Stres redus, fertilitate crescuta: cum afecteaza anxietatea reproducerea

stresul si infertilitatea

Oricare ar fi motivul anxietatii tale, eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, poate duce la modificari fiziologice. Ele iti afecteaza inclusiv sanatatea reproductiva si sansele de a ramane insarcinata. Simptomele stresului sunt similare, indiferent care este cauza problemelor cu care te confrunti. Pe de alta parte, incercarile nereusite de a obtine o sarcina duc la cresterea nivelului de stres. Concret, stresul si infertilitatea merg mana in mana. Ele genereaza un cerc vicios. Pe de alta parte, cifrele arata ca cele mai multe dintre femei raman insarcinate in timpul unei vacante. Explicatia este simpla: fara stres, sarcina se instaleaza mai repede.

Studiile referitoare la stres si infertilitate arata ca exista dovezi ca prezenta starii de tensiune poate afecta nivelul hormonilor si ciclurile menstruale. In acest context, daca incerci sa ramai insarcinata, iti recomandam sa iti imbunatatesti starea psihica.

Stresul si infertilitatea: modificari fiziologice

Cand simti o suferinta psihologica, corpul reactioneaza. Se activeaza axa hipotalamo-hipofizo-suprarenala si se elibereaza hormoni de stres, precum cortizolul si hormonul de eliberare a corticotropinei (CRH). Cresterea productiei de hormoni duce la modificari fiziologice, precum:

  • cresterea frecventei cardiace;
  • respiratie superficiala;
  • hipertensiune arteriala;
  • dureri de cap.

Aceste modificari fiziologice sunt cativa dintre biomarkerii utilizati pentru a evalua stresul in cercetare, impreuna cu prezenta enzimei alfa-amilazei in saliva.

In situatii extrem de stresante, orice sistem care nu este necesar pentru supravietuire se opreste. Astfel, poate fi oprita activitatea axei hipotalamo-hipofizo-gonadale. Ea controleaza sistemul reproducator. Acest lucru poate perturba conexiunea dintre creier si ovare. In consecinta, ovulatia poate fi una intarziata sau absenta, iar menstruatia neregulata. De aceea, menstruatia poate intarzia sau chiar se poate opri complet atunci cand esti stresata pentru o perioada lunga de timp.

Stresul si infertilitatea: corpul prioritizeaza functiile

Concret, corpul tau prioritizeaza functiile pentru a te ajuta sa treci peste respectiva perioada stresanta. Prin urmare sistemul reproductiv este afectat, stresul si infertilitatea fiind intr-o stransa conexiune.

Mai mult, simptomele stresului legat de infertilitate se pot suprapune cu tipurile de simptome pe care le asociem de obicei cu stresul cronic sau pe termen lung, din alte motive. Ele pot fi chiar similare cu suferinta pe care o traiesc oamenii atunci cand au boli grave, precum cancerul sau HIV.

Nu numai ca exista asemanari fiziologice intre stresul si infertilitatea si alte tipuri de stres cronic, dar stresul este frecvent mai ales in randul persoanelor care intampina probleme in a ramane insarcinate.

Prin astfel de stari a trecut si pacienta Dacia Medical Center. Pana la urma, in cazul ei, povestea a fost una cu final fericit. O poti urmari in video-ul urmator:

Stresul si infertilitatea: depresie si anxietate in randul celor care nu raman insarcinate

Un studiu care a urmarit 352 de femei care cautau un tratament pentru infertilitate a arata ca mai mult de jumatate dintre ele au prezentat semne de depresie. De asemenea, aproximativ 3 din 4 au prezentat semne de anxietate.

Un alt studiu, realizat pe 112 femei care cautau un tratament, a constatat ca 40% dintre participante au avut o problema de sanatate mintala diagnosticabila pe parcursul tratamentului, cum ar fi anxietatea generalizata sau depresia majora. In acelasi timp, nivelurile de stres pot creste pe masura ce trece mai mult timp fara a se obtine sarcina.

De asemenea, efectele fiziologice ale stresului pot avea un impact asupra functiei sistemului reproducator si pot perturba ovulatia. Un studiu realizat pe 259 de femei care au efectuat evaluari ale stresului perceput a constatat ca grupul cu stres ridicat avea niveluri mai scazute de estrogen, hormon luteinizant si progesteron si niveluri mai ridicate de hormon foliculostimulant in timpul fazei luteale a ciclurilor lor. Aceasta situatie a insemnat o probabilitate mai mare de anovulatie.

Stresul si dezvoltarea foliculara

Totodata, de retinut este faptul ca nivelul crescut de cortizol cauzat de stres poate interfera cu dezvoltarea foliculara si cu procesele inflamatorii care sunt necesare pentru ovulatie.

Specialistii precizeaza insa ca ovulatia intarziata sau anovulatia nu este acelasi lucru cu infertilitatea cronica. Atunci cand ciclurile tale sunt neregulate, unul dintre cele mai mari obstacole este ca nu stii cand sa programezi actul sexual sau inseminarea, pentru a creste sansele de a ramane insarcinata. Pe de alta parte, daca menstruatia se opreste complet, atunci nu poti concepe deloc. Specialistii Dacia Medical Center te pot ajuta insa sa analizezi cauzele potentiale ale faptului ca nu poti obtine o sarcina si cum sa procedezi ca sa sincronizezi mai usor actul sexual sau inseminarea. Ii poti contacta chiar acum la 0766 536 553 pentru a vedea ce ai de facut. Despre problemele de conceptie, poti afla mai multe din articolul Diagnostic de infertilitate, analize necesare pentru o evaluare corecta si completa.

Stresul si infertilitatea: cum este afectata implantarea

Stresul poate afecta, de asemenea, si implantarea. Nivelurile anormale ale hormonului de eliberare a corticotropinei (CRH), un hormon de stres care este produs si in tesuturile reproductive, pot afecta mucoasa uterului si placenta. In plus, nivelurile crescute de CRH pot fi asociate si cu nasterea prematura.

In acelasi timp, un studiu realizat de Universitatea Oxford a constatat ca 25% dintre femeile cu cele mai mari niveluri de alfa-amilaza, substanta secretata in saliva, si care a fost legata de raspunsul la stres, au avut mai multe probleme la conceperea decat femeile cu alfa-amilaza inferioara.

Un alt studiu, realizat in 2018, de cercetatorii de la Scoala de Sanatate Publica a Universitatii din Boston a constatat ca femeile care au experimentat niveluri mai mari de stres au avut rate mai scazute de conceptie. De retinut este si faptul ca acelasi studiu a mai aratat ca un cuplu are mai putine sanse sa obtina sarcina atunci cand femeia a experimentat un nivel ridicat de stres. In schimb, daca doar barbatul a spus ca a experimentat un nivel ridicat de stres, conceptia nu a fost afectata.

cum afecteaza stresul infertilitatea

Pe de alta parte, exista studii care au demonstrat ca femeile relativ sanatoase, care au experimentat niveluri moderate de stres, nu au fost afectate de infertilitate. Mai mult, cercetarile referitoare la stresul si infertilitatea au aratat ca stresul resimtit zilnic nu a avut un impact negativ asupra timpului de obtinere a sarcinii. Despre alte cauze ale infertilitatii, poti afla mai multe din articolul In cautarea cauzei pentru care nu vine bebe sau ce este infertilitatea.

Stresul si infertilitatea: cum este influentata FIV

Intr-un studiu realizat in 2018, pe 45 de cupluri care au urmat tratamente FIV, nivelurile mai mari de citokine (proteine) legate de stres din sangele pacientului au fost legate de o probabilitate mai mica de sarcina dupa un ciclu FIV.

Un alt studiu amplu, realizat in 2014, pe aproximativ 400 de femei care au urmat tratamente FIV, a constatat ca femeile din grupul cel mai stresat- determinat de masurarea unui biomarker de stres in saliva lor- au avut o rata de conceptie cu 29% mai mica dupa un an. Si asta in comparatie cu grupul de femei cu cel mai scazut stres.

In acelasi timp, un alt studiu observational efectuat realizat in China, in 2019, a avut rezultate similare. Cercetarea a implicat biomarkerul de saliva pacientelor. Din studiu a reiesit ca grupul de participante cu niveluri mai mari de stres avea o grosime mai mica a endometrului. Acest lucru poate afecta implantarea.

Alte moduri in care stresul poate afecta fertilitatea

Cand esti stresat, iti poate scadea libidoul. Rezulta ca tu si partenerul tau aveti relatii sexuale mai rare ceea ce scade sansele de obtinere a unei sarcini.

reducerea stresului scade infertilitatea

Cand esti stresata, sistemul nervos produce compusi numiti catecolamine. Printre ele se regasesc dopamina, epinefrina si norepinefrina. Acesti compusi pot afecta fluxul de sange catre organele de reproducere importante. Catecolaminele sunt, de asemenea, cele care declanseaza secretia enzimei alfa-amilazei. Aceasta enzima este unul dintre biomarkerii stresului.

Dincolo de studiile legate de stres si infertilitate, imbunatatirea sanatatii psihice este binevenita oricand. Astfel, fa tot ce poti ca sa iti gestionezi simptomele. In acest scop, poti incerca:

  • exercitii fizice;
  • yoga;
  • meditatia;
  • terapia cognitiv-comportamentala;
  • terapia individuala si de grup;
  • abordarile mindfulness.

Cele enumerate mai sus te pot ajuta sa preiei controlul asupra nivelului de stres si sa il reduci. Si asta cu atat mai mult cu cat infertilitatea este o cauza atat de comuna a depresiei si anxietatii. Este deosebit de important sa acorzi prioritate starii emotionale, deoarece, de obicei, in timpul tratamentelor de fertilitate, nu sunt furnizate astfel de servicii.

In schimb, noi, la Dacia Medical Center, avem solutii pentru orice problema legata de infertilitate. Ne poti contacta chiar acum la 0766 536 553. Unul dintre specialistii nostri te vor ajuta sa devii mama.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] si sanatoasa, urmata de ajutor psihologic, iti pot rezolva problemele. In plus, daca stresul sau depresiile sunt principalele motive care duc la disparitia menstruatiei, atunci terapia, […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux