Momentele in care iti vezi bebelusul pe ecranul monitorului ecografului sunt cele mai asteptate in timpul sarcinii. Ele sunt unice si emotionante. Dincolo de bucuria pe care ti-o aduc, ecografiile furnizeaza informatii importante despre cresterea bebelusului, dar si despre cum decurge sarcina. Pe langa cele trei ecografii morfologice, medicul iti va recomanda cate o biometrie fetala la fiecare vizita, pe toata durata sarcinii. De obicei, vizitele au loc la un interval de trei saptamani. Iata ce urmareste medicul in cadrul unei biometrii fetale de rutina si de ce este importanta efectuarea ei.
Identificarea tulburarilor de crestere in cadrul biometriei fetale
Daca ai o sarcina cu risc ridicat sau o sarcina multipla, este necesara o monitorizare atenta. Vei avea nevoie de ecografii mai dese. Medicul va folosi biometria fetala pentru a estima varsta, marimea, greutatea si cresterea copilului. De asemenea, cu ajutorul biometriei fetale, medicul poate diagnostica tulburarile de crestere fetala.
Dupa ce va realiza aceasta monitorizare, vei avea un raport cu masuratorile si vei putea compara cat a crescut bebelusul tau, de la ultima vizita.
Indicatori masurati in biometrie fetala
Astfel, in timpul ecografiei de rutina, care este una destul de scurta, medicul va masura biparietalul, circumferinta craniana, circumferinta abdominala sau lungimea femurului. In baza unor valori obtinute, el poate calcula greutatea fatului. Concret, o biometrie fetala arata cum se dezvolta copilul.
In urma biometriei fetale, raportul va include urmatorii parametrii:
- BPD (diametru biparietal): este diametrul capului bebelusului tau;
- HC (circumferinta capului): aceasta este lungimea care inconjoara capul bebelusului;
- CRL (lungimea cranio-caudal): aceasta este lungimea de la varful capului pana la fundul bebelusului, masuratoare facuta in primul trimestru;
- AC (circumferinta abdominala): acest parametru indica lungimea care inconjoara burta bebelusului;
- FL (lungimea femurului): lungimea osului piciorului bebelusului.
Daca rezultatele masuratorilor sunt neobisnuite, se vor recomanda investigatii suplimentare. Dimensiuni mai mici ale masuratorilor ar putea fi un semn de restrictie a cresterii intrauterine.
La polul opus, dimensiuni mai mari decat cele considerate normale pentru o anumita perioada a sarcinii ar putea fi un semn ca mama are o problema de sanatate, cum ar fi diabetul gestational. Poti afla mai multe despre aceasta afectiune din articolul Diabetul gestational, boala ascunsa care iti poate afecta sarcina.
Riscul de macrosomie, evaluat prin biometrie fetala
Tulburarile constau in restrictia de crestere fetala (FGR), denumita si restrictie de crestere intrauterina. Adesea, sunt asociate cu varsta mica pentru varsta gestationala sau cu varsta mare pentru perioada gestationala si poate duce la macrosomia fetala.
Screening-ul si gestionarea adecvata a anomaliilor de crestere fetala sunt componente esentiale ale ingrijirii prenatale. Biometria fetala joaca un rol cheie in evaluarea acestor afectiuni.
Parametrii biometrici fetali enumerati mai sus pot fi utilizati pentru a estima greutatea fetala, folosind diferite formule.
Dimensiune fetala si cresterea fetala
Atentie! Este important insa sa se faca diferenta intre conceptul de dimensiune fetala la un moment dat si cresterea fetala. Aceasta din urma este un proces dinamic, a carui evaluare necesita cel putin doua ecografii separate in timp.
Istoricul si simptomele materne, evaluarea lichidului amniotic si velocimetria Doppler pot oferi informatii suplimentare care pot fi utilizate pentru a identifica fetusii cu risc de rezultat negativ al sarcinii.
De asemenea, estimarea varstei gestationale este o conditie prealabila pentru a determina daca dimensiunea fatului este adecvata pentru o anumita perioada a sarcinii. Cu exceptia sarcinilor care decurg din tehnologia de reproducere umana asistata medical, data conceptiei nu poate fi determinata cu precizie. Din punct de vedere clinic, majoritatea sarcinilor sunt datate de ultima menstruatie, desi uneori acest lucru poate fi incert sau nesigur.
Biometrie fetala si stabilirea varstei gestationale
Prin urmare, datarea sarcinilor prin examinarea precoce cu ultrasunete la 8-14 saptamani, pe baza masurarii lungimii cranio-caudal (CRL), pare a fi cea mai fiabila metoda de stabilire a varstei gestationale. Circumferinta capului (HC), cu sau fara lungimea femurului (FL), poate fi utilizata pentru estimarea varstei gestationale de la mijlocul trimestrului daca nu este disponibila o ecografie din primul trimestru de sarcina si nu se cunoaste data ultimel menstruatii.
Cand data probabila a nasterii a fost stabilita printr-o scanare precoce precisa, scanarile ulterioare nu trebuie utilizate pentru a recalcula varsta gestationala. Scanarile in serie pot fi utilizate pentru a determina daca cresterea intervalului a fost normala.
Dincolo de aceste informatii legate de fat, o biometrie fetale ofera date medicale legate si de starea sarcinii, respectiv lichidul amniotic sau lungimea colului uterin. In timpul realizarii unei biometii fetale se poate observa si daca exista risc de nastere prematura.
In ciuda importantei informatiilor oferite, de subliniat este faptul ca biometria fetala difera de morfologii. In cadrul ecografiilor morfologice, fatul este masurat mult mai amanuntit. Afla mai multe informatii din Calendarul morfologiilor fetale: ce verifica medicul la fiecare ecografie.
Daca te afli la inceputul sarcinii si ai nevoie de un medic empatic, care sa se ocupe de tine si bebelusul tau, si sa iti realizeze cu precizie fiecare dintre ecografii, te poti adresa unui specialist cu experienta al Dacia Medical Center. Te poti programa chiar acum la 0766 536 553.
Sursa: webmd.com; pubmed.ncbi.nlm.nih.gov