Unele cupluri vor sa pastreze surpriza si sa nu afle sexul copilului inainte de nastere. Majoritatea vrea insa sa afle cat mai devreme posibil daca bebelusul este baiat sau fata. Inainte de aparitia tehnologiilor moderne de investigatii in sarcina, femeile se ghidau dupa metode “babesti”, precum unele pofte sau forma burtii gravidei. Desigur, in multe cazuri, presupunerea nu era cea corecta. Azi, doar un medic poate determina, cu certitudine, sexul fatului din burta mamei. In acest scop, medicul se foloseste, in principal, de ecograf, dar si de alte metode. Vorbim despre ele in continuarea acestui articol.
Precizia aflarii sexului copilului, in functie de saptamana de sarcina
In timpul sarcinii, viitoarea mama trece prin mai multe analize si investigatii, fiecare avand un rol deosebit de important. Pentru aflarea sexului copilului, in prezent, principala modalitate este ecograful. In functie de experienta medicului si de aparatura pe care o are la dispozitie, precizia ecografiei in ceea ce priveste sexul este urmatoarea:
- 70% in saptamana a 11-a de sarcina;
- 99% in saptamana a 12-a de sarcina;
- 100% dupa saptamana a 13-a de sarcina.
In ciuda tehnologiei tot mai performante, medicul se poate insela in ceea ce priveste sexul fatului. Astfel, pozitia fatului in utern este extrem de importanta. Exista posibilitatea ca bebelusul sa fie asezat in asa fel incat sa nu poata fi identificate, cu mare precizie, organele sexuale. Orice ecografie are o marja de eroare.
In mod normal, sexul copilului poate fi vazut la ecografia dintre saptamanile 18 si 20 de sarcina. Formarea sexului are insa loc imediat ce ovulul este fertilizat de catre spermatozoid. Ovulul contine un cromozom X, iar spermatozoidul are un cromozom X sau Y, in functie de acesta stabilindu-se sexul copilului. O combinatie de doi cromozomi X inseamna ca bebelusul va fi o fetita, iar una cu un cromozom X si unul Y inseamna ca va fi baietel.
Pe langa metoda ecografica de aflare a sexului copilului, exista diferite teste, efectuate in diferite etape ale sarcinii, pentru anumite probleme, care pot indica si sexul copilului. Desi sunt de incredere si arata exact sexul bebelusului, nu pot fi facute oricarei gravide. Unele dintre ele, cum ar fi amniocenteza, de exemplu, prezinta riscuri semnificative. In cazul acestei proceduri, aflarea sexului este un beneficiu secundar, in timp ce testul cauta alte informatii legate de sanatatea copilului.
Asfel, iata care sunt modalitatile prin care se poate afla cat mai de timpuriu sau chiar alege, sexul copilului:
Fertilizarea in vitro cu alegerea sexului copilului
Daca planuiesti sa apelezi la o procedura de fertilizarea in vitro (FIV), exista o optiune de a alege sexul bebelusului. Procedura consta in fertilizarea unui ovul matur cu spermatozoizii, in laborator. Se creeaza astfel unul sau mai multi embrioni, care este apoi implantat in uter. Poti opta astfel pentru un embrion ce are un anumit sex, care sa fie transferat in uter. Aceasta ar putea fi o optiune daca este important pentru tine sa ai fie o fata, fie un baiat. Datele arata ca selectarea sexului, in cadrul unei proceduri FIV, este exacta in proportie de 99%. Despre aceasta procedura, poti afla mai multe din articolul Cum poti sa alegi daca vei avea baiat sau fata: FIV in Liban, optiune pentru cuplurile din Romania.
Prelevarea de vilozitati coriale
Esantionarea vilozitatilor coriale este un test genetic, utilizat atunci cand exista suspiciune de prezenta a Sindromului Down. Pentru acest test, se recolteaza o proba de vilozitati coriale, care este un tip de tesut gasit in placenta. El ofera informatii genetice despre copil.
Poti face testul inca din saptamanile 11-13 de sarcina. Pentru ca ofera informatii genetice despre bebelus, poate dezvalui si sexul copilului. Afla mai multe despre acest subiect din Testele genetice de screening in sarcina: cum ne asiguram ca bebelusul este sanatos.
Apelarea la un astfel de test se recomanda daca:
- ai peste 35 de ani
- exista antecedente de anomalii cromozomiale in familia ta.
Pe langa informatiile astfel obtinute, prin acest test, poti afla cu precizie si sexul bebelusului. Atentie! Procedura implica unele riscuri, inclusiv de avort spontan si travaliu prematur. In urma ei, unele femei au crampe, sangerari sau scurgeri de lichid amniotic.
Amniocenteza
Amniocenteza este un test care ajuta la diagnosticarea problemelor de dezvoltare la fat. Medicul recolteaza o cantitate mica de lichid amniotic, ce contine celule care pot indica prezenta anomaliilor. Celulele sunt testate pentru sindromul Down, spina bifida si alte afectiuni genetice.
Medicul curant poate recomanda efectuarea unei amniocenteze daca:
- o ecografie detecteaza o anomalie;
- ai mai mult de 35 de ani in timpul sarcinii;
- exista antecedente familiale de tulburari cromozomiale.
Poti apela la amniocenteza intre saptamanile 15 – 18 de sarcina. Investigatia se face, de obicei, in a 16-a saptamana de sarcina. In timpul amniocentezei, medicul foloseste un ecograf pentru a vedea pozitia bebelusului in uter. Apoi, introduce un ac fin prin abdomen pentru a extrage lichidul amniotic. Intreaga procedura dureaza aproximativ 30 de minute, dar si aceasta este insotita de riscul producerii unui avort spontan.
Pe langa depistarea malformatiilor congenitale si a altor anomalii la copil, amniocenteza identifica si sexul copilului. Daca nu vrei sa stii sexul bebelusului, informeaza medicul inainte de procedura.
Teste de sange timpurii
Sunt persoane care au apelat la testul de sange pentru aflarea sexului bebelusului. Potrivit producatorilor acestor teste, unele pot determina sexul copilului inca de la 8 saptamani de sarcina, cu o precizie de aproximativ 99%.
Dupa recoltarea probei de sange de la gravida, ea este trimisa la laborator. Acolo, este verificata pentru ADN-ul fetal, cautand in mod special cromozomul masculin. Daca acest cromozom exista, se presupune ca bebelusul este baiat. Daca nu este depistat, se presupune ca bebelusul este o fata.
Aflarea sexului bebelusului tau te scapa de emotii suplimentare si te poate ajuta sa te pregatesti pentru sosirea copilului tau. Cu toate acestea, exista cupluri ce prefera sa afle abia in sala de nasteri ce sex are copilul lor.
Daca te afli la inceputul sarcinii si esti in cautarea unui medic care sa se ocupe de tine si bebelusul tau pe durata celor noua luni, te poti adresa unui medic cu experienta al Dacia Medical Center. Un specialist iti va monitoriza cu atentie evolutia sarcinii si dezvoltarea fatului, dezvaluindu-ti, cat mai curand posibil, sexul bebelusului tau. Programeaza-te chiar acum la 0766 536 553.
sursa: healthline.com
Ati putea sa ma ajutați sa vedeti ce este eu nu îmi dau cu seama.
Buna ziua. Interpretarea unei ecografii se face in momentul realizarii procedurii de catre medicul curant, in contextul istoricului dvs medical. Parametrii pot varia foarte mult, in functie de aparatura folosita si de masuratorile efectuate. Pentru a va oferi o a doua opinie medicala este necesar sa veniti in clinica si sa efectuati o ecografie impreuna cu specialistii nostri si sa aveti la dvs si dosarul medical cu investigatii din trecut (daca e cazul). Din pacate, doar pe baza acestui mesaj online nu va putem ajuta. Puteti stabili o programare daca sunati la 0766 53 65 53.
Buna ziua! Locuiesc in Austria și Dr ginecolog mi-a spus ceva in legătura cu sexul copilului , dar neînțelegând bine limba Germana , tot ce am înțeles a fost ca dacă nu se vede ceva acolo nu este băiat și mai degrabă este fetița . Dar ca vom știi exact la următoarea programare . Oare este posibil sa fie corect ce am înțeles? Sunt însărcinată 20 săptămâni
Buna ziua. Pentru clarificari, va recomandam sa va adresati medicului curant care a realizat investigatia. In functie de pozitia bebelusului in burta si de acuratetea ecografului, aveti sanse sa aflati sexul copilului la viitoarea programare. Exista si teste de screening genetic realizate din sange, care va pot oferi detalii atat despre starea de sanatate a fatului, cat si despre sexul acestua cu precizie maxima. Multa sanatate si sarcina usoara!