O problema de infertilitate poate fi rezolvata cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana asistata medical. Pe langa un contact sexual la ovulatie, ceea ce inseamna o monitorizare atenta a perioadei ovulatorii, regasim in lista de optiuni inseminarea intrauterina (IUI) si fertilizarea in vitro (FIV), cu toate formele ei. Daca va doriti sa deveniti parinti si sunteti in situatia de a va documenta despre cele din urma metode, medicii Dacia Medical Center va pot sfatui, in functie de particularitati, care este cea mai buna solutie pentru obtinerea sarcinii. Va aratam in acest articol care sunt asemanarile si diferentele intre cele doua si cum alegem indicatia: inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro.
Inainte de orice indicatie pentru o conduita terapeutica corecta, avem nevoie de o diagnosticare corecta si completa. A porni la drum fara toate detaliile medicale este nu doar nefiresc, ci si profund gresit. Stresul la care este supus un cuplu, pe langa presiunea financiara, face absolut necesar ca incercarile nejustificate sa fie eliminate printr-o diagnosticare corecta. Puteti citi mai multe despre diagnosticarea cuplului infertil in Diagnostic de infertilitate, teste necesare pentru o evaluare corecta si completa.
Sunt si exceptii care determina medicul specialist sa adopte o conduita terapeutica fara sa aiba un diagnostic de certitudine. Discutam aici despre infertilitatea de cauza nedeterminata, cum puteti citi si aici.
Inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro: in ce consta fiecare
In cazul inseminarii intrauterine (IUI), cunoscuta si sub denumirea de inseminare artificiala, concentratul de sperma este injectat in uterul femeii. Anterior procedurii efective, sperma este prelucrata in laborator, prin centrifugare, astfel incat sa se obtina un concentrat in care se gasesc cei mai buni spermatozoizi.
Spre deosebire de FIV, la inseminarea intrauterina, fecundarea are loc pe cale naturala. Pentru ca acest lucru sa se intample, femeia nu trebuie sa aiba probleme de infertilitate majore. Scopul procedurii este ca spermatozoizii sa inoate in trompele uterine si sa fertilizeze un ovul in asteptare, fapt care poate duce la sarcina. In functie de motivele infertilitatii, inseminarea intrauterina poate fi coordonata cu ciclul lunar sau pot fi administrate medicamente pentru fertilitate.
Potrivit specialistilor Dacia Medical Center, fertilizarea in vitro (FIV) este cea mai eficienta forma de reproducere umana asistata medical. Spre deosebire de IUI, procedura este una complexa, iar un ciclu complet de FIV dureaza aproximativ trei saptamani.
Fata de inseminarea intrauterina, in timpul FIV, ovulele mature sunt prelevate prin punctie ovariana si fertilizate de spermatozoizi, in laborator. Apoi, embrionul sau embrionii rezultati sunt transferati in uter.
Totodata, FIV poate fi efectuat folosind ovule si spermatozoizi proprii sau provenind de la un donator anonim. Si in cazul IUI, se poate opta pentru donator de sperma.
Spre deosebire de IUI, in unele cazuri de FIV, se poate apela la o mama surogat, cand unei femei i se transfera un embrion. Dupa ce va naste, mama surogat va da bebelusul cuplului de la care a provenit materialul genetic. In oferta de servicii Dacia Medical Center se regaseste o varietate de solutii pentru tratarea infertilitatii si obtinerea unei sarcini, cu ajutorul reproducerii umane asistate medical. Despre ele, poti afla mai multe in Tratamente pentru infertilitate cuplu.
Cauzele de infertilitate pentru care se apeleaza la inseminarea intrauterina
Atat in cazul inseminarii intrauterine, cat si in cazul FIV se poate apela la sperma donata pentru a obtine sarcina. Specific, inseminarea intrauterina este folosita cel mai des in urmatoarele situatii:
- pentru femeile care utilizeaza sperma donatorului pentru a ramane insarcinate;
- in caz de infertilitate inexplicabila (cauza nedeterminata). Inseminarea intrauterina este utilizata ca prim tratament pentru infertilitatea inexplicabila, impreuna cu medicamente care induc ovulatia. Mai multe informatii despre infertilitatea feminina pot fi aflate din articolul Cauze infertilitate feminina: ce tratamente exista si cum poate fi prevenita.
- infertilitate legata de endometrioza;
- infertilitate usoara a factorilor masculini. O analiza a spermei poate arata o concentratie a spermatozoizilor sub medie, miscarea slaba (motilitatea) a spermatozoizilor sau anomalii in dimensiunea si forma (morfologie) spermatozoizilor. Pregatirea spermatozoizilor pentru procedura ajuta la separarea spermatozoizilor normali, foarte mobili, de cei de calitate inferioara.
- infertilitatea factorului cervical. Daca mucusul cervical este prea gros, poate impiedica calatoria spermatozoizilor. De asemenea, colul uterin poate impiedica sperma sa ajunga la ovul. Cicatricile, cum ar fi cele cauzate de o biopsie sau alte proceduri, pot determina ingrosarea colului uterin. Inseminarea intrauterina ocoleste colul uterin, depunand spermatozoizi direct in uter.
- infertilitatea factorului ovulativ. IUI poate fi efectuata si pentru femeile care au infertilitate cauzata de probleme cu ovulatia, inclusiv absenta ovulatiei sau un numar redus de ovule.
Cauzele de infertilitate pentru care se apeleaza la FIV
Apelarea la FIV este o varianta de tratament primar pentru infertilitate, in cazul femeilor de peste 40 de ani. FIV se poate face si atunci cand femeia are anumite probleme de sanatate. De exemplu, specialistii Dacia Medical Center recomanda FIV daca femeia sau partenerul prezinta probleme precum:
- deteriorarea sau blocarea trompelor uterine. Afectiunea ingreuneaza fecundarea unui ovul sau calatoria unui embrion in uter.
- La fel ca si in cazul inseminarii intrauterine, se poate apela la FIV pentru tulburari de ovulatie. Daca ovulatia este rara sau absenta, mai putine ovule sunt disponibile pentru fertilizare.
- endometrioza. Afecteaza adesea functia ovarelor, a uterului si a trompelor uterine.
- fibroame uterine. Fibroamele sunt tumori benigne din uter. Ele pot interfera cu implantarea ovulului fertilizat.
- ligatura sau indepartarea anterioara a trompelor;
- concentratia scazuta a spermatozoizilor, miscarea slaba a acestora sau anomaliile in dimensiunea si forma lor pot face dificila fertilizarea unui ovul.
- infertilitate inexplicabila. Ca si in cazul IUI, cu ajutorul FIV se poate obtine o sarcina atunci cand cauza infertilitatii nu este cunoscuta.
Spre deosebire de inseminarea intrauterina, FIV se recomanda pentru a evita o tulburare genetica. Daca femeia sau partenerul ei sunt expusi riscului de a transmite o tulburare genetica copilului, li se poate recomanda testarea genetica preimplantare – o procedura care implica FIV. Embrionii care nu contin probleme de natura genetica pot fi transferati in uter.
Inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro: rate de succes
Dupa o procedura de inseminare intrauterina, specialistii Dacia Medical Center recomanda sa se astepte doua saptamani pana sa se efectueze un test de sarcina. O testare efectuata mai devreme poate da un rezultat fie fals negativ, fie fals pozitiv. De asemenea, medicii recomanda ca, dupa cele doua saptamani de la procedura, sa se realizeze un test de sange – beta HCG, pentru masurarea nivelului de hormoni, care ar putea indica sarcina. Am scris desprec metode sigure de confirmare a sarcinii in Confirmarea sarcinii: investigatii necesare.
In cazul in care nu se obtine sarcina, procedura poate fi realizata din nou, inainte de a se trece la alte tratamente de fertilitate. Pentru a se maximiza sansele de sarcina, inseminarea intrauterina este folosita timp de trei pana la sase luni. In cazul in care, procedura nu reuseste in tot acest timp, se poate trece la fertilizarea in vitro.
Riscurile inseminarii intrauterine vs. FIV
Spre deosebire de FIV, inseminarea intrauterina este o procedura relativ simpla si sigura, iar riscul de complicatii este scazut. Riscurile la inseminarea intrauterina includ:
- infectia. Exista un mic risc de a dezvolta o infectie ca urmare a procedurii;
- sangerarea. Uneori, procesul de plasare a cateterului in uter provoaca o cantitate mica de sangerare vaginala. Acest lucru nu are de obicei un efect asupra sanselor de sarcina.
- sarcina multipla. Inseminarea intrauterina in sine nu este asociata cu un risc crescut de sarcina multipla. Atunci cand se apeleaza la medicamente care induc ovulatia, riscul unei sarcini multiple creste semnificativ.
In cazul FIV, principalul risc este obtinerea unei sarcini multiple. Si asta in cazul in care in uter sunt transferati mai multi embrioni. De asemenea, un alt risc prezent in cazul FIV este sindromul de hiperstimulare ovariana, acest risc nefiind prezent in cazul apelarii la IUI. Utilizarea medicamentelor injectabile pentru fertilitate, pentru a induce ovulatia poate provoca sindromul de hiperstimulare ovariana, in care ovarele se umfla si devin dureroase. In cazul in care se obtine sarcina, simptomele ar putea dura cateva saptamani.
Avortul este un alt risc asociat FIV. Rata avorturilor spontane pentru femeile care apeleaza la FIV cu embrioni proaspeti este similara cu cea a femeilor care concep in mod natural, de aproximativ 15% pana la 25%. Riscul creste odata cu varsta mamei.
Complicatii ale FIV: riscuri ale punctiei ovariere si sarcina extrauterina
Femeia care apeleaza la FIV se poate confrunta cu anumite complicatii ale punctiei ovariene, la extragerea ovulelor. Utilizarea unui ac de aspirare pentru a colecta ovocite ar putea cauza sangerare, infectie sau leziuni ale intestinului, vezicii urinare sau unui vas de sange. Riscurile sunt, de asemenea, asociate cu sedarea si anestezia generala, daca este utilizata.
Sarcina extrauterina. Aproximativ 2 pana la 5% dintre femeile care utilizeaza FIV vor avea o sarcina extrauterine. Ovulul fertilizat nu poate supravietui in afara uterului si nu exista nicio modalitate de a continua sarcina.
Daca si tu te confrunti cu o problema de infertilitate si ai nevoie de un specialist care sa te indrume in alegerea unei proceduri de reproducere umana asistata medical, poti face o programare la 0766 536 553. Expertii Dacia Medical Center te vor asista in a lua cea mai buna decizie pentru a obtine o sarcina.
sursa: mayoclinic.org
[…] Cu o diagnosticare corecta si completa a cauzei infertilitatii masculine, medicul recomanda tratamentul pentru obtinerea sarcinii. In functie de cauza, acesta poate fi inseminarea intrauterina sau fertilizarea in vitro (FIV). Despre cele doua proceduri poti afla mai multe din articolul Inseminare intrauterina vs. FIV: asemanari si diferente. […]
[…] Daca barbatul crede ca la un moment dat exista ar putea sa isi doreasca copii, poate apela la conservarea sperma. In laboratoare specializate se pot pastra mostre de lichid seminal. Ele vor putea fi folosite apoi pentru a obtine o sarcina, prin metode de reproducere umana asistata, precum fertilizarea in vitro sau inseminare intrauterina. Afla mai multe despre aceste proceduri din articolul Inseminare intrauterina vs. FIV: asemanari si diferente. […]
[…] De obicei, este realizata in timpul ovulatiei, iar fecundarea are loc pe cale naturala. Citeste aici mai multe […]