Cand se recomanda cezariana: afectiuni ale mamei

cand se recomanda cezariana

Exista situatii cand se recomanda cezariana, chiar daca initial mama isi dorea sa nasca natural. Fie gravida are anumite afectiuni care o impiedica sa nasca natural, fie fatul nu are pozitionarea potrivita pentru acest tip de nastere. Decizia de a naste intr-un anumit fel se ia intotdeauna dupa o discutie cu medicul specialist, cand gravida are toate informatiile necesare.

Cand se recomanda cezariana: afectiuni ale mamei

Anumite afectiuni pe care le are gravida pot pune in pericol sanatatea ei sau a copilului daca s-ar alege o nastere pe cale naturala. Diabetul si eclampsia, insotite de tensiune arteriala ridicata, pot fi motiv pentru a apela la cezariana. O gravida care are malformatii congenitale la nivelul bazinului va naste tot prin cezariana. La fel se va proceda si in cazul gravidelor care au afectiuni cardiace sau pulmonare severe. Nasterea naturala ar insemna un efort prea mare din partea lor. Pentru a evita transmiterea unor infectii la copil, se alege cezariana si atunci cand mama are HIV sau alte infectii. Un exemplu poate fi herpesul genital activ. O situatie intalnita mai rar este cea in care exista prolaps de cordon ombilical. Practic, cordonul ombilical iese din vagin inainte de nastere, iar contractiile uterului pun presiune pe acesta. Vasele de sange sunt astfel sugrumate, iar fluxul de sange care ajunge la fat se diminueaza periculos.

Alti factori care duc la cezariana

Varsta mamei este, de asemenea, un factor in alegerea modalitatii de nastere. Daca gravida are peste 35 de ani atunci e incadrata la categoria de risc si se alege nasterea prin operatia de cezariana. Acelasi lucru se intampla si cand e vorba de sarcini multiple. De cele mai multe ori, copiii se nasc prin cezariana tocmai pentru a evita anumite complicatii.

Desprindere de placenta si ruptura uterina sunt alte doua motive pentru care se renunta la o nastere naturala. Desprinderea de placenta cauzeaza o sangerare si mama simte dureri. Totodata, separarea placentei de peretele uterin poate impiedica oxigenarea copilului, de aici si nevoia unei cezariene. In cazul unei rupturi uterine se ajunge la hemoragie, deci se impune o cezariana de urgenta pentru a fi asigurat oxigenul pentru copil.

Sigur, o nastere naturala este mereu de dorit, pentru ca este varianta care ajuta atat mama, cat si copilul sa se refaca mai repede. Totusi, exista situatii in care beneficiile sunt mai putine decat riscurile, astfel ca se apeleaza la cezariana. Medicul care urmareste sarcina trebuie sa stie toate problemele de sanatate cu care se confrunta gravida tocmai pentru a-i putea da cele mai sfaturi.

dr. Tarek Abdou, medic primar obstetrica-ginecologie

Afectiuni oftalmologice, riscuri

Efortul depus la o nastere naturala poate duce la probleme grave pentru gravidele care au anumite afectiuni oculare. Astfel, se poate produce decolarea retinei, iar femeia isi pierde vederea, partial sau chiar total.

Atat sarcina, cat si nasterea naturala pot afecta toate structurile oculare. O gravida cu miopie, mai ales daca este o forma grava, trebuie monitorizata pe tot parcursul sarcinii. Recomandarea pentru aceste gravide este sa nasca prin cezariana. Daca miopia este de pana la ”-3” dioptrii si nu exista alte complicatii, se poate naste si pe cale naturala. Miopiile mici, neasociate cu leziuni ale retinei, glaucom, inflamatii cronice sau alte afectiuni oculare nu impiedica o nastere pe cale naturala.

Picture of Echipa Dacia Medical Center

Echipa Dacia Medical Center

0 0 Voturi
Article Rating
Aboneaza-te
Primeste notificari pentru

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Un alt risc este ca gravida sa treaca printr-un travaliu foarte lung, sa nu poata naste vaginal, asa cum si-a propus, si sa ajunga tot la cezariana, dupa atatea ore de chin. Cand este recomandata din start cezariana, aflati din articoul Cand se recomanda cezariana: afectiuni ale mamei. […]

1
0
...ai o intrebare? lasa-ne un comentariux