Daca ai ramas insarcinata si vrei sa te asiguri ca bebelusul tau este sanatos si evolueaza normal, va trebui sa iti monitorizezi fiecare etapa a sarcinii. Morfologiile fetale ajuta la evitarea complicatiilor prin diagnosticarea lor timpurie. Daca apare vreo problema, ea ar putea fi rezolvata din timp. Departamentul de morfologie fetala al Dacia Medical Center ofera gravidelor intregul pachet de investigatii necesare in timpul sarcinii. Iti aratam in acest articol in ce constau fiecare dintre morfologiile fetale si cand trebuie facute.
Dupa ecografia de confirmare a sarcinii, care stabileste daca embrionul sau embrionii, in caz ca vorbim de o sarcina multipla, sunt pozitionati unde trebuie, si nu extrauterin, este important ca viitoarea mamica sa faca ecografia de morfologie fetala de prim trimestru.
Morfologii fetale: ecografia de trimestru I
Ecografia morfofetala de trimestru I se realizeaza cand sarcina are intre 11 si 14 saptamani. Afli acum daca bebelusul tau se dezvolta normal sau daca are anumite probleme de crestere. Tot acum, se determina probabilitatea ca fatul sa dezvolte o anomalie genetica, cum ar fi Sindromul Down.
Ecografia morfofetala se realizeaza la fel ca o ecografie obisnuita, pe cale abdominala, si dureaza in jur de 45 de minute. Sunt si situatii in care imaginile ecografice realizate pe abdomen sa nu fie cele mai relevante. Atunci medicul recomanda efectuarea unei ecografii vaginale. Poti face o programare pentru ecografia de primul trimestru, la Dacia Medical Center. Clinica practica unele dintre cele mai bune tarife, iar constant ofera reduceri de pret.
Potrivit specialistilor de la Dacia Medical Center, de obicei, acest lucru se intampla in cazul pacientelor cu uter retrovers, cu un strat adipos abdominal foarte gros sau atunci cand fatul este intr-o pozitie dificila, ce impiedica o examinare corespunzatoare.
De ce se face ecografia morfologica in saptamana 11 de sarcina
Perioada pentru a face morfologia de trimestrul I a fost aleasa la 11 saptamani pentru ca atunci fatul este suficient de dezvoltat cat sa poata fi realizata o analiza detaliata a anatomiei sale. In cadrul acesteia pot fi depistate eventuale malformatii. Dupa 14 saptamani de sarcina, fatul isi schimba pozitia in uter, iar examinarea anatomiei sale poate fi mai dificila. Puteti afla mai multe despre morfologiile fetale in articolul Ecografii in sarcina.
Specialistii de la Dacia Medical Center spun ca in primul trimestru de sarcina, structura organelor interne este finalizata aproape in totalitate. De exemplu, inima este complet structurata la finalul primului trimestru de sarcina. In acelasi timp, creierul si plamanii, isi vor mai modifica structura si vor suferi schimbari. Ele trebuie urmarite cu atentie, pe tot parcursul sarcinii, pentru a vedea daca nu apar defecte de crestere.
Pentru a se asigura ca bebelusul este sanatos, in cadrul morfologiei fetale de trimestrul I, medicul curant face diferite masuratori si verifica:
- translucenta nucala;
- osul nazal;
- ductul venos;
- fluxul prin valva tricuspida.
Masuratorile ecografice sunt markeri care pot indica anumite malformatii cromozomiale, precum Sindromul Down (Trisomia 21), Sindromul Edwards (Trisomia 18) sau Sindromul Patau (Trisomia 13).
Morfologii fetale: legatura cu Dublu Test
Pentru stabilirea unui diagnostic cat mai precis, se recomanda si o analiza de sange, respectiv Dublu Test. Acesta determina markerii biochimici fetali ce se afla in sangele mamei, precum si valorile proteinei A plasmatice. In cazul in care valorile acestei proteine A plasmatice sunt mai mici decat ar fi normal, atunci ar putea exista un risc crescut de dezvoltare a sindromului Down, preeclampsie, nastere prematura sau alte probleme la fel de grave.
Rezultatele de la Dublu Test nu confirma intr-o proportie de 100% ca fatul ar putea suferi de aceste boli, dar indica o probabilitate. De aceea, e posibil ca medicul sa recomande ulterior un alt test de sange, mai precis, fie Harmony, fie Panorama, ambele avand o precizie de pana la 99% in a depista anomaliile.
Pe parcursul sarcinii, viitoarea mama va fi chemata lunar in cabinetul ginecologic, pentru consult si ecografie uzuala.
Daca te afli in primul trimestru al sarcinii si vrei sa vezi cum evolueaza bebelusul tau, dar si sa elimini orice risc legat de dezvoltarea lui, este necesar sa te programezi pentru ecografia pentru morfologia fetala din trimestrul I. Poti face o programare la 0766 536 553, iar specialistii de la Dacia Medical Center te pot indruma.
Morfologii fetale: ecografia din trimestrul II
Ecografia morfologica din trimestru II este cea mai importanta investigatie din timpul sarcinii. Investigatia este 3D sau 4D si vine cu informatii mult mai precise despre bebelus. Si asta pentru ca arata cum se dezvolta organele copilului si daca totul este in regula cu el.
Specialistii de la Dacia Medical Center recomanda ca ecografia morfologica din al doilea trimestru sa fie facuta intre saptamanile 16 si 20 de sarcina, conform noilor reglementari in domeniu. Si asta pentru ca acum, fatul este foarte bine dezvoltat, iar pozitia lui in uter permite o vizualizare buna a parametrilor referitori la starea de sanatate.
Cand se recomanda amniocenteza
In cazul in care, la ecografie apar semne ale unor anomalii sau malformatii si avem un Dublu Test cu probabilitate ridicata, se poate recomanda amniocenteza, pentru a confirma diagnosticul.
In timpul ecografiei morfologice din trimestru II, medicul se uita la toate organele bebelusului, astfel:
- este analizata forma si structura cutiei craniene;
- se masoara lungimea coloanei vertebrale;
- se verifica daca peretele abdominal acopera toate organele interne;
- se verifica inima bebelusului, daca cele 4 camere comunica intre ele corespunzator;
- se verifica daca stomacul si rinichii functioneaza normal.
Ecografia din trimestrul II: verificarea placentei si cordonului ombilical
Tot in cadrul ecografiei morfologica din trimestru II, medicul analizeaza si placenta si cordonul ombilical. Placenta are un rol esential in sarcina, fiind sursa de hrana si oxigenare a bebelusului. In cadrul ecografiei morfologice din trimestru II, defectele de perete abdominal sau absenta encefalului se pot identifica pana la aproape 100%.
De asemenea, tot acum, o precizie inalta este oferita si in ceea ce priveste identificarea anomaliilor cromozomiale sau a defectelor ce tin de dezvoltarea maduvei spinarii.
Si asta in timp ce problemele cardiace pot fi identificate intrauterin in 50% din cazuri, la ecografia morfologica din trimestrul II.
Recomandarea medicilor de la Dacia Medical Center este ca interpretarea ecografiei morfologice din trimestrul II sa se faca si cu rezultatele analizei de sange Triplu Test.
Daca ai intrebari legate de ecografia de morfologie fetala din trimestrul II sau doresti o programare la unul dintre specialistii Dacia Medical Center, o poti face la 0766536553.
Ecografia morfologica din trimestrul III
Medicii planifica realizarea ecografiei morfologice din trimestrul III in saptamanile 32–34 de sarcina. Ecografia morfologica din trimestrul III verifica daca au aparut probleme neprevazute, dar si care este starea bebelusului inainte de a se naste.
Astfel, se verifica daca bebelusul a crescut corespunzator, fiindu-i masurate circumferinta capului, lungimea femurului, greutatea corporala. Valorile obtinute in cadrul morfologiei sunt comparate cu valorile standard.
Tot acum, o atentie deosebita este data greutatii bebelusului, verificandu-se daca exista o restrictie de crestere. Restrictia de crestere apare ca urmare a unui aflux de sange cu minusuri nutritive si oxigen dintre mama si fat. La polul opus, copilul ar putea avea o greutate prea mare, fiind vorba despre un bebelus macrosom. O greutate prea mare ar putea produce complicatii la nastere, atat pentru mama, cat si pentru fat.
Morfologii fetale: cand se recomanda nasterea inainte de termen
De exemplu, daca bebelusul nu mai ia in greutate, se poate recomanda o nastere inainte de termen, iar daca bebelusul este prea mare, se poate recomanda cezariana in locul nasterii naturale, aceasta din urma putand fi o alegere cu riscuri.
In momentul realizarii ecografiei morfologice din trimestrul III, toate organele bebelusului sunt complet dezvoltate si functionale. Acum, pozitia in uter a copilului nu mai permite vizualizarea tuturor detaliilor, dar chiar si asa tot mai pot fi identificate eventuale malformatii cu debut tardiv.
Din pacate, spre sfarsitul sarcinii pot aparea anomalii intestinale sau hidrocefalia.
De asemenea, diferite anomalii pot aparea in dezvoltarea bebelusului dupa ce mama a contractat una din bolile infectioase care se pot transmite bebelusului. Printre aceste boli infectioase care expun bebelusul se numara:
- rubeola;
- rujeola;
- citomegalovirus;
- toxoplasmoza.
Ecografia morfologica din trimestrul III: masurarea cantitatii de lichid amniotic
Tot in cadrul ecografiei morfologice din trimestrul III se masoara si cantitatea de lichid amniotic din burtica mamei. O cantitate prea mare de lichid amniotic ii poate cauza bebelusului atrezie esofagiana. De asemenea, prezenta unei cantitati prea mici poate duce la ruperea membranelor inainte de termen.
Daca in cadrul realizarii uneia dintre morfologiile fetale a fost observata o problema care te ingrijoreaza, poti cere parerea si unui alt specialist fata de medicul curant. La Dacia Medical Center, medicii care efectueaza ecografiile morfofetale au o vasta experienta in domeniu, avand o cazuistica semnificativa atat din punct de vedere numeric, cat si din punct de vedere al complexitatii cazurilor. Daca vrei sa afli si parerea lor fata de o problema care te preocupa, poti face o programare la 0766536553.
[…] In ciuda importantei informatiilor oferite, de subliniat este faptul ca biometria fetala difera de morfologii. In cadrul ecografiilor morfologice, fatul este masurat mult mai amanuntit. Afla mai multe informatii din Calendarul morfologiilor fetale: ce verifica medicul la fiecare ecografie. […]
Bună seara . Sunt însărcinată în 10 săptămâni și 5zile ,după ultima menstră,iar ecografic in 11săptămâni și 1 zi Când îmi fac programare pentru morfologia de trimestrul I, țin cont de data după menstruație sau după ecograf?
La data la care am găsit loc as avea după menstră as avea 13 săptămâni și 1 zi ,iar ecografic 13 săptămâni și 4 zile.
Buna ziua. Morfologia de Prim Trimestru se efectueaza tinand cont de data ultimei menstre si aveti un orizont de timp intre saptamanile 11 si 14 de sarcina pentru realizarea acesteia. Daca aveti nevoie de suportul unui specialist cu vasta experienta in domeniu, va invitam in clinica noastra, la dna dr. Denisa Nica. Programarile se stabilesc telefonic la 0766 53 65 53. Numai bine!
Bună ziua ma puteți ajuta va rog cu rezultatul acestei analizi
Buna ziua. Interpretarea dublu test se poate face de catre medicul curant care monitorizeaza sarcina, in contextul istoricului medical si al morfologiei fetale de trim I. Daca aveti nevoie de o a doua opinie medicala este necesar sa va prezentati in clinica noastra, din Bd Dacia, nr 101, sector 2. Specialistii nostri va stau la dispozitie, sunati la 0766 53 65 53 pentru o programare.
[…] De retinut este faptul ca in perioada 11 -14 saptamani de sarcina, vei face una dintre cele mai importante trei ecografii din sarcina, respectiv morfologia de trimestrul I. Poti afla mai multe despre ea din articolul Calendarul morfologiilor fetale: ce verifica medicul la fiecare ecografie. […]