Analize in preconceptie, pentru un copil sanatos si o sarcina fara probleme

ce pachet de analize inainte de sarcina trebuie sa faci


Daca tu si partenerul tau v-ati hotarat sa deveniti parinti, asigurati-va ca totul este in regula cu sanatatea voastra. Inainte de a concepe, solicita medicului de familie sau ginecologului tau sa va prescrie un minim pachet de analize inainte de sarcina. Printr-un astfel de demers simplu ati putea sa evitati posibilele probleme ulterioare de sanatate ale mamei sau ale fatului. Iata care sunt analizele pe care ar fi bine sa le faci inainte de a ramane gravida.

In primul rand, pachetul minimal de analize inainte de conceptie trebuie sa le contina pe cele recoltate in cabinetul medicului ginecolog. Acestea constau in:

  • analiza secretiilor vaginale;
  • culturi din colul uterin pentru Chlamydia, microplasma, ureaplasma.

Acest screening medical inainte de conceptie are o importanta cruciala. Poti fi astfel depistate boli sau infectii care, netratate, pot afecta atat starea ta de sanatate, cat si pe cea a fatului. De exemplu, in 90% dintre cazuri, infectiile vaginale, precum ureaplasma, nu pot fi tratate in timpul sarcinii. Ele prezinta un risc crescut de avort spontan, nastere prematura si alte complicatii. Despre toate acestea, poti afla mai multe in articolul Infectiile urinare in timpul sarcinii: cum afecteaza fatul si nasterea.

Dr. Chadi Muheidli, medic primar ginecolog si specialist in tehnici de reproducere umana asistata medical a pregatit un video special pentru cuplurile care si-au planificat sa conceapa un bebe si isi doresc sa se pregateasca cu toate analizele si investigatiile necesare. Da play si alfa detalii valoroase!

Citeste in continuarea acestui articol ce ai de facut, pas cu pas, pentru a asigura un start sanatos in viata noului copil si pentru a avea sanse cat mai mari ca sarcina sa evolueze in parametri normali.

Testul Babes-Papanicolau, in pachetul de analize inainte de sarcina

Tot in cadrul analizelor inainte de sarcina, se recomanda si efectuarea testului Babes-Papanicolau. Cu ajutorul lui, pot fi depistate celule canceroase sau pre-canceroase, de la nivelul cervixului.

Rolul sau este unul de control de rutina, dar in cazul in care rezultatul semnaleaza modificari, medicul va stabili un plan de tratament pe care sa il urmezi inainte de a ramane insarcinata. Afla care sunt pasii de urmat din articolul Rezultat alarmant al testului Babes-Papanicolau: scapa de grija cancerului cu ajutorul colposcopiei.

Ecografia transvaginala

Pe langa aceste analize de laborator, se recomanda ca in etapa de preconceptie, sa faci si o ecografie transvaginala. Cu ajutorul ei, medicul ginecolog va verifica starea aparatului reproducator, urmarind in special uterul si ovarele. Va verifica daca exista sau nu vreun fibrom sau polipi si daca cavitatea uterina este pregatita pentru a gazdui viitoarea sarcina.

Investigatia medicala consta in introducerea in vagin a unei sonde de aproximativ 10-12 centimetri. Aceasta emite ultrasunete si capteaza ecoul sonic, de la organele explorate. Procedura nu este dureroasa, dar poti resimti un mic disconfort sau o presiune in timpul desfasurarii ei.

analize preconceptie

Ulterior, dupa ce vei ramane insarcinata vei face si alte ecografii transvaginale. Ele vor avea rolul de a evalua riscul de avort, evaluarea placentei si a activitatii cordului fetal, verificarea unor sangerari asociate sarcinii sau pentru diagnosticarea incompetentei cervicale.

Pachet de analize inainte de sarcina: serologia

Investigatiile necesare inainte de conceptie vizeaza si viitorul tata. Astfel, sunt o serie de analize, respectiv cele serologice, pe care trebuie sa le faci atat tu, cat si partenerul tau. Este vorba despre testarea anticorpilor pentru hepatita B si C, testarea pentru SIDA si sifilis.

Analizele pentru verificarea statusului imun referitor la hepatitele B si C au o importanta semnificativa. Masurarea nivelului anticorpilor se impune pentru a vedea daca este necesara vaccinarea sau daca ai deja protectie imunologica. In cazul in care esti infectata deja, dar totusi iti doresti sa concepi, sarcina ta ulterioara va necesita o ingrijire speciala.

In ceea ce priveste testarea pentru virusul HIV si sifilis (treponema pallidum) a viitorilor parinti, si aceasta este deosebit de importanta. Si asta pentru ca in cazul in care parintii sunt pozitivi, efectele transmiterii si fatului sunt dezastruoase, afectand dezvoltarea acestuia. Si asta in ciuda faptului ca, de obicei, placenta creeaza o bariera impotriva transmiterii unor infectii de la mama la fat, dar nu le poate opri in totalitate.

Rh-ul, in pachet de analize inainte de sarcina

Si analiza care verifica grupa de sange si Rh-ul se recomanda ambilor parteneri inainte de conceptie. Factorul Rhesus sau Rh-ul este un tip de proteina ce se gaseste in exteriorul celulelor sanguine. Oamenii pot avea fie Rh pozitiv, atunci cand au proteina, fie Rh negativ, cand nu au proteina. Rh-ul este mostenit genetic, de la unul dintre parinti. Majoritatea oamenilor, respectiv 85%, au Rh-ul pozitiv.

Iata un video in care specialistul nostru, Dr. Chadi Muheidli iti explica ce este incompatibilitatea de RH si ce ai de facut pentru a nu iti afecta sarcina. Urmareste cu atentie si daca ai intrebari, ni le poti lasa in comentarii.

In sarcina, gravida si bebelusul pot avea Rh-uri diferite. Apare astfel incompatibilitate de Rh. Ea poate duce la avort spontan sau nastere prematura. In cazul in care in viitoarea ta sarcina te vei afla in aceasta situatie, iti spunem ce poti sa faci, in articolul Incompatibilitate de Rh: cand este afectat fatul si ce ai de facut.

Profilul TORCH

Desi majoritatea femeilor fac aceasta analiza dupa ce raman insarcinate, se recomanda ca profilul TORCH sa fie efectuat inainte de conceptie. Cu ajutorul lui, se verifica daca exista o serie de infectii ce ar putea fi transmise de la mama la fat. In cazul in care sunt depistate, ele trebuie tratate inainte de conceptie. Si asta deoarece existenta lor afecteaza dezvoltarea bebelusului pe perioada sarcinii. Profilul TORCH este alcatuit din urmatoarele analize pentru verificarea existentei anticorpilor pentru:

  • toxoplasmoza;
  • citomegalovirus rubeolic;
  • varicela;
  • herpes simplex;
  • HIV.

Concret, profilul Torch verifica daca ai imunitate la acestea sau o parte dintre ele, fiind deosebit de important sa nu ai nicio boala activa in primul trimestru de sarcina.

pachet de analize inainte de sarcina

Astfel de boli, manifestate in prima parte a sarcinii, pot genera probleme de sanatate fatului, ducand inclusiv la aparitia malformatiilor congenitale.

Profilul de trombofilii

O serie de analize speciale inainte de sarcina este si profilul genetic de trombofilii. Se va verifica astfel daca exista un risc de declansare a trombofiliei in sarcina. O astfel de afectiune reprezinta un risc crescut pentru declansarea unui avort spontan, in primele trei luni de sarcina. Medicii atentioneaza ca profilul de trombofilii nu se recomanda tuturor femeilor care vor sa ramana insarcinate. Si asta deoarece, la nivelul populatiei, afectiunea este prezenta la doar 5% dintre persoane. Realizarea profilului de trombofilii se recomanda in special pacientelor care apeleaza la o procedura de fertilizare in vitro (FIV).

Pentru a veni in sprijinul viitorilor parinti, noi, la Dacia Medical Center, am conceput pachete speciale de analize pentru preconceptie. Oferta actuala o poti consulta aici. Le poti face oricand, programandu-te la 0766 536 553.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Cu ajutorul analizelor mentionate mai sus, pot fi depistate boli sau infectii care, netratate, pot afecta atat starea ta de sanatate, cat si pe cea a fatului. De exemplu, in 90% dintre cazuri, infectiile vaginale, precum ureaplasma, nu pot fi tratate in timpul sarcinii. Ele prezinta un risc crescut de avort spontan, dar si de nastere prematura si alte complicatii. Poti afla mai multe despre importanta acestor analize din articolul Analize in preconceptie, pentru un copil sanatos si o sarcina fara probleme. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux