Pe masura ce intri in perioada de menopauza, s-ar putea sa te intrebi daca mai poti ramane insarcinata. Este o intrebare buna, deoarece raspunsul va afecta planificarea familiala si deciziile de control al nasterii. Astfel, fie ca iti doresti o sarcina la menopauza, fie ca vrei sa scapi de grija protejarii in timpul relatiilor sexuale, iti prezentam in acest articol o serie de informatii care te pot ajuta indiferent de situatia in care te afli.
De retinut este ca perioada inceputului de menopauza in viata unei femei, chiar daca este insotita de nenumarate schimbari, printre care si menstruatii neregulate, este inca una fertila. Fertilitatea este mult mai scazuta ca in tinerete, dar totusi, ea exista.
De asemenea, in ciuda simptomelor pe care le resimti, nu ai ajuns oficial la menopauza pana cand nu a trecut un an intreg fara menstruatie. Dupa aceasta perioada, odata ce ai ajuns in postmenopauza, nivelul hormonilor s-a schimbat suficient de mult incat ovarele nu vor mai elibera ovocite. Concret, nu mai poti ramane insarcinata in mod natural.
Menopauza vs. perimenopauza
Termenul „menopauza” este folosit pentru a descrie perioada din viata unei femei care manifesta primele primele stari specifice. Lucrurile sunt mai ample de atat, pentru ca menopauza nu are loc peste noapte.
In timpul anilor de reproducere, corpul tau genereaza:
- estrogen;
- progesteron;
- hormon luteinizant (LH);
- hormon foliculostimulant (FSH).
La mijlocul ciclului lunar, LH, FSH si estrogenul actioneaza impreuna, determinand ovarele sa elibereze un ovocit matur, in timpul ovulatiei. Ovulatia nu poate avea loc decat daca nivelurile hormonale sunt in limitele optime. Daca ovulul este fertilizat, hormonul luteinizant stimuleaza productia de progesteron pentru a mentine sarcina.
Inainte de a intra efectiv la menopauza, are loc perioada de tranzitie, numita perimenopauza. Acum, au loc schimbari importante in organismul tau. Astfel, ovarele incep sa produca mai putin estrogen si progesteron. Nivelurile de LH si FSH incep sa creasca pe masura ce ovarele devin mai putin sensibile la ele.
Din cauza fluctuatiilor nivelurilor hormonale, vei incepe sa ai simptome precum bufeuri si transpiratii nocturne. Totodata, in perioada de perimenopauza, menstruatiile devin neregulate, atat ca frecventa, cat si ca durata numarului de zile. De asemenea, in unele luni poti sa ovulezi, in altele nu.
Perimenopauza, o perioada ce poate dura pana la cativa ani
Concret, desi fertilitatea ta este in scadere semnificativa, inca poti concepe, astfel incat sa apara o sarcina la menopauza. Perimenopauza este o etapa care poate dura pana la cativa ani, dupa care sa se instaleze menopauza.
Atentie insa ca in timpul perimenopauzei, menstruatia poate parea ca s-a oprit, dar apoi sa reinceapa. Acest lucru se poate intampla de multe ori, ceea ce te poate face sa crezi ca ai ajuns la menopauza, chiar daca nu s-a intamplat acest lucru. Daca insa a trecut un an intreg si nu ai mai avut menstruatie deloc, atunci inseamna ca ai intrat la menopauza. Pentru majoritatea femeilor, acest lucru are loc undeva intre 40 si 55 de ani, cu o varsta medie de 51 de ani.
Odata intrata la menopauza, nivelurile de LH si FSH raman ridicate, iar nivelurile de estrogen si progesteron se mentin scazute. Concret, nu mai ovulezi si nu poti concepe un copil. Sarcina la menopauza nu mai este posibila pe cale naturala.
Si asta deoarece odata ce ai ajuns in postmenopauza, nivelurile tale de hormoni nu vor mai fi niciodata in intervalul potrivit pentru ovulatie si sarcina. Controlul sarcinii nu mai este necesar.
Sarcina la menopauza, cu ajutorul FIV
Cu toate acestea, sunt femei care isi doresc sa aiba un copil chiar si dupa ce intra la menopauza. Exista doua moduri prin care pot obtine o sarcina cu ajutorul fertilizarii in vitro, astfel:
- pot folosi ovocite pe care le-au congelat anterior, in timp ce inca erau fertile;
- pot folosi ovocite donate, proaspete sau congelate. Despre diferentele dintre cele doua poti afla mai multe din articolul Ovocite congelate sau proaspete: cea mai buna optiune pentru sarcina.
Poti afla mai multe informatii despre toate aceste optiuni, din video-ul de mai jos:
Daca te afli intr-o astfel de situatie, trebuie sa stii ca vei avea nevoie de terapie hormonala, pentru a-ti pregati corpul pentru implantare si a putea duce sarcina la termen.
Atentie insa ca spre deosebire de femeile aflate in premenopauza, este posibil sa experimentezi complicatii, minore sau majore ale sarcinii, dupa procedura FIV.
In functie de starea ta generala de sanatate, FIV dupa menopauza poate sau nu sa fie o solutie pentru tine. Cel mai bine ar fi sa discuti inainte cu un expert in fertilitate care are experienta in FIV cu femei aflate in postmenopauza. In acest scop, te poate ajuta un specialist al Dacia Medical Center. Programeaza-te la 0766 536 553 si beneficiaza de o opinie onesta in ceea ce priveste sansele de reusita.
Sarcina la menopauza si riscurile pentru sanatate
Inainte de toate, trebuie sa fii constienta de faptul ca riscurile pentru sanatate in timpul sarcinii cresc odata cu varsta. Dupa 35 de ani, riscurile anumitor probleme cresc in comparatie cu femeile mai tinere. Printre acestea se numara riscul de:
- sarcina multipla, mai ales daca apelezi la FIV: sarcinile multiple pot duce la nastere prematura, greutate mica a copilului si nastere dificila;
- diabetul gestational, care poate cauza probleme de sanatate atat mamei, cat si bebelusului;
- hipertensiune arteriala, care necesita o monitorizare atenta si, eventual, medicamente pentru a preveni complicatiile;
- placenta previa, care poate necesita repaus la pat, medicamente sau nastere prin cezariana;
- avort spontan sau copil nascut mort;
- nastere prin cezariana;
- greutate prematura sau mica la nastere.
De asemenea, ia in calcul ca pe masura ce inaintezi in varsta, este cu atat mai probabil sa ai o afectiune preexistenta, care ar putea complica sarcina si nasterea. Afla mai multe din articolul Influenta varstei asupra fertilitatii: ce sa ai in vedere atunci cand decizi sa amani sarcina.
Chiar si asa, este realizabil ca dupa menopauza sa poti obtine o sarcina, cu ajutorul terapiilor hormonale si a FIV si sa poti naste, la termen, un copil sanatos. Acest lucru nu este insa simplu si nici lipsit de riscuri. Cu toate acestea, daca iei in calcul FIV pentru sarcina la menopauza, asigura-te ca ai primit toate informatiile de care ai nevoie, beneficiezi de consiliere si monitorizare atente. Poti apela la specialistii cu experienta ai Dacia Medical Center, indiferent de solutia pe care o cauti si decizia pe care o vei lua. Programeaza-te la 0766 536 553
sursa: healthline.com
Pot ști dacă ai 51 de ani,încă nu a trecut 1 an de când nu mai ai menstruație, se poate face inseminare, mulțumesc.
Nu doresc o sarcina vreau doar sa știu dacă este riscul sa apara o sarcina fara sa vreau
Buna ziua. Sarcina nu se mai poate obtine pe cale naturala la menopauza. Va recomandam sa mergeti la un consult la medicul curant care va cunoaste istoricul medical si va poate confirma daca ati intrat la menopauza, lucru foarte probabil conform contextului descris de dvs. Specialistii nostri va stau la dispozitie daca puteti ajunge in bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53.
Buna ziua. Probabilitatea de a obtine o sarcina cu ovocite proprii, in conditiile prezentate de dvs, este minima. Va recomandam un consult de infertilitate in clinica si o discutie cu specialistii nostri despre o procedura de FIV cu ovocite donate in Grecia, unde limita de varsta este de 52 de ani. Puteti discuta si online cu Dr. Chadi Muheidli, detalii aici – https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online sau puteti veni in Bd. Dacia, nr. 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53.
Dupa un cancer de col tratat de 2 ani , fara histerectomie , doar cu terapii : radio , chimio si brahiterapie .. actualmente la menopauza de 2 ani , cum spuneam .varsta 43, mama de 2,copii nascuti natural de 15 si 13 ani . … mai pot avea copii ? Cum ?
Buna ziua. Sunt multipli factori care influenteaza aparitia unei sarcini, in special pentru varste de peste 40 de ani si cu un istoric medical delicat (ca in cazul dvs). Fara o consultatie, investigatii specifice si analizarea istoricului dvs medical nu va putem oferi un raspuns. Prin urmare va invitam in clinica noastra in bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Va stau la dispozitie specialisti cu experienta, aparatura medicala performanta si solutii de tratament moderne. Programarile se fac la numarul: 0766 53 65 53.
Dacă sunt la menopauza pot ramane însărcinată?!
Buna ziua. O sarcina la menopauza este posibila doar daca apelati la tehnicile de reproducere umana asistata medical. Pentru detalii, va recomandam sa discutati cu specialistii nostri in infertilitate, in clinica (bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti) sau prin intermediul unei consultatii online cu Dr. Chadi Muheidli, detalii aici despre costuri si pasi de desfasurare – https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online Pentru programari ne puteti suna la 0766 53 65 53.
Bună ziua! Dacă am intrat la menopauza, mai pot să rămân însărcinată
Buna ziua. La menopauza, o sarcina este posibila doar prin FIV. Pentru detalii, specialistii nostri va stau la dispozitie daca puteti ajunge la noi in clinica: bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Sau in cadrul unei consultatii online de infertilitate cu Dr. Chadi Muheidli, costuri si pasi gasiti aici https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online sau ne puteti suna la 0766 53 65 53 pentru detalii si programare.
Buna seara !daca nu va darajez am o intrebare de un an sunt in menopauza pot sa raman insarcinata!
Buna ziua. Daca sunteti la menopauza, pe cale naturala nu mai poate aparea sarcina. Daca va doriti un copil, in functie de varsta si de istoricul dvs medical puteti obtine o sarcina cu ajutorul tehnicilor de reproducere umana asistata medical. Si specialistii nostri va stau la dispozitie daca puteti ajunge la noi in clinica in bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Sau puteti discuta online, in cadrul unei consultatii video, cu dr. Chadi Muheidli, specialistul nostru in probleme de fertilitate. Detalii si programare la 0766 53 65 53.
Buna ziua sunt in menopauza de 2 ani si 7 luni cum pot sa stiu ca nu am ramas insarcinata .multumesc
Buna ziua. Daca sunteti la menopauza, aparitia sarcinii pe cale naturala nu mai este posibila, doar in urma realizarii unor proceduri de FIV, in anumite conditii. Discutati cu medicul curant despre acest diagnostic de menopauza. Multa sanatate!
Bună, după 2 tentative de Fiv nereusite( din cauza ovocitelor donate de calitate inferioara),se poate la 46 ani sa eaman gravida, a and inca ciclu?
Buna ziua. In contextul varstei, pentru a evalua sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala este foarte importanta analiza rezervei dvs ovariene, deci un test AMH. In functie de valoarea obtinuta si de alte investigatii specifice, un medic specialist in infertilitate va poate oferi un raspuns cu acuratete. Este adevarat ca si calitatea ovocitelor donate conteaza pentru reusita FIV, de aceea clinica noastra colaboreaza cu parteneri din Grecia pentru FIV cu ovocite donate proaspete, iar varsta pana la care puteti realiza procedura, conform legislatiei elene, este de 54 de ani. Prin urmare, va stam la dispozitie pentru a va oferi suportul necesar in obtinerea sarcinii dorite. Va asteptam in clinica – programari la 0766 53 65 53 sau daca nu sunteti din Bucuresti, puteti discuta cu dr Chadi Muheidli in cadrul unei consultatii online de second opinion. Numai bine!
Am 51 ani si ultima menstruatie a fost pe 31 decembrie 2022 este posibil sa mai rămân însărcinată daca nu ma protejez ?
Buna ziua. Teoretic, la menopauza, aparitia unei sarcini pe cale naturala nu mai este posibila. Dar, pentru a vi se confirma ca sunteti la menopauza, va recomandam sa discutati cu medicul curant pentru un diagnostic de certitudine. Daca sunteti din Bucuresti si aveti nevoie de suport medical, va asteptam la un consult in clinica si o discutie, in detaliu, cu specialistii nostri. Ne gasiti la adresa – bd. Dacia, nr 101, sector 2, Bucuresti. Programari la 0766 53 65 53.