de ani, sarcinile multiple, dar si istoricul de interventii chirurgicale pe uter, inclusiv eliminarea unui fibrom uterin. O astfel de operatie poate duce la accelerarea actiunii invazive a celulelor endometriale asupra peretelui uterului.
O alta ipoteza a cercetatorilor este ca adenomioza poate fi o boala cu care unele femei se nasc. Astfel, atunci cand se formeaza muschiul uterin, el este deja invadat de anumite celule. Alte femei dezvolta adenomioza dupa nastere.
Peretele care inveleste interiorul uterului poate suferi modificari daca a existat o infectie sau o inflamare a mucoasei uterine dupa ce femeia a nascut.
Cum se diagnosticheaza adenomioza
Adenomioza uterina poate fi diagnosticata in urma unei examinari pelvine. Medicul isi poate da astfel seama ca este vorba despre un uter marit, care are o sensibilitate aparte. O alta varianta prin care poate fi diagnosticata adenomioza este o ecografie pelvina, insa boala poate iesi la iveala si in urma unui RMN.
Daca este vorba despre o problema de infertilitate, medicul iti poate indica si alte investigatii, precum histerosonografia.
Cum se trateaza adenomioza
In functie de cat de avansata este boala, dar si de cat de severe sunt simptomele, exista mai multe optiuni de tratament. In plus, medicul trebuie sa ia in considerare si daca fertilitatea pacientei este pusa in pericol daca nu se iau masuri urgente.
Medicul poate prescrie un tratament hormonal cu pilule contraceptive care sa echilibreze nivelul de estrogen si progesteron. Acestea vor reduce din intensitatea durerii care apare in timpul menstruatiei si vor aduce sangerarea la o cantitate normala. Pe langa pilulele contraceptive, specialistul poate opta pentru antiinflamatoare care sa reduca durerea.
Exista si o serie de proceduri minim-invazive care pot sa blocheze vascularizarea tesutului anormal. Odata ce aceasta procedura a fost finalizata, adenomioza se va micsora, pentru ca celulele nu vor mai avea din ce sa se hraneasca. O alta varianta este interventia asupra tesutului care captuseste uterul, daca adenomioza este diagnosticata in faza incipienta si nu a reusit inca sa ajunga adanc in peretele muscular.
In cazuri extreme, cand tratamentul medicamentos nu functioneaza, femeile pot opta pentru o histerectomie. In cadrul acestei interventii, uterul si colul uterin sunt indepartate, astfel ca femeia nu va mai putea obtine o sarcina in viitor.
Daca te confrunti cu probleme de acest fel, specialistii nostri iti stau la dispozitie. Pentru o programare, ne gasesti la numarul de telefon 0766 536 553.
[…] sangerari abundente dupa sarcina. Poti afla mai multe despre aceasta afectiune din articolul Adenomioza: cauze si tratament. Pe de alta parte, femeile care au avut endometrioza inainte de sarcina ar putea avea perioade […]
[…] endometrioza: unde celulele care captusesc in mod normal uterul cresc in alte locuri, cum ar fi in trompele uterine si ovare. Aceste celule pot provoca dureri intense atunci cand se scurg;fibrom: tumori necanceroase care pot creste in uter sau in jurul lui si pot face menstruatia dureroasa. Poti afla mai multe despre aceasta afectiune din articolul Fibromul uterin: ce sa faci ca sa nu devina o urgenta. boala inflamatorie pelviana: face ca uterul, trompele uterine si ovarele sa se infecteze cu bacterii, provocand inflamarea severa a lor;adenomioza: in cazul in care tesutul ce captuseste in mod normal uterul incepe sa creasca in peretele muscular al uterului, menstruatia devine deosebit de dureroasa. Afla mai multe despre aceasta posibila cauza a durerilor menstruale din articolul Adenomioza: cauze si tratament. […]