Perioada sarcinii este una dintre cele mai frumoase din viata unei femei, insa uneori poate fi umbrita de momente neplacute. In timpul celor 9 luni pot aparea afectiuni care pun sarcina in pericol. Afectiunile pun in pericol atat viata mamei, cat si pe cea a fatului. Dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie, ne spune mai multe informatii despre aceste afectiuni.
Conditii preexistente sarcinii, cum le gestionam
Exista mai multi factori care pot afecta sarcina si care pot face ca aceasta perioada sa fie una cu risc ridicat de complicatii. Acesti factori de risc includ varsta mamei, conditiile de sanatate existente si problemele care apar in timpul sarcinii.
Inainte de a ramane insarcinata este esential sa vorbesti cu medicul tau despre starea generala de sanatate, mai exact, despre afectiunile de care ai suferit in trecut sau cele actuale, daca exista. Trebuie sa informezi medicul daca te afli sub tratament. Anumite medicamente folosite pentru tratarea unor afectiuni nu sunt permise in sarcina. Despre medicatie, citesti mai multe aici.
Sunt femei care sufera de anumite afectiuni inainte sa ramana insarcinate, iar aceste afectuni pun sarcina in pericol. Altele dezvolta afectiuni dupa ce au ramas insarcinate. Indiferent daca este o complicatie ce apare frecvent in sarcina sau este vorba despre ceva sever, exista modalitati de gestionare a problemelor care apar in sarcina.
dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
Afectiuni care pun sarcina in pericol
Cele mai comune afectiuni care pun sarcina in pericol includ:
Hipertensiune arteriala. Controlata slab inainte sau in timpul sarcinii poate fi un real pericol atat pentru mama cat si pentru fat. Este asociata cu un risc crescut de complicatii cum ar fi:
- preeclampsie
- abruptie placentara
- diabet gestational
Femeile care sufera de hipertensiune arteriala au, de asemenea, un risc crescut de nastere prematura. Tratamentul pentru hipertensiune arteriala este important inainte, in timpul, dar si dupa sarcina.
Infectii. In timpul sarcinii fatul este protejat de foarte multe afectiuni, insa anumite infectii ii pot pune viata in pericol. Bolile cu transmitere sexuala, hepatita virala sau tuberculoza complica sarcina si pot avea consecinte grave pentru viitoarea mama si pentru copil.
Hyperemesis gravidarum (sarcina toxica). Multe femei se confrunta cu greturile matinale in special in primul trimestru de sarcina. Motivul greturilor matinale ar fi, potrivit unor studii, cresterea accelerata a nivelului de hormon HCG ( gonadotropina) care este eliberat de placenta.
Hyperemesis gravidarium apare atunci cand greturile si varsaturile persista pe toata durata sarcinii ceea ce poate duce la pierdere in greutate si deshidratare severa. In aceasta situatie este nevoie de un tratament intensiv pentru a preveni aparitia complicatiilor.
Probleme comune care apar in sarcina
In timpul sarcinii trebuie sa tinem cont de mai multi factori pentru a ne asigura ca lucrurile decurg normal si nu apara complicatii. Stilul de viata si varsta viitoarei mame joaca un rol foarte important. Femeile tinere care raman insarcinata prezinta un risc crescut sa dezvolte hipertensiune arteriala sau anemie. Sarcina dupa 35 de ani vine si ea cu anumite riscuri. Vorbim aici despre avort spontan sau anomalii cromozomiale. Consumul de alcool, tutun sau droguri este interzis in sarcina.
dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie
In timpul sarcinii, o femeie poate intampina o multime de probleme. Iata cateva dintre cele mai comune:
- Infectii ale tractului urinar
- Anemie
- Migrene
- Depresie
- Diabet gestational
In timpul sarcinii este esential sa consultati medicul ori de cate ori exista o situatie care va ingrijoreaza. Uneori, schimbarile fizice pot fi semnul unei probleme.
[…] Obezitatea duce la complicatii ale sarcinii, cum ar fi hipertensiunea arteriala indusa de sarcina numita preeclampsie. Obezitatea si rezistenta la insulina aferenta sunt, de asemenea, responsabile de declansarea diabetului gestational. Despre alte afectiuni ce pun sarcina in pericol, aici. […]
[…] a dezvolta preeclampsie si diabet gestational. Afla mai multe despre aceste afectiuni din articolul Afectiuni sare pun sarcina in pericol, cum ne protejam […]