Histerosonografia, metoda de diagnostic. Ce sanse ai sa ramai insarcinata dupa procedura

cand se face histerosonografie pentru infertilitate

Daca incerci sa ramai insarcinata in mod natural de o perioada cuprinsa intre 6 si 12 luni, iar acest lucru nu se intampla, medicul ti-ar putea indica efectuarea unei histerosonografii. Investigatia se recomanda pentru diagnosticarea infertilitatii feminine. Concret, ea are rolul de a verifica daca trompele uterine nu sunt infundate, impiedicand astfel aparitia sarcinii. Iti aratam in continuarea acestui articol in ce consta procedura, cum ar putea trata ea insasi infertilitatea, dar si cand se face histerosonografia.

Cand se face histerosonografia: suspiciune de infertilitate de natura tubara

Daca trompele uterine sunt infundate, ovulul nu se poate intalni cu spermatozoidul, pentru ca ulterior sa sa parcurga drumul pana in uter, unde sa se implanteze. Pentru aceasta, este nevoie ca trompele uterine sa fie permeabile. Atunci cand medicul suspecteaza faptul ca infertilitatea este de natura tubara sau pentru a exclude aceasta cauza pentru care nu ramai insarcinata, ti-ar putea recomanda histerosonografia.

Procedura este un examen ecografic transvaginal. In timpul investigatiei, se obtin imagini ale uterului si este examinata permeabilitatea trompelor uterine. Folosind acelasi principiu al unei ecografii standard, histerosonografia nu are nevoie de anestezie si nu radiaza. Si asta spre deosebire de investigatia asemanatoare, histerosalpingografia, despre care poti afla mai multe din articolul Histerosonografie sau histerosalpingografie: cum alegi investigatia care ti se potriveste.

Despre diferentele dintre cele doua proceduri, poti afla mai multe din videoul urmator, de la dr. Chadi Muheidli, specialist in probleme de infertilitate in cadrul Dacia Medical Center.

Pentru a veni in sprijinul pacientelor care au indicatie de histerosonografie, noi, la Dacia Medical Center, aplicam un tarif special pentru aceasta investigatie, realizata de medici cu experienta. Oferta actuala o poti consulta aici. Ca sa poti beneficia de oricare dintre serviciile noastre medicale, poti face o programare la 0766 536 553.

Indicatie pentru histerosonografie

De asemenea, cu ajutorul histerosonografiei pot fi identificate anumite defecte genitale, fibroame sau polipi, precum si depistarea cauzei unor sangerari vaginale inexplicabile. Si asta chiar daca indicatia pentru histerosonografie vine in urma unei probleme de fertilitate. Totodata, medicul poate solicita o histerosonografie si pentru:

Daca ai primit indicatie pentru efectuarea unei histerosonografii, trebuie sa stii ca examenul ecografic este nedureros si nu prezinta niciun fel de risc.

Se recomanda insa ca pentru o buna precizie a rezultatului, procedura sa se realizeze in primele doua saptamani ale ciclului menstrual, incepand cu ziua 8 si pana in ziua 13. Astfel, riscurile unei infectii sunt minime. De retinut este faptul ca inainte de procedura, este necesar un test de sarcina. Despre acesta, poti afla mai multe din articolul Crezi ca vine barza? Testul de sarcina de urina, de la farmacie sau magazin, primul pas pentru a afla.

cand se face histerosonografia cand nu ramai insarcinata

Medicul trebuie sa se asigure ca nu esti deja insarcinata, pentru ca histerosonografia nu se realizeaza in sarcina. De asemenea, in caz de suspiciune de existenta a bolii inflamatorie pelvine, investigatia trebuie amanata.

Histerosonografia, pas cu pas

Intreaga procedura medicala dureaza mai putin de 30 de minute. Inainte de inceperea ei, medicul iti va cere sa golesti vezica urinara. Apoi, te vei intinde pe patul de examinare. Medicul va face un examen pelvin, pentru a vedea daca prezinti dureri. Pentru ca nu se apeleaza la anestezie, vei fi treaza pe toata durata desfasurarii ei. Este posibil sa resimti crampe usoare.

Si asta in timp ce ginecologul introduce un specul in vagin – acelasi ca la un examen vaginal standard – pentru a-l mentine deschis si pentru a ajunge la colul uterin. In timpul procedurii, medicul ar putea folosi un tampon pentru a sterge si a curata colul uterin.

Ulterior, un cateter subtire va fi pus in deschiderea colului uterin, iar speculul va fi apoi eliminat din vagin. Prin intermediul cateterului, va fi introdusa o solutie salina in colul uterin, pana in vagin. Cand in uter a ajuns suficient lichid, medicul va folosi sonda ecografica pentru a reda imaginile din interiorul uterului.

histerosonografia la pret mic la Dacia Medical Center

In tot acest timp, pacienta va putea vedea procedura in timp real si ii poate solicita medicului sa se opreasca daca va simti durere sau disconfort.

Cand se face histerosonografia: simptome dupa procedura

Dupa finalizarea histerosonografiei, vei putea pleca acasa imediat. De asemenea, iti vei putea relua activitatile obisnuite in cele mai scurt timp. Atentie! In urmatoarele ore dupa procedura vei elimina solutia salina folosita pentru realizarea investigatiei.

De asemenea, este posibil sa resimti, pentru scurt timp, simptome precum crampe, scurgeri vaginale sau sangerari usoare. Retine insa ca toate aceste simptome sunt normale. Daca apar dureri intense, poti lua un analgezic. Majoritatea femeilor nu resimt insa durere dupa histerosonografie.

In schimb, daca exista o modificare a tipului sau a cantitiatii de secretie vaginala anunta imediat medicul. Si asta deoarece ele ar putea fi semnele unei infectii. Si asta in ciuda faptului ca histerosonografia este o procedura sigura, cu putine riscuri.

Daca te confrunti cu imposibilitatea de a obtine o sarcina sau daca ti-a fost recomandata efectuarea unei histerosonografii, te poti adresa medicilor cu experienta ai Dacia Medical Center. Un specialist in probleme de fertilitate va identifica cauza pentru care bebelusul intarzie sa apara, recomandandu-ti un tratament personalizat. Pentru a te putea programa, suna chiar acum la 0766 536 553.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

3.9 8 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

33 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Daca vorbim despre inseminare intrauiterina ca prim pas terapeutic, atunci sperma pregatita in laborator este injectata in uterul femeii la ovulatie, urmand ca fertilizarea sa se produca apoi in trompe, asa cum se intampla in mod natural. Se indica atunci cand avem o patologie masculina, iar femeia ovuleaza regulat si are trompe permeabile. Despre testarea permeabilitatii tubare poti citi mai multe aici.  […]

Eu am avut contact sexual la cateva ore dupa aceasta interventie ,pentru ca nu am stiut!Eram in perioada de ovulatie imi doresc foarte mult un bebe.La ce riscuri m-am supus?☹️

Buna seara. Nu consideram ca este vorba despre riscuri. Daca vom avea o sarcina in urma acestui contact, atunci ea trebuie urmarita si monitorizata ca orice sarcina, cu o conduita corecta. Specialistii nostri va stau la dispozitie. Pentru programari, va rugam sunati la 0766.536.553.

Am făcut făcut dus la câteva ore după intervenție și am stat la abur (ceai de musatel) ,nu syiu dacă am făcut bine???

Buna ziua. Investigatia nu are indicatii in ceea ce priveste igiena persoala.

Bună ziua, am o operație prin laparoscopie si pe biletul de iesire din spital scrie ca s a practicat electrocoagularea istmului tubar si salpingotomie dreapta daca fac aceasta procedura de vede daca trompa mai e permeabina ,mai pot rămâne însărcinată natural mulțumesc!

Buna ziua! Testetele de permeabilitatea tubara sunt histerosalpingografia si histerosonografia. Pentru cea din urma va asteptam in clinica, avem cel mai bun pret din Bucuresti si oferim gratuit interpretarea. Programarile se fac la 0766 536 553
Situata in Centrul Bucurestiului, pe Bd. Dacia, nr. 101, Sector 2, clinica iti pune la dispozitie servicii medicale certificate, de inalta calitate, din domeniul ginecologiei si reproducerii umane asistate.
Adresa: Bd. Dacia, nr. 101 (reper Piata Spaniei), Sector 2, Bucuresti
Autobuz: 79, 86 (statia Piata Spaniei)
Troleibuz: 133, 135 (statia Piata Spaniei)
Tramvai (~200m): 5 (statia Teatrul Metropolis)

Buna ziua,
Eu deja am fost supusa acestei interventii(histerosonografia) cu rezultat trompe infundate, Doresc sa stiu daca mai pot repeta aceasta interventie.Multumesc!

Buna ziua! Histerosonografia este o procedura de investigatie si daca in urma ei diagnosticul stabilit este de trompe infundate, la fel va fi si daca o repetati. Sigur ca puteti sa faceti din nou histerosonografia, aceasta investigatie nefiind una riscanta. Daca doriti, specialistii nostri va stau la dispozitie. Puteti face o programare la 0766 536 553.

Am facut aceasta interventie iar la inceput nu am avut scurgeri prea mari. Au trecut 13 zile si am inceput sa am din ce in ce mai mari scurgerile. E normal sa curga o perioada asa indelungata?

Buna ziua. Este posibil sa avem o astfel de situatie. Daca ea persista, o recomandare este sa solicitati o consultatie la medicul curant. Multa sanatate!

Bună ziua. Am făcut investigația aceasta de curând. Era trecut de ziua 13 a CM. Uterul era contractil și a îngreunat investigația. Aceasta poate fi o reacție de la stres și de la faptul ca nu am golit vezica? Dimpotrivă, era chiar plina.

Buna ziua! In principiu, elementele prezentate de dumneavoastra nu influnteaza rezultatul investigatiei.

Buna ziua mi am desfundat trompele din prima zi mi a venit menstruația care îmi întârziase .. mi a trecut iar după zile sângerez din nou este normal ?

Buna ziua! Exista astfel de situatii, dar pentru ca au particularitati diferite, ar fi bine sa va adresati medicului curant. Multa sanatate va dorim!

[…] Una dintre cele mai intalnite situatii este cea in care femeia sufera de obstructie tubara, denumita in termeni populari „trompe infundate”. Cauzele acestei afectiuni sunt multiple: poate fi o problema generata de o infectie cu transmitere sexuala, cum este Chlamydia, un fibrom uterin sau un sterilet montat gresit in trecut. Pentru a depista o obstructie tubara este necesara o investigatie speciala, numita histerosonografie. […]

Bună ziua .Am făcut acum un an aceasta intervenție hycosy in urma căreia nu s-a întâmplat nimic .Și nu înțeleg de ce ?Îmi doresc mult un copil.Ma puteți ajuta cu un răspuns?Mulțumesc

Buna ziua. Histerosonigrafia si histerosalpingografia sunt proceduri de DIAGNOSTIC, nu de tratament, prin urmare niciun specialist in infertilitate nu va prezenta aceasta metoda ca fiind o solutie, ci o investigatia absolut necesara pentru a determina permeabilitatea tubara. Se intampla ca, dupa utilizarea tehnologiei si a substantelor, sa apara o sarcina, cu precadere la trompele usor infundate, dar acesta este un rezultat posibil rar, nu asumat. Prin urmare, este nevoie de rezultatul procedurii, de continuarea investigatiilor si de stabilitea unui diagnostic corect si completm in baza carui se indica solutia. Va stam la dispozitie pentru un control cu programare prealabila la 0766 536 553.

[…] Exista multe cauze posibile pentru blocarea trompelor uterine. In timp ce unele femei cu aceasta problema experimenteaza dureri pelvine, multe altele, nu. Numai testele de fertilitate pot determina daca exista o patologie tubara. Un exemplu este histerosonografia, despre care am scris si in Histerosonografia: cand facem si ce sanse ai sa ramai insarcinata dupa procedura. […]

[…] uterine infundate sunt diagnosticate, de obicei, cu o investigatie imagistica numita histerosonografie. In mod similar si cu rezultate comparative poate fi recomandata histerosalpingografia. Este unul […]

Buna ziua
La cât timp după ce ai efectuat o histerosalpingografie se poate repeta procedura
Si este posibil ca la 10 consulturi la DR diferiti si CT sa nu se detecteze ca uterul este retroversat si dextrodeviat
Mulțumesc anticipat

Buna ziua. Histerosalpingografia este o metoda de diagnostic, de aceea consideram ca trebuie sa va adresati medicului curant, care in functie de rezultatul analizei si de istoricul dvs medical va poate cele mai bune recomandari. Va stam la dispozitie pentru o a doua opinie medicala, daca veniti in clinica pentru consult. Programari la 0766.53.65.53 Multa sanatate!

Urmează sa fac aceasta procedura peste 2 zile, în a 13 zi a cm. Am fost la ovulație ieri, am întreținut relații sexuale. Am avut ovulația mai devreme, mai exact în ziua 10 a cm. Dacă se prinde sarcina, este posibil ca soluția salina sa afecteze? Ținând cont ca se duce pana în uter. Mulțumesc!

Buna ziua. Cel mai bine este sa discutati cu medicul curant atunci cand mergeti sa realizati procedura. Posibil sa va recomande efectuarea unui test de sarcina sau Beta HCG pentru a vedea daca sunteti insarcinata. Multa sanatate!

Bună ziua am făcut histerosonografia deoarece mi-o zis ca o trompa înfundate dar eu cred ca am fost insarcinata pe perioada acces se poate întâmpla ceva rău

Buna ziua. Ar fi fost de dorit sa nu existe o sarcina, insa e bine sa va adresati medicului curant in aceasta situatie.

Bună ziua. Am făcut o histerosalpinografie și după 4 zile am avut contact sexual, iar partenerul a acuzat o usturime imediata în urma penetrării. Care ar putea fi cauza? Mulțumesc

Buna ziua. Nu este nicio legatura intre cele 2 situatii. Partenerul ar trebui sa urmareasca daca revine disconfortul si in ce context. Multa sanatate!

[…] De asemenea, in cautarea cauzei infertilitatii, medicul poate alege sa faca o histerosonografie. Aceasta este o metoda minim invaziva prin care se verifica permeabilitatea trompelor uterine. Prin histerosonografie se pot identifica cu acuratete ridicata eventualele modificari de la nivelul cavitatii uterine. Despre aceasta procedura, poti afla mai multe din articolul Histerosonografie: cand facem si ce sanse ai sa ramai insarcinata dupa procedura. […]

Buna seara! La începutul lunii ianuarie 2019 am pierdut o sarcina la 12 saptamani sarcina e rea oprită de la 8 săptămânii din evoluție iar doctorii îmi spuneau că sarcina e bine. În septembrie pe data de 13 am aflat că sunt din nou însărcinată am pierdut o și pe asta pe 5 octombrie. Un an de zile mai târziu dupa niste analize aflu că am trombofolie merg la medic îmi spune că îmi trebui anticoagulant când rămân însărcinată. Dupa 3 ani de zile de la ultima sarcina pierdută incerc sa rămân însărcinată in ăstia 3 ani mam protejat nu am luat contraceptive acum încerc iminforesc un copil și nu mai rămân de 3 luni de zile incerc și nimic septembrie octombrie noiembrie doctorul mia recomandat testarea permeabilitati trompelor. Trebui facuta aceasta testare. Cat costă testarea permeabilitati trompelor. Trebui făcută acum sau trebui să mai aștept.

Last edited 2 ani ago by Mihaela

Buna ziua. In clinica noastra, o histerosonografie costa doar 1100 lei. Este o metoda moderna, minim invaziva, realizata ecografic. Pe langa aceasta, sunt si alte investigatii care se pot face pentru identificarea problemelor de fertilitate. Specialistii nostri va stau la dispozitie, atat in clinica – 0766 53 65 53, cat si prin consultatii online de infertilitate. Detalii aici – https://www.daciamedicalcenter.ro/consultatie-online

Bună ziua! Nu am înțeles un singur lucru ,trebuie sa fi la menstruație ca să faci aceasta operațiune?

Buna ziua. Daca faceti referire la paragraful ”Se recomanda insa ca pentru o buna precizie a rezultatului, procedura sa se realizeze in primele doua saptamani ale ciclului menstrual, incepand cu ziua 8 si pana in ziua 13.” aceasta inseamna ca incepeti calculul din prima zi de ciclu menstrual si mergeti la control atunci cand ajungeti sa fiti in zilele 8-13 calculat de la prima zi de ciclu. Cel mai probabil, pana la acest moment, sangerarea menstruala ar trebui sa se opreasca. Deci indicatia nu este sa fiti la menstruatie. Pentru detalii puteti suna in clinica la 0766 53 65 53 si discuta cu specialistii nostri.

33
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux