In ciuda progreselor medicale din ultimii ani, exista boli ale mamei care duc la o sarcina cu risc. Riscurile pot fi atat pentru femeia insarcinata, cat si pentru copil. Unele boli ale mamei se pot agrava din cauza sarcinii. De asemenea, in unele cazuri, exista probabilitatea ca afectiunea sa fie transmisa la copil. Iata cateva exemple de boli ale mamei care duc la o sarcina cu risc.
Daca intentionezi sa ai un copil, trebuie sa stii mai intai daca organismul tau va putea sustine sarcina. De asemenea, daca vrei sa te asiguri ca vei avea o sarcina fara complicatii, iti poti lua cateva masuri de precautie, precum analizele de preconceptie. Pentru a veni in sprijinul cuplurilor care vor sa devina parinti, Dacia Medical Center a conceput un pachet special de investigatii. Oferta actuala o poti consulta aici.
De asemenea, iti prezentam in videoul de mai jos o parte dintre analizele necesare in preconceptie. Efectuarea lor te poate scapa de neplacerile urlterioare.
In ciuda efectuarii analizelor de preconconceptie, exista boli pe care le poti dezvolta in timpul sarcinii sau le poti avea dinainte de a ramane insarcinata, dar sa nu stii de existenta lor. Printre ele se numara si endocervicitele.
Sarcina cu risc: endocervicitele
Endocervicitele sunt boli ale mamei care duc la o sarcina cu risc. Sunt infectii ale colului uterin cauzate de boli cu transmitere sexuala. In lipsa unui tratament corect, exista risc de infertilitate. De asemenea, endorcervicitele pot provoca diverse complicatii, precum:
- nastere prematura;
- sarcina ectopica;
- avort spontan. Despre alte cauze ale acestui risc poti afla mai multe din articolul Cand un inceput de viata se opreste prea repede: de ce apare avortul spontan
Afectiuni neuromusculare – agravate de sarcina
Unele afectiuni neuromusculare pot fi agravate de sarcina, travaliu si perioada postpartum. Printre ele se numara si miastenia gravis. Aceasta este o boala autoimuna care poate sa apara la femeia tanara. In functie de fiecare organism in parte, in timpul sarcinii boala se poate agrava. Riscul cel mai mare este daca sarcina apare in primul an de la debutul bolii.
Miastenia gravis poate impiedica o nastere pe cale naturala. Si asta pentru ca boala poate afecta muschii folositi in timpul travaliului. Atentie! Miastenia neonatala apare la 10-20% dintre bebelusii nascuti de mame cu aceasta boala. Simptomele apar in 48 de ore de la nastere. Printre ele se numara:
- hipotonie (tonul muscular scazut) generalizata;
- planset slab;
- insuficienta respiratorie;
- dificultati in alimentare.
In general, cu tratament, simptomele dispar in cel mult 4 luni.
Sarcina cu risc: distrofie miotonica
Distrofie miotonica este cea mai intalnita forma de distrofie musculara care afecteaza adultii. Distrofia miotonica de tip 1, numita si boala Steinhart, reprezinta 98% din toate cazurile de distrofie musculara. Boala se transmite la copil in 50% din cazuri. Forma congenitala a bolii este prezenta inca de la nastere. Daca mama are boala, o va avea si copilul. Daca o are tatal, copilul nu va dezvolta forma severa a bolii. Printre simptomele bolii se numara:
- lipsa tonusului muscular;
- probleme respiratorii;
- dificultati in alimentatie.
Aceste probleme pot fi depasite daca bebelusul trece de stadiul de nou-nascut. Gravidele cu distrofie miotonica au un risc mare de nastere prematura si moarte fetala. Despre nasterea inainte de termen, poti afla mai multe din articolul Nastere prematura, ce inseamna pentru mine si pentru copilul meu.
Afectiuni cardiace congenitale, probleme pentru fat
In sarcina, boli precum cele exemplificate mai sus afecteaza dezvoltarea fatului. Si asta mai ales din cauza reducerii aportului de oxigen. Exista risc de:
- hipotrofie fetala;
- nastere prematura;
- avort spontan.
In unele situatii in care e vorba de boli cardiace, medicii nu recomanda sarcina. Este vorba de hipertensiune pulmonara primara, sindromul Eisenmenger, tetralogia Fallot, coarctatia de aorta complicata, defect de sept atrial complicat.
In timpul sarcinii pot aparea:
- complicatii minore: dispnee de efort, palpitatii;
- complicatii grave: edem pulmonar, dispnee intensa, expectoratie spumoasa.
In cazuri rare, in perioada postpartum complicatiile pot duce inclusiv la deces.
Complicatii in sarcina pot sa apara si la femeile care sufera de epilepsie. Printre complicatiile in sarcina, cu care se pot confrunta femeile cu epilepsie, se regasesc:
- greturi severe;
- anemie;
- sangerare vaginala;
- placenta abruption;
- preeclampsie;
- nastere prematura;
- malformatii ale fatului.
Daca planuiesti sa ramai insarcinata, asigura-te ca atat tu, cat si partenerul tau, v-ati facut analizele esentiale in preconceptie. Poti astfel preintampina unele riscuri pentru tine si fat. De asemenea, asigura-te inca de pe acum ca ai un medic curant potrivit, care sa se ocupe de tine si bebelus pe parcursul celor noua luni de sarcina. Daca este in cautarea unuia, il poti gasi la Dacia Medical Center. La noi, o echipa de specialisti empatici, cu experienta iti sta la dispozitie. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553 si asigura-te ca totul va evolua conforma planurilor tale.