Vorbim despre o rutina ce incepe cu vizita de preconceptie, atunci cand se verifica statutul femeii si se pot indica anumite suplimente alimentare care sa o ajute pentru stare generala buna de sanatate. In cazul in care sunt regasite afectiuni sau infectii incompatibile cu sarcina, atunci este bine ca ele sa fie gestionate inainte de a ramane gravida.
Este unul strict, cu vizite lunare si trei mari ecografii – cele de morfologie fetala, la care se adauga analizele de sange si screeningul genetic al fatului, dupa caz: Dublu Test si Triplu Test, cu testarea genetica de screening sau de diagnostic, in functie de rezultatele testului prim.
Sunt analize esentiale atat inainte de sarcina, cat si la confirmarea ei sau pe parcurs, in functie de cum evolueaza gravida.
Sunt esentiale si trebuie monitorizate si tratate cu mare atentie pentru ca pot pune in pericol sarcina, pana la avort spontan sau deces intrauterin.
Sunt ecografii lunare, de monitorizare si ecografii extrem de minutioase: morfologiile fetale, dupa cum urmeaza:
Evolutia societatii a adus o diversificare importanta a patologiei nou-nascutului, dar si o crestere a numarului de cazuri cu probleme. Acest fapt determina gravida sa faca o serie de teste si de examinari cu titlu de “obligatorii”. Statisticile arata ca 1 din 5 copii se naste cu o problema, de la cele mai mici, la situatii grave. De vina ar fi atat mediul in care traim, cat si faptul ca femeile aleg sa devina mame la varste tot mai inaintate. Riscul de a aparea o problema este, asadar, de 20%. In plus, Romania este recunoscuta pentru o rata de mortalitate neonatala mare, cu precadere in mediul rural, acolo unde accesul la servicii de supraveghere a sarcinii este minim sau deloc.