Colul uterin sau cervixul, ar trebui, in mod normal, sa se deschida atunci cand incepe travaliul, adica atunci cand organismul femeii se pregateste de nastere. Sunt insa si cazuri in care acest lucru se intampla prematur, in al doilea sau al treilea trimestru al sarcinii. Ceea ce reprezinta un mare pericol intrucat membranele se pot rupe mai devreme decat este cazul. Acest lucru poate fi echivalentul unui avort spontan sau al unei nasteri premature, dupa caz. Afla care asunt solutiile pentru a evita aceste riscuri.
Cauzele colului deschis prematur
Deschiderea prematura a colului poate fi cauzata de anumite interventii ginecologice anterioare sarcinii, precum chiuretaje sau nasteri complicate, in care au survenit fisuri sau chiar rupturi. De asemenea, pot exista cauze congenitale, care duc la slabirea cervixului.
Fiind o situatie care poate duce la complicatii dintre cele mai serioase, e foarte important ca femeile insarcinate sa mearga la controalele periodice recomandate de medicul care le urmareste sarcina, pentru a depista din timp orice semn.
Semne de alarma
Insuficienta cervicala, asa cum se mai numeste aceasta deschidere prematura a colului, poate avea si simptome. Insa este nevoie de cateva investigatii pentru a pune un diagnostic cert.
Femeile insarcinate pot simti o presiune in zona pelvina, crampe abdominale sau dureri de spate. Deci simptome destul de uzuale. Alteori, se poate modifica scurgerea vaginala sau chiar sa apara sangerari usoare.
Aceste stari pot dura de la cateva zile la cateva saptamani, insa nu trebuie ignorate, odata ce apar. Investigatia ecografica este cel mai sigur mod de a pune la timp acest diagnostic, care trebuie tratat cu maxima seriozitate. Cu cat sarcina este mai mica, cu atat riscurile sunt mai mari.
Tratament col deschis in sarcina
Pentru a evita avortul si nasterea prematura, medicul ginecolog poate recomanda cerclajul ca masura preventiva.
Aceasta procedura chirurgicala presupune coaserea colului uterin pentru a ramane inchis pana cand sarcina ajunge la termen, urmand ca suturile sa fie inlaturate in ultima luna de sarcina sau chiar in timpul travaliului.
Pentru a avea rezultatul dorit, adica a duce sarcina la termen sau cat mai aproape de el, este foarte important ca pacienta sa evite orice fel de efort fizic, inclusiv activitatea sexuala. In functie de gravitatea situatiei, se poate recomanda chiar repaosul la pat pana la declansarea nasterii.
Pentru orice intrebari sau neclaritati privind tratament col deschis in sarcina, specialistii nostri iti stau la dispozitie!
Sostia mea are fix 24 de sapatamain si are colul deschis de 1 sapatamana e internata la spital, i sa spus ca e punga copilului lasat in cool, se mai paote face ceva in aceasta situatie, mentionez ca nu are dureri, contractii, si nici scurgeri imi puteti recomanda cv
Cum a decurs sarcina soției? La cate săptămâni a născut? Este totul bine? Sunt cam in aceeași situație…
Buna ziua. Va recomandam sa discutati cu medicul curant care monitorizeaza evolutia sarcinii. Fara o consultatie in cabinet a pacientei nu putem emite nicio recomandare. Daca se externeaza, specialistii nostri va stau la dispozitie pentru o a doua opinie medicala, daca se prezinta la un consult in clinica. Programari la 0766 53 65 53. Multa sanatate!
Buna ziua! Sunt însărcinată in 17 săptămâni. In urma cu 2 zile am simțit timp de câteva ore, o presiune jos, medicul mi a recomandat sa iau Aleract si uscosin supozitoare 2/zi. Credeți ca mi s a deschis colul? Este motiv de îngrijorare?
Buna ziua. Din pacate, fara un consult medical in clinica, specialistii nostri nu va pot oferi o a doua opinie medicala. Daca sunteti din Bucuresti, va asteptam in clinica noastra din bd. Dacia, nr 101, sector 2, cu o programare in prealabil la 0766 53 65 53.