Beneficii ale sarcinii pentru organism: cum te ajuta sa te “vindeci” sau sa previi boli

beneficii ale sarcinii pentru organism

Dincolo de bucuria si implinirea de a deveni mama, sarcina aduce cu ea o serie de beneficii. Te-ar putea proteja impotriva multor probleme de sanatate, cum ar fi anumite tipuri de cancer, osteoporoza si chiar dementa, dupa cum arata unele studii. Pe langa alti factori, un rol semnificativ par sa il aiba celulele fetale. Afla din continuarea articolului, cum te ajuta acestea in sarcina, dar si care sunt cele mai cunoscute beneficii ale sarcinii pentru organism.

Beneficii ale sarcinii pentru organism: rolul reparator al celulelor fetale

Celulele fetale iti pot oferi beneficii nebanuite pentru sanatatea organismului tau. Si asta deoarece ele migreaza catre tesutul deteriorat, reparandu-l. Prezenta celulelor fetale in unele rani, inclusiv in incizia generata de cezariana, indica participarea lor activa la vindecare. In alte cazuri, celulele fetale din placenta sunt maturate prin fluxul sanguin in zone ale corpului, inclusiv in plamani.

Cercetarile mai arata ca aceste celule par sa joace un rol complex in sanatatea sanilor. Ele au fost depistate la mai mult de jumatate din toate femeile esantionate, dupa cum arata o cercetare citata de Arizona State University. De asemenea, celulele fetale sunt participanti activi la dezvoltarea sanilor si lactatie. Productia de lapte este o activitate vitala, dar consumatoare de energie pentru mama. Ea necesita o reglare subtila. Alaptarea redusa poate fi legata de prezenta unui numar scazut de celule fetale in tesutul mamar. Ipoteza sugereaza ca un test simplu, non-invaziv, pentru abundenta celulelor fetale in laptele matern, ar putea oferi prima dovada concludenta a influentei celulelor fetale asupra sanatatii mamei.

Mai putine celule fetale la femeile cu cancer de san

In ceea ce priveste cancerul de san, datele existente prezinta o imagine complexa. Celulele fetale se gasesc, in general, in abundenta mai redusa la femeile cu cancer de san. Si asta prin comparatie cu femeile sanatoase. Acest fapt sugereaza ca celulele fetale pot juca un rol protector.

alaptarea cancer de san

Pe de alta parte, exista si o serie de riscuri ale prezentei celulelor fetale, atunci cand vine vorba despre glanda tiroida. Glanda tiroida indeplineste o gama larga de functii de reglare. In timpul sarcinii, este implicata in transferul eficient de caldura de la mama la fat. Din nou, celulele fetale gasite in tiroida sunt implicate si pot influenta activitatea tiroidiana pentru a imbunatati transferul de caldura catre fat.

Studiile au aratat ca celulele fetale apar mai frecvent atat in ​​sange, cat si in tesutul tiroidian al femeilor cu boli tiroidiene si cancerul tiroidian, comparativ cu femeile sanatoase. Totodata, cancerul tiroidei este singura forma de cancer intalnita mai frecvent la femei decat la barbati. In acest context, cercetatorii sugereaza ca sistemul matern, in incercarea de a controla influenta celulelor fetale, poate induce niveluri periculoase de autoimunitate si inflamatie.

Folosirea celulelor fetale in diferite afectiuni

Celulele fetale pot oferi, in cele din urma, un mijloc nou si puternic de a diagnostica afectiunile existente. De asemenea, ele pot fi un indicator pentru sanatatea materna pe termen lung. Potrivit cercetatorilor, acestea ar putea fi aplicate si terapeutic in viitor, potential pentru:

  • tratamentul lactatiei deficitare;
  • vindecarea ranilor;
  • reducerea tumorilor;
  • tulburari psihice legate de sarcina.

Identificarea celulelor fetale din intestinul matern, ficatul sau tesuturile creierului este doar un prim pas.

Beneficii ale sarcinii pentru organism

Daca cercetarile legate de celulele fetale sunt in curs, exista deja o serie de beneficii demonstrate ale sarcinii pentru sanatatea mamei. Vorbim despre ele in continuare, astfel:

Beneficii ale sarcinii pentru organism: reducerea riscului de cancer mamar

Femeile care au avut cinci sau mai multi copii prezinta un risc mai mic cu 50% de a dezvolta cancer de san. Si asta in comparatie cu femeile care nu au nascut niciodata, potrivit Institutului National al Cancerului (NCI) din SUA. Acest lucru pare sa se datoreze faptului ca menstruatia se opreste in timpul sarcinii. Este redusa astfel expunerea la estrogen si progesteron.

prevenire cancer cu mai multe sarcini

Sarcina dupa 35 de ani

Cercetarile mai arata ca femeile care au primul copil inainte de 20 de ani au un risc de doar 50% de a face cancer de san, comparativ cu femeile care nasc dupa 30 de ani, potrivit NCI. Despre sarcina dupa 30 de ani, poti afla mai multe din articolul Sarcina: inainte sau dupa 30 de ani? O intrebare la care raspunsul iti apartine | Ce spun studiile

Dr. Chadi Muheidli, medic specialist Obstetrica-ginecologie si specialist in probleme de fertilitate, vorbeste, in videoul de mai jos despre riscurile unei sarcini la varsta de peste 35 de ani. Il poti urmari incepand de la minutul 0.45. Pe dr. Chadi Muheidli il gasesti la Dacia Medical Center, cu o programare prealabila la 0766536553.

Mai multe informatii oferite de specialistii nostri si raspunsuri la probleme cu care ai putea sa te confrunti si tu poti gasi pe canalul nostru de Youtube. Il poti accesa aici.

Si femeile care alapteaza cel putin un an au, de asemenea, un risc mai mic de cancer de san, potrivit cercetatorilor NCI. Si asta deoarece majoritatea femeilor nu au menstruatia nici in timp ce alapteaza. Alaptarea poate modifica, de asemenea, celulele mamare intr-un mod care le poate face mai putin probabil sa dezvolte afectiuni maligne. Pe parcursul alaptarii, pot aparea diferite probleme. Iata cum sa te depasesti si sa continui procesul: Probleme ale sanilor in alaptare: de la modificari inofensive, la semne ale cancerului mamar

Reducerea riscului de cancer ovarian

Ca si in cazul cancerului de san, riscul de cancer ovarian scade cu cat nasti mai multi copii, potrivit NCI. Si in acest caz, functioneaza acelasi mecanism: mai putina expunere la hormonii reproductivi de-a lungul vietii. Alaptarea este, de asemenea, asociata cu un risc mai scazut de cancer ovarian, potrivit unei analize cumulate a 13 studii, publicate in 2020 in JAMA Oncology.

Beneficii ale sarcinii pentru organism: scade riscul de cancer endometrial

Cancerul endometrial este cancerul mucoasei uterului. Adauga-l pe lista de afectiuni maligne pentru care riscul scade cu cat exista mai multe sarcini, potrivit NCI. Din nou, reducerea expunerii la hormoni din cauza a mai putine cicluri menstruale pare sa explice schimbarea.

Cercetatorii NCI precizeaza ca numarul de copii nu este singurul factor care influenteaza riscul de a dezvolta formele de cancer expuse mai sus. Alti factori includ:

  • varsta;
  • alimentatia;
  • miscarea;
  • istoricul familial;
  • greutatea, in unele cazuri.

Beneficii ale sarcinii pentru organism: dementa si boala Alzheimer

Cercetarile existente sugereaza ca istoricul reproductiv poate influenta riscul de dementa si boala Alzheimer. Si asta in conditiile in care aproximativ doua treimi dintre persoanele cu Alzheimer sunt femei. Mult timp, s-a crezut ca acest lucru se intampla din cauza ca femeile traiesc mai mult. Azi, cercetarile arata ca femeile care au avut trei sau mai multi copii au prezentat un risc cu 12% mai mic de dementa decat femeile cu un singur copil.

beneficii sarcina pentru organism

Un alt studiu publicat in 2018 in American Journal of Alzheimer’s Disease and Other Dementias a raportat ca riscul de a suferi de Alzheimer scade cu cat ai mai multe luni de sarcina, cumulat. O explicatie ar fi data de schimbarilor care au loc in sistemul tau imunitar, in timpul sarcinii.

Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare

In timpul sarcinii, volumul de sange din corp creste semnificativ pentru a sustine dezvoltarea fatului. Aceasta implica o intensificare a activitatii inimii, care devine mai puternica si mai eficienta in pomparea sangelui. Dupa nastere, aceste schimbari pot contribui la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare pe termen lung, cu o reducere a riscului de boli de inima.

Cresterea sanatatii oaselor si articulatiilor

Desi sarcina poate pune presiune asupra oaselor si articulatiilor, cresterea productiei de hormoni precum estrogenul si progesteronul ajuta la mentinerea sanatatii osoase. De asemenea, schimbarile in distributia greutatii corporale pot intari anumite grupe musculare si articulatii. Ele pregatesc corpul pentru travaliu si nastere. Despre aceste momente, poti afla mai multe din articolul Cele mai frecvente complicatii care pot aparea in cazul nasterii naturale si cum poti sa le previi.

Scaderea riscului de screloza multipla

Daca ai nascut un copil, prezinti un risc redus la jumatate de a dezvolta scleroza multipla. Aceasta este concluzia unui mic studiu australian. Aceasta tulburare autoimuna afecteaza celulele nervoase din creier si maduva spinarii. In zilele noastre, afectiunea este crestere. Expertii cred ca acest lucru se intampla deoarece femeile fac mai putini copii. Fiecare sarcina in plus ofera si mai multa protectie. Acelasi studiu arata ca mamele cu patru sau mai multi copii si-au redus riscul cu 95%.

vindecare cancer in sarcina

In timpul sarcinii, sistemul imunitar al unei femei se adapteaza pentru a evita sa atace fatul. Cercetatorii considera cred ca activitatea imunitara mai scazuta poate reduce inflamatia care provoaca leziuni ale nervilor. Dupa nastere, unele dintre celulele bebelusului tau raman in corpul tau si pot mentine activitatea sistemului imunitar, inclusiv riscul scazut de a dezvolta screloza multipla.

Concluzii

Sarcina poate avea efecte diferite asupra femeilor, ducand la schimbari temporare si chiar permanente. Important de retinut este faptul ca factorii de mediu si genetici pot depasi beneficiile pe care sarcinile multiple le au asupra reducerii riscului de a dezvolta diferite boli.

Ca intotdeauna, cel mai bine este sa discuti cu medicul tau despre orice nelamurire pe care o ai cu privire la sanatatea ta. Si asta indiferent daca ai fost insarcinata sau nu, sau daca planifici o sarcina. La noi, gasesti specialisti cu experienta care te pot indruma si iti pot oferi cele mai bune sfaturi, astfel incat tu sa poti lua cele mai bune decizii. Echipa noastra de specialisti o poti vedea aici, iar o programare poti face sunand la 0766536553.

surse: Arizona State University: news.asu.edu; health.com

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux