Avort spontan, de ce se intampla si ce avem de facut

avort spontan

Aproximativ 20% dintre sarcinile confirmate se termina printr-un avort spontan. Procentul real este mai mare, deoarece avortul spontan se poate intampla atat de devreme in sarcina, incat femeia nici nu isi da seama ca a fost insarcinata.

Desi cauza nu este identificata de fiecare data, exista numeroase motive pentru care se produce un avort spontan. Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie, ne spune mai multe detalii despre cauze, dar si despre conduita in cazul unui avort spontan.

Avort spontan, ce inseamna si cand se intampla

O mare parte dintre avorturile spontane sunt cauzate de anomaliile cromozomiale – care pot fi ereditare sau spontane. Studiile arata ca 3 din 4 avorturi se intampla in primul trimestru de sarcina, iar daca se intampla dupa acest trimestru, cauza este legata de cele mai multe ori de starea de sanatate a gravidei.

sarcina pierduta
sursa: pixabay.com

Avortul spontan inseamna pierderea unei sarcini inainte de saptamana 20 de sarcina. In jur de 20% dintre sarcinile confirmate se termina printr-un avort spontan. Acest lucru nu inseamna ca femeia are o problema de fertilitate. Majoritatea sarcinilor pierdute in mod spontan sunt din cauza faptului ca fatul nu se dezvolta normal.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie

Cauzele avortului spontan

Defecte cromozomiale. Aproximativ 50% dintre avorturile spontane sunt asociate cu defectele cromozomiale. Cel mai adesea, problemele cromozomiale rezulta din erori care apar intamplator pe masura ce embrionul se dezvolta. Aceste defecte pot duce la:

  • Sarcina fara embrion: sarcina in care sacul embrionar si placenta cresc, dar embrionul nu.
  • Moarte intrauterina. In acesta situatie embrionul se formeaza, dar se opreste din evolutie inainte de aparitia oricarui simptom de pierdere a sarcinii.
  • Sarcina molara sau sarcina partial molara. In acest caz ambele seturi de cromozomi provin de la tata si acest tip de sarcina este asociat cu o crestere anormala a placentei – de obicei nu exista dezvoltare fetala.

Conditii de sanatate materna. In anumite conditii, starea de sanatate a mamei poate duce la avort spontan. Exemplele includ:

  • Diabet necontrolat
  • Infectii
  • Probleme hormonale
  • Afectiuni ale uterului sau colului uterin
  • Boli tiroidiene
tratament avort spontan
sursa: pixabay.com

Alti factor de risc

  • Varsta. Femeile cu varsta de peste 35 de ani prezinta un risc crescut de avort spontan.
  • Fumatul, alcoolul si consumul de droguri
  • Obezitatea
  • Trombofilia
  • Problemele uterine sau cervicale

Daca o femeie a suferit un avort spontan, trebuie sa ne asiguram ca embrionul a fost eliminat si astfel, am eliminat si riscul de aparitie al unei infectii. Daca eliminarea nu s-a produs in mod natural, exista si alte metode prin care putem face asta. In functie de caz si de optiunea pacientei alegem tratamentul medicamentos sau chirurgical. Insa, cel mai important aspect este controlul de dupa avort, ca sa ne asiguram ca totul este in regula.

dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica ginecologie
sarcina dupa avort
sursa: pixabay.com

Conduita in cazul unui avort spontan

Daca in urma avortului nu a mai ramas tesut in uter, nu este nevoie de tratament. Daca totusi a ramas, exista trei optiuni: pe cale naturala, cu medicatie sau prin interventie chirurgicala.

Management expectativ

Daca avortul spontan are loc in primul trimestru de sarcina, puteti astepta 7 pana la 14 zile pentru a elimina embrionul. Daca durerea a disparut si sangerarea s-a oprit, inseamna ca eliminarea s-a produs. Totusi, se recomanda efectuarea unui test de sarcina dupa trei saptamani.

Management medical

Puteti opta pentru un tratament care determina eliminarea tesutului, daca nu doriti sa asteptati sa se intampla in mod natural. Acest lucru presupune medicamente care provoaca dilitarea colului, facilitand eliminarea. Efectul medicamentelor incepe in cateva ore, iar simptomele sunt asemanatoare menstruatiei.

Management chirurgical

In anumite situatii se recomanda indepartarea chirurgicala. Acest lucru se intampla daca:

  • Exista sangerari abundente
  • Daca medicatia pentru eliminare nu a avut efect
  • Exista dovezi ca tesutul a fost infectat

Un avort spontan este o experienta traumatizanta pentru un cuplu si uneori ambii parteneri au nevoie de consiliere. Important este faptul poate fi o situatie unica si ca urmatoarea sarcina sa fie normala si dusa la termen.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] primele 12 saptamani de sarcina sangerarea vaginala poate fi semnul unui avort spontan sau a unei sarcini […]

[…] avort spontan (inainte de saptamana 20 de sarcina); […]

[…] Din cauza varstei mamei, ovocitele pot avea probleme, iar cantitatea de sange care se deplaseaza spre uter poate fi insuficienta pentru a sustine o sarcina. De aici si procentul mare de femei peste 40 de ani care sufera avort spontan. Citeste mai multe informatii despre avortul spontan AICI. […]

Buna ziua am o întrebare se poate face ceva în privința sunt însărcinată in 18 saptamani și am făcut Ct de 2 ori și am fost și la un film cu maseua se poate avort

Buna ziua! In cadrul clinicii noastre, facem doar avort medicamentos, intre 5 si 7 saptamani de sarcina. Va recomandam sa discutati cu medicul dumneavoastra curant.

[…] Daca sarcina este normala si nu exista complicatii, viata sexuala nu creste riscul de travaliu inainte de vreme. In plus, nici nu provoaca un avort spontan, despre care poti citi in Avort spontan, de ce se intampla si ce avem de facut. […]

[…] Poti afla mai multe informatii despre cauzele avortului spontan in articolul Avort spontan, de ce se intampla si ce avem de facut. […]

[…] Dincolo de aceste simptome, confirmarea ca s-a produs sau nu un avort spontan se face ecografic. In cazul in care embrionul este inca pozitionat in cavitatea uterina, medicul face investigatii pentru a vedea de ce a aparut sangerarea. Daca insa uterul este gol, inseamna ca sarcina a fost pierduta. Practic, uterul este un muschi si se contracta pana da afara o sarcina care nu merge bine. Despre toate acestea, poti afla mai multe din articolul Avort spontan, de ce se intampla si ce avem de facut. […]

8
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux