Iritatii, secretii si mancarimi. Daca si tu te confrunti cu aceste probleme, se poate sa suferi de micoza vaginala recurenta. Aceasta poate deveni o problema foarte neplacuta de sanatate, greu de suportat. Daca si tu te confrunti cu aceasta infectie fungica, este necesar sa te adresezi unui medic, pentru verificarea naturii micozei si prescrierea unui tratament adecvat. Iti aratam in acest articol ce trebuie sa faci pentru a iesi din cercul micozelor vaginale recurente.
Simptome micoza vaginala recurenta
O micoza vaginala este o infectie fungica ce provoaca iritatii, secretii si mancarimi intense in zona vaginului si a vulvei, asa cum am spus mai sus.
Simptomele pot varia de la usoare pana la moderate si includ:
- mancarime si iritatii in vagin si vulva;
- o senzatie de arsura, mai ales in timpul actului sexual sau in timpul urinarii;
- roseata si umflarea vulvei;
- dureri vaginale;
- eruptii cutanate vaginale;
- secretie vaginala groasa, alba, fara miros sau apoasa.
Poti afla mai multe despre secretiile vaginale anormale din acest articol Secretii vaginale anormale: cand trebuie sa te ingrijorezi.
Denumita si candidoza vaginala, micoza afecteaza pana la 3 din 4 femei, iar multe dintre ele se confrunta cu micoza vaginala recurenta, in cel putin doua episoade. Potrivit medicilor, micoza vaginala poate fi tratata eficient cu ajutorul medicamentelor. In schimb, daca va confruntati cu o micoza vaginala recurenta, intr-un numar de patru sau mai multe episoade pe an, atunci este posibil sa aveti nevoie de un tratament pe o perioada mai lunga si de unul care sa previna aparitia infectiei.
Candida albicans, cauza micozei vaginale recurente
Un episod de micoza vaginala nu este nimic exceptional. Si asta pentru ca germenul care o cauzeaza, ciuperca Candida albicans, face parte din flora naturala a vaginului. Daca se inmulteste anormal, poate provoca arsuri si scurgeri vaginale albe, neobisnuite.
Medicii spun ca o micoza vaginala recurenta, cu un numar de trei sau patru infectii pe an, este prea mult. Pentru a pune capat micozei vaginale recurente te poti adresa unui medic al Dacia Medical Center, facand o programare la 0766536553.
Cum sa iesi din cercul micozelor vaginale recurente
Pe langa vizita la medic, este necesara intelegerea motivelor care duc la o micoza vaginala recurenta. Potrivit specialistilor, iata ce trebuie sa faci pentru a iesi din cercul infectiilor vaginale recurente.
Verifica daca este vorba despre o micoza vaginala recurenta sau despre alta bacterie
Medicii recomanda ca pacienta sa verifice, prin efectuarea unei analize a secretiei, daca este vorba despre o micoza vaginala. Si asta chiar daca anterior, pentru aceleasi simptome, a fost pus diagnosticul de micoza vaginala recurenta.
Unele bacterii provoaca simptome foarte asemanatoare. Este, in special, cazul streptococului B, dar si al bacteriei Gardnerella vaginalis. Aceasta din urma este cauza unei scurgeri colorate si urat mirositoare. Pentru a elimina orice indoiala si pentru a urma tratamentul corect este nevoie sa te prezinti la medic.
Asigura-te ca iei tratamentul potrivit pentru micoza vaginala recurenta
Cu un diagnostic pus corect, in urma rezultatului analizei secretiei, medicul prescrie tratamentul potrivit.
Ovulele si cremele antifungice eliberate fara prescriptie medicala, in farmacii, ar putea sa nu fie la fel de eficiente ca si cele recomandate de medic. De asemenea, pentru rezolvarea problemei, multe dintre femei aplica crema la nivelul vulvei, unde sunt localizate, preponderent, arsurile. Acest lucru nu distruge infectia prezenta in vagin, care este, cu siguranta, responsabila pentru o recidiva a micozei vaginale, cateva zile mai tarziu. Prin urmare, medicul recomanda intotdeauna sa combinati crema si ovulul cu eliberare prelungita.
In perioada de tratament a micozei vaginale recurente, medicii recomanda evitarea tampoanelor sau folosirea altor ovule vaginale, care ar putea compromite actiunea antifungicului. De asemenea, femeile sunt atentionate ca in prima zi de aplicare a tratamentului pentru micoza vaginala recurenta, apare o exacerbare a arsurilor si a usturimii. Acestea sunt normale deoarece sunt legata de distrugerea ciupercii care elibereaza substante iritante.
Elimina factorii care favorizeaza recidiva micozei vaginale
Specialistii spun ca in teorie, toate situatiile asociate cu modificari hormonale, precum sarcina sau menopauza, cresc riscul de micoza vaginala. In practica insa, femeile se pot confrunta cu micoza vaginala recurenta in urma administrarii de antibiotic sau frecventarea piscinelor.
Daca apar infectii vaginale dupa administrarea antibioticelor, medicul iti va prescrie ovule antifungice, pentru prevenire.
In cel de-al doilea caz, daca mergi la piscina, poti purta un tampon impregnat cu probiotice. Riscul de recidiva al micozei poate fi astfel limitat, deoarece tamponul respectiv actioneaza ca o bariera. De asemenea, el imbogateste flora cu lactobacili, bacteriile ce protejeaza flora vaginala.
Daca esti expusa riscului de micoza vaginala recurenta, evita sa porti lenjerie sintetica sau care ar putea favoriza iritatia. De asemenea, evita dusurile vaginale pentru ca ele dezechilibreaza flora.
Reechilibreaza-ti flora vaginala
Daca te confrunti cu micoza vaginala recurenta, inseamna ca exista un dezechilibru al florei vaginale. Prin urmare, este important sa urmezi un tratament preventiv cu probiotic.
Lactobacilii, bacterii prezente in cantitati mari in vagin, impiedica alti germeni sa preia si sa devina agenti patogeni. Iata de ce un medicament ce combina lactobacili si estrogeni, care “hranesc” flora vaginala, este frecvent prescris in caz de micoza vaginala recurenta. Medicii recomanda ca un astfel de medicament sa fie administrat dupa un episod de micoza vaginala, timp de o saptamana, apoi ca masura preventiva, trei pana la cinci zile, in fiecare luna.
De asemenea, medicii ginecologi recomanda sa va spalati de doua ori pe zi, folosind produse pentru corp si evitand gelurile pentru igiena intima, care pot duce la distrugerea florei.
sursa: santemagazine.fr; mayoclinic.org
Daca daca ai nevoie de un medic ginecolog pentru diagnosticul problemei cu care te confrunti sau pentru a-ti prescrie un tratament eficient pentru micoza vaginala, poti face o programare la numarul de telefon 0766 536 553.