Analize inainte de sarcina. Recomandari

analize inainte de sarcina

Analize inainte de sarcina ar trebui sa faca orice cuplu care isi doreste un copil. Exista mai multe tipuri de investigatii medicale recomandate in acest sens. Aceste analize pot sa arate diverse afectiuni pe care le are mama si le poate transmite copilului, prin placenta. Astfel, se pot lua masuri din timp pentru ca atat mama, cat si copilul sa fie bine, iar acesta din urma sa se dezvolte armonios.

Analize inainte de sarcina. Tipuri de investigatii

Consultul preconceptional trebuie sa puna in vedere statusul de sanatate al cuplului. Spre exemplu, anumite investigatii, care ar trebui sa fie de rutina, de altfel, arata posibila existenta a unei patologii oncologice. Un cancer de care pacienta inca nu stie si care este inca in stadiu incipient trebuie tratat rapid, inainte de a programa o sarcina. In acest sens, este recomandata efectuarea unui test Babes-Papanicolau si a unei colposcopii, daca testul arata modificari. De asemenea, analizele preconceptionale au rolul de a identifica posibile infectii care pot afecta sarcina.

Pe langa patologia majora care poate pune in pericol evolutia unei sarcini, in principal patologia oncologica, daca ne referim strict la infectii poate cel mai important ar fi sistemul Torch. Acesta identifica imunitatea raportata la niste germeni, germeni care, daca dezvolta infectia in afara sarcinii, nu au o repercusiune asupra sarcinii. In schimb, daca apar in sarcina, pot da malformatii fetale. Si aici ma refer la sistemul Torch la toxoplasma, la citomegalovirus, la rubela si la herpes. De aceea e bine de stiut daca infectia este prezenta la momentul efectuarii testului sau nu. In masura in care se identifica doar imunitatea de durata la aceste infectii, mama se poate considera protejata in ceea ce priveste contaminarea in timpul sarcinii si atunci poate preveni o eventuala afectare fetala.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Afectiuni care pot fi transmise fatului

Placenta este o bariera impotriva transmiterii unor infectii de la mama la fat, insa nu este totusi o bariera completa. Exista afectiuni care pot fi transmise copilului, unele care influenteaza mai mult sau mai putin evolutia sarcinii. Vorbim aici in special de hepatite, insa si de infectia cu virusul HIV.

Infectia cu virusul HIV poate fi transmisa materno-fetal, undeva intr-un procent intre 5 si 17%, mai ales in momentul nasterii, dar si in timpul sarcinii propriu-zise. De asemenea, o alta infectie cu repercusiuni destul de grave asupra evolutiei fetale este infectia cu treponema pallidum, cunoscuta sub numele de sifilis. Si aceasta se poate transmite atat in timpul sarcinii, dar mai ales la momentul nasterii.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Etape de parcurs inainte de sarcina

Primul lucru pe care trebuie sa-l faca viitorii parinti este sa mearga la medicul de familie pentru o consultatie. Apoi trebuie efectuate investigatii medicale de baza, analize specifice, respectiv hemograma, biochimie, analize de rutina, VDRL (pentru depistarea sifilisului, testul HIV. Tot de la medicul de familie se pot lua recomandari pentru control de specialitate, in functie de rezultatele analizelor deja efectuate. Urmeaza apoi vizita la medicul specialist in obstetrica-ginecologie, unde se stabileste un protocol de urmarire a sarcinii.

In timpul investigatiilor se cauta inclusiv eventuale deficiente de vitamine, calciu sau minerale. Daca mama sufera de anemie, acest lucru trebuie tratat inainte de a ramane insarcinata. De asemenea, la analizele preconceptionale se stabileste daca exista o incompatibilitate de RH intre cei doi parteneri.

In caz de RH diferit, sarcina trebuie monitorizata atent si, eventual, luate masuri pentru a elimina riscul ca fatul sa dezvolte malformatii. Consultul ginecologic va stabili care este starea vaginului si a colului uterin si acum se fac si testele de secretii vaginale.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

5 1 Voteaza!
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] A treia optiune este cea pe care prea putini medici o iau in calcul. Ei aleg sa nu recomande nici chiuretajul, nici tratamentul medicamentos, ci sa lase organismul pacientei sa elimine singur tesutul. Dupa pierderea sarcinii fara embrion, medicul poate recomanda un interval de cel putin 3 cicluri menstruale pana la urmatoarea incercare de a concepe un copil. Sigur, in acest interval este de dorit sa se faca controale si analize de preconceptie, despre care am scris mai multe in Analize inainte de sarcina. Recomandari. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux