Cancer de col uterin: cum poate fi prevenit si ce analize avem de facut

prevenirea cancerului de col uterin

Prevenirea cancerului de col uterin incepe chiar din adolescenta, cand este indicata vaccinarea anti-HPV, virus “vinovat” in 99% dintre cazuri de aparitia acestei forme de cancer. La maturitate, este indicata evitarea factorilor de risc, pe care ii detaliem in articolul de mai jos, dar si efectuarea controalelor de rutina.

Fiecare femeie ar trebui sa stie ca, dupa inceperea vietii sexuale, este esential sa faca un control ginecologic cel putin o data pe an. Un astfel de consult poate sa identifice semne timpurii ale cancerului de col uterin. Cu cat este diagnosticat mai rapid, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Stiai ca Romania se situeaza pe primul loc in Europa la incidenta si mortalitate cauzata de cancerul de col uterin? Statisticile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat se estimeaza ca 8 din 10 femei active sexual vor fi infectate cu virusul HPV la un moment dat in decursul vietii.

Cancer de col uterin: factori de risc

Cel mai important factor de risc in ceea ce priveste aparitia cancerului de col uterin este infectia cu virusul papiloma uman (HPV). Din pacate, in Romania, aproximativ 70% dintre femei nu au auzit de infectia cu virusul HPV. Este bine de stiut ca exista peste 150 de virusuri in grupul HPV, care determina aparitia unor papiloame. Nu toate duc la cancer de col uterin. Cunoscute pentru aparitia cancerului de col uterin sunt 15 genotipuri. Doua treimi din cazurile de cancer sunt provocate de HPV 16 si HPV 18.

Sarcini multiple. Specialistii afirma ca femeile care au avut 3 sau mai multe sarcini duse la termen prezinta un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer.

Sarcini in adolescenta. Daca femeia a dat nastere unui copil inainte de 17 ani, riscul de a face cancer de col uterin este de doua ori mai mare decat daca a devenit mama dupa 25 de ani.

Cazuri de cancer de col uterin in familie. Femeile care stiu ca au mai avut astfel de cazuri in familie trebuie sa fie mai atente. Cand exista un istoric familial in acest sens, riscul de a face boala este de doua sau chiar trei ori mai mare.

Obezitatea influenteaza, la randul ei, riscul de a dezvolta cancer de col uterin.

Cum se pune diagnosticul

Regula esentiala in diagnosticul unui cancer de col uterin este efectuarea testului Babes-Papanicolau. Orice femeie care si-a inceput viata sexuala trebuie sa faca testul Babes-Papanicolau cel putin o data pe an. Analiza arata modificari ale celulelor inainte ca acestea sa se transforme in cancer. Tratamentul devine astfel mai simplu, de o mai scurta durata, iar sansele de vindecare cresc.

parteneri HPV

La Dacia Medical Center, avem in aceasta perioada oferte la pachetele ginecologice care includ investigatii de rutina pentru sanatatea femeii.

Daca rezultatele testului Babes-Papanicolau arata modificari, urmatorul pas este efectuarea unei colposcopii.

Cancer de col uterin: evitarea factorilor de risc

Pe langa vaccinare, prevenirea cancerului de col se face si prin evitarea factorilor.

Limitarea numarului de parteneri sexuali. Riscul de a contracta diverse afectiuni creste daca exista mai multi parteneri sexuali. Specialistii recomanda utilizarea metodelor de contraceptie, mai ales daca partenerii nu-si cunosc istoricul medical. Cu cat o femeie are mai multi parteneri sexuali, cu atat creste si riscul ca la un moment dat sa dezvolte boli cu transmitere sexuala.

Printre riscuri se numara si acela de a face cancer de col uterin. Daca vorbim de mai multi parteneri, atunci testarea trebuie facuta mai des decat daca femeia are un singur partener.

Fumatul, inclusiv cel pasiv, poate duce la un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin. In combinatie cu infectia cu HPV, fumatul accelereaza displazia, astfel ca recomandarea este renuntarea la tigari.

Prezervativul este cea mai eficienta metoda de prevenire a transmiterii bolilor de la nivelul aparatului reproducator. De mentionat insa ca virusul HPV se poate transmite si prin atingere., de aceea igiena este factor important in limitarea transmiterii unor infectii.

Prevenire cancer de col uterin prin vaccinare

De anul acesta, vaccinarea gratuita anti-HPV in cazul fetelor a fost extinsa pentru categoria de varsta 14-18 ani. Pana acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani.

cancer de col uterin prevenire

Conform specialistilor, vaccinarea anti-HPV este cea mai buna metoda de prevenire a cancerului de col uterin. Statisticile demonstreaza acest lucru: in SUA, s-a inregistrat o scadere cu 56% a infectiilor cu tipurile HPV
prevenibile prin vaccinare la tinerele cu varsta intre 14 si 19 ani.

Daca ai intrebari despre cancerul de col uterin, ni le poti scrie in sectiunea de comentarii, iar daca ai nevoie de un consult, specialistii nostri te asteapta in clinica. Pentru programari, ne poti suna la 0766536553.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] despre teste de screening in ginecologie, cel mai adesea vorbim despre testele pentru depistarea cancerului de col uterin sau de sani. Testul Babes Papanicolau (PAP) si mamografia sunt cele mai cunoscute teste de […]

[…] si faptul ca ar trebui sa luati in considerare vaccinarea HPV, despre care puteti citi mai multe in Cancer de col uterin: cum poate fi prevenit si ce analize avem de facut. Puteti face o programare la 0766 536 […]

[…] ca virusul poate provoaca modificari ale celulelor din colul uterin. Netratate, acestea pot duce la cancer de col uterin. Cu toate acestea, daca esti infectata cu virusul HPV, nu inseamna neaparat ca vei avea […]

3
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux